Vies worden tijdens het spelen vervelend? Helemaal niet!

Ieder kind is natuurlijk anders, maar in de meeste gevallen vinden kinderen het helemaal niet erg om vies te worden als ze druk aan het spelen zijn. Mensen denken vaak dat kinderen vies worden bij Scouting. Maar hoe gaat Scouting hiermee om? En waarom is het juist fijn dat kinderen zich vooral bezighouden met spelen en niet met vies worden? Wendy van Rossum, leiding bij de welpen en communicatieadviseur bij Scouting Nederland, geeft antwoord!

Onbezorgd buitenspelen

Vies worden tijdens het spelen is (meestal) niet te voorkomen. Zeker niet als kinderen gewoon plezier maken. Bij Scouting kan het weleens voorkomen dat kinderen op de grond moeten zitten of een bepaalde activiteit doen waarbij ze vies worden. “We hebben geen regels bij Scouting over dat je niet vies mag worden.” Daarnaast geeft Wendy aan dat ouders het helemaal niet erg vinden als hun kind vies thuiskomt. “Het hoort er soms gewoon bij en daarnaast dragen alle kinderen bij Scouting kleding die vies mag worden.”

“Kinderen moeten onbezorgd kunnen spelen. Of ze nu vies worden of niet.”

Het kan zijn dat kinderen vies worden tijdens het spelen, maar bij Scouting is dit niet het uitgangspunt. De persoonlijke ontwikkeling van het kind staat centraal, geeft Wendy aan. “Kinderen leren het meest tijdens het spelen, al hebben ze dit zelf niet door. Toen ik 18 jaar was begon ik terug te denken aan de tijd dat ik een welp was en volop bezig was met spelen. Hierdoor heb ik zoveel geleerd: samenwerken, nieuwe dingen ontdekken en voor mijn mening uitkomen, bijvoorbeeld. Tijdens het plezier maken merk je dit niet, maar later kom je erachter dat dit veel oplevert.”

Populaire buitenactiviteit bij Scouting

Bij Scouting doen ze iedere week weer een andere activiteit. De ene week spelen ze een potje voetbal en de week erna misschien wel tikkertje. Een voorbeeld van een populaire buitenactiviteit waar de kinderen dol op zijn is ‘overvliegen’. “Tijdens het ‘overvliegen’ vliegen de kinderen letterlijk van de ene naar de andere leeftijdsgroep. Als de kinderen elf jaar oud worden, gaan ze namelijk van de welpen naar de scouts. Om de volgende leeftijdsgroep te bereiken, leggen de kinderen een parcours af. Tijdens dit parcours is de kans groot dat ze een beetje vies worden. Dat hoort erbij en is door de jaren heen een soort ritueel geworden. Zodra ze de kabelbaan bereiken, vliegen ze letterlijk, maar toch symbolisch over naar de volgende leeftijdsgroep.”

Modder, modder en nog eens modder

Wendy begeleidt zelf de welpen bij haar Scoutingvereniging. Tijdens het zomerkamp van vorig jaar, gebeurde er iets heel leuks. “Tijdens het zomerkamp waren we met de groep als uitje naar ‘een blote voetenpad’. Dit hadden wij als leiding ook nog nooit gedaan, dus het was voor iedereen een verrassing hoe het zou uitpakken. Iedereen moest zijn schoenen uitdoen en over allerlei dingen heen lopen. Er was ook een gedeelte met een modderpoel, waar we via een boomstam de overkant moesten bereiken. Twee welpen hadden hun eigen plan gemaakt. Zij gingen niet over de boomstam naar de overkant, maar eronder door. Uiteindelijk volgden er meer en zaten ze helemaal onder de modder. Om toch wat schoner terug te kunnen fietsen hebben we de welpen onder een laag kraantje moeten leggen, ze hebben namelijk geen douche bij een blote voetenpad. Het was echt hilarisch om te zien. Toen we ze na het zomerkamp weer zagen, was hun blouse wel gewassen, maar je kon nog steeds de moddervlekken zien. Ach… dat hoort er gewoon bij en het belangrijkste was dat de kinderen plezier hadden gehad.”

Over Wendy

Wendy van Rossum is al sinds haar vijfde lid van Scouting en geeft nu leiding aan haar eigen groep ‘welpen’. Na haar afstudeerstage kreeg ze een baan aangeboden bij Scouting Nederland. Ondertussen werkt ze hier met veel plezier al ruim zes jaar.

1867 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER INSPIRATIE

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton