Doe mee!
Doe mee

Vijf tips om creatief bezig te zijn

Het regent buiten, het waait hard en de verveling slaat toe. Wat is nou leuk om te doen als het slecht weer is? Joyce Guliker, online marketeer bij Havo b.v., deelt haar favoriete speeltips, (met de producten van Creall), om te doen op dagen dat het slecht weer is. Joyce: “Want ook met slecht weer is het leuk om te spelen!”

Creativiteit en spelen

Vrijwel iedereen is bekend met de producten van Creall, geproduceerd door Havo b.v. Van allerlei soorten klei tot de meest kleurrijke verf. Als online marketeer bij Havo b.v. komt Joyce iedere dag in aanraking met deze creatieve materialen. “De rode draad is om zoveel mogelijk leerkrachten te inspireren aan de slag te gaan met verf en klei. Werken met creatieve materialen heeft namelijk een groot educatief voordeel. Het ondersteunt de motoriek, sociaal emotionele vaardigheden en het creatieve denkvermogen van kinderen,” zegt Joyce.

“Alles wat je met je handen leert, onthoud je beter.”

Daarnaast vindt Joyce dat creatief bezig zijn een grote overlap heeft met spelen. Joyce: “Ieder kind speelt en ieder kind is creatief. Zonder dat je het doorhebt, ontspan je en ontwikkel je jezelf tijdens het creatief bezig zijn. Heel vaak wordt ‘creatief zijn’ gelinkt aan een resultaat. Dit is jammer, want dat hoeft helemaal niet. Hoe zonde is het als je bij alles wat je maakt denkt dat het ‘niet creatief’ genoeg is en het daarom maar weggooit?”

Vijf speeltips voor slecht weer

Joyce: “Als het buiten slecht weer is, kun je nog steeds veel leuke activiteiten doen, maar dan binnen! Hierbij een aantal van mijn favoriete speeltips (voor binnen én buiten).”

Tip #1: Met stoepkrijt klei aan de slag

Kleien is natuurlijk heel leuk, maar wist je dat je met Creall Chalk Clay je eigen stoepkrijt kunt maken?! Een dag met slecht weer is dan dé perfecte dag hiervoor. Met stoepkrijt klei kun je bijvoorbeeld een regenboog maken met allerlei kleurtjes. De klei moet 24 uur drogen en is daarna volop buiten te gebruiken.

Psst! Als je een lootje hebt gekocht voor de Jantje Beton loterij, maak je ook kans om een emmertje stoepkrijt klei van Creall te winnen!

Tip #2: Creatief vies worden met vingerverf

Buitenspelen staat er vaak om bekend om de mogelijkheid om lekker vies te worden. Maar binnen kun je ook prima ‘vies’ worden, bijvoorbeeld met vingerverf! Met vingerverf kunnen kinderen helemaal losgaan, tot op zekere hoogte natuurlijk.

Tip #3: Materialen van buiten om binnen te gebruiken

Buiten in de natuur liggen zoveel verschillende materialen voor het oprapen. Denk bijvoorbeeld aan takjes en bladeren. Takjes en bladeren kun je bijvoorbeeld gebruiken als kwast om mee te experimenteren. Wat gebeurt er als je een takje gebruikt om mee te verven? En het blaadje is misschien te gebruiken als een soort stempel met verf en klei?

Tip #4: Stopmotion maken met klei

Hoe kun je de digitale wereld van nu combineren met klei? Door het maken van een stopmotion! Met klei kunnen kinderen (maar ook volwassenen) een karakter maken die in ieder frame van de stopmotion een andere emotie of houding aanneemt. Het begint allemaal met een idee van een verhaal en dit komt dan helemaal tot leven met de klei en resulteert uiteindelijk in een stopmotion.

Tip #5: Raamtekeningen maken

Vaak worden raamtekeningen gemaakt in lokalen op school, maar hoe leuk is het om een raamtekening thuis op je raam te hebben? Het maken van een raamtekening hoeft namelijk helemaal geen rommel te geven. Met raamstickerverf creëer je op een plastic sheet je eigen tekening. Laat deze tekening drogen, trek het eraf en plak het op je raam. Een superleuke manier om je raam wat gezelliger te maken!

Creatief spelen over de hele wereld

Havo b.v. is producent van de Creall producten die gebruikt worden op scholen in Nederland én het buitenland. Joyce: “In onze fabriek in Ermelo werken dagelijks zo’n 80 mensen om alle producten van Creall te ontwikkelen, te produceren, klaar te zetten en te versturen. Het is bijna onwerkelijk om door het magazijn te lopen. Overal staan hoge stapels producten die binnenkort door kinderen in bijvoorbeeld China gebruikt gaan worden.”

Over Joyce

Joyce is 47 jaar oud, samenwonend en heeft twee dochters van 16 en 20 jaar oud. In haar vrije tijd gaat Joyce graag uiteten met vrienden of lekker tuinieren. Sinds Joyce werkt bij Havo b.v. (Creall), wordt haar eigen creativiteit ook steeds meer aangewakkerd. Zo is ze weer begonnen met schilderen met acrylverf, zoals ze vroeger deed.

3224 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Boodschappenspel

Maak van boodschappen doen een spel!

“Boodschappen doen is saai! Ik wil liever een spelletje spelen op mijn iPad!” “Saai?” vraag ik verbaast. “Nee hoor… niet als je er een spel van maakt!” Hoe? Bekijk deze tips!

2784 keer gelezen

Bewegen met nijntje

Best lastig om steeds iets nieuws en uitdagends te bedenken om te doen met je peuter of kleuter. Gelukkig heeft nijntje de oplossing. Lees snel de superleuke beweegtips van het konijntje.

4555 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton