Vlotten bouwen met de Buitenlesleerkracht van het jaar

Vlotten bouwen met de Buitenlesleerkracht van het jaar

Op de Nationale Buitenlesdag is dit jaar de allereerste Buitenlesleerkracht van het jaar gekozen door een volwassen- en kinderjury. En de winnaar is… Juf Tine uit Amsterdam! En wat is er nu leuker dan een speeltip van dé Buitenlesleerkracht van het jaar te delen? Geïnspireerd op haar onlangs gegeven buitenlessen in het Amsterdamse Bos is dit dé speeltip van Juf Tine: vlotten bouwen!

Stap 1: Knopen leren leggen

De buitenles van juf Tine stond in het teken van vlotten bouwen! Voor het bouwen van een stevig vlot, zijn goede knopen essentieel. Daarom begon ze haar buitenles met het leren van knopen leggen. Ga je voor een achtknoop, lusknoop of toch een ankersteek? Op YouTube staan hele handige video’s waardoor je zo gemakkelijk leert hoe je bepaalde knopen moet leggen.

Stap 2: Vlot prototype maken

Zodra je de knopen onder de knie hebt, is het tijd om te beginnen met een prototype van een vlot. Zoals juf Tine zelf zegt: “Dit vlot moet een slanke cavia kunnen houden.” Door een klein vlot te bouwen kom je er al snel achter wat je ook nodig hebt voor een groot vlot.

Stap 3: Eigen vlot bouwen

Voor de laatste stap is een goede voorbereiding het halve werk. Juf Tine gaf haar leerlingen de opdracht om voor deze buitenles groepjes te maken en een bouwplan voor het vlot te bedenken. Aan de hand van je eigen bouwplan ga je op zoek naar alle items die je nodig hebt voor het vlot. Van hamers en touw tot jerrycans of lege flessen. Noem het maar op! De kinderen uit de klas van juf Tine hadden zelfs statiegeldflessen geleend van de Albert Heijn voor hun vlot!

En dan is het tijd om jouw bedachte vlot tot leven te laten komen! Hier kun je een paar uur of soms wel dagen zoet mee zijn. Hoe leuk is het om je creativiteit te laten gaan en zo uiteindelijk samen tot een drijvend vlot te komen waar jij of zelfs twee mensen op kunnen zitten?! En als je klaar bent… tijd om het water op te gaan!

Over Tine: de Buitenlesleerkracht van het Jaar

Juf Tine geeft les aan groep 7 van de Buitenveldertse Montessorischool in Amsterdam. Dit jaar is voor het eerst de Buitenlesleerkracht van het jaar gekozen. Juf Tine behoorde al tot de 12 provinciale winnaars en werd later door de jury gekozen tot de Buitenlesleerkracht van het jaar! Wekelijks staat zij met haar groep een hele ochtend in het Amsterdamse Bos met veel enthousiasme en expertise buiten les te geven. “Buitenles zorgt voor verbinding,” zegt juf Tine. “Verbinding met jezelf, de ander én je omgeving.”

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Speeltip

Discus werpen

Wist je dat discuswerpen één van de oudste onderdelen is van de moderne Olympische Spelen? Ga lekker naar buiten en teken op de stoep om

250 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton