Van vroeger naar nu… Deze speeltips van vroeger wil je proberen!

Van vroeger naar nu… Deze speeltips van vroeger wil je proberen!

“Vroeger was alles beter” komt wel eens uit de mond van opa of oma geglipt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Tegenwoordig worden speelplekken steeds inclusiever en zijn er heel veel verschillende spellen om te spelen, binnen én buiten of zelfs online. Dus dat roept de volgende vragen op: Welke spelletjes werden vroeger gespeeld? En hoe kun jij deze nu zelf doen?

De bal van goud

Voor dit spel heb je alleen een bal en een muur nodig. Iemand begint met zijn of haar gezicht tegen de muur en heeft de bal in zijn of haar hand. Nu gooit deze persoon een bal over de schouder, tegen de muur, naar het groepje wat tegenover de muur staat. Zodra de bal door iemand van het groepje is gepakt, houdt diegene de bal achter zijn of haar rug. De gooier, die nog steeds richting de muur staat, draait zich om en gaat nu raden wie de bal heeft. Je hebt maar één kans dus kijk goed… Wie heeft de bal van goud in handen?

Hinkelen

Stoepkrijt was en is nog steeds essentieel voor buitenspelen. Je kunt er lekker mee kleuren op straat, maar ook een spel mee creëren. Denk bijvoorbeeld aan hinkelen! Ook de kinderen van Maandagdaandag hebben hinkelen weer helemaal ontdekt het afgelopen jaar. Gewapend met stoepkrijt gingen ze naar buiten om hartjes op straat te tekenen (wat een glimlach van voorbijgangers opleverde) of een hinkelbaan te maken. Zo hinkel je van A naar B. Hoe leuk!

Kaatsballen

Bij kaatsballen is het idee om de tennisbal tegen de muur te gooien, de bal op de grond te laten stuiteren en deze dan weer te vangen. Maak het moeilijk voor jezelf door tussendoor te klappen in je handen, op verschillende manier te gooien (onderhands, bovenhands, door je benen) of zelfs meer ballen toe te voegen. Kaatsballen doe je alleen, maar je kunt met meerdere vriendjes en vriendinnetjes bij dezelfde muur gaan staan en elkaar uitdagen. Wie houdt het gooien en vangen het langst vol?

Haasje over

Bij haasje over of bokjespringen is de voorste van een groepje kinderen ‘de bok’. Iedereen staat in een rij achter de bok (die voorovergebogen met de knieën gebogen staat te wachten). Degene achter de bok neemt een aanloop en zet beide handen vlak naast elkaar op de rug van de bok en springt daar in spreidstand overheen. Je weet wel, met de benen gespreid, want je wil niet het hoofd van de bok raken. Een aanloop is dus echt een ‘must’. Daarna wisselen de rollen: de bok wordt de springer en de springer de bok. Dit gaat zo door totdat er steeds één springer is en de rest allemaal bok is. Hilarisch om te doen met een grote groep en mensen van verschillende lengtes…

Boompje verwisselen

Trek je jas aan, ga naar buiten en zoek een mooie plek met veel bomen (of paaltjes). Ook al is het misschien nog een beetje koud, met dit spelletje blijft iedereen lekker warm! Eén persoon is de tikker en de andere personen gaan allemaal bij een boom staan. Het is de bedoeling dat je steeds van boom verwisselt. Tijdens het rennen naar een andere boom kun je getikt worden en ben jij de tikker! Snel rennen dus.

En? Was vroeger inderdaad alles beter? Dat kun je pas bepalen nadat je al deze ‘old school’ speeltips hebt geprobeerd. Leuk om te doen tijdens een middag buitenspelen met al je vrienden en vriendinnetjes!

 

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Een plek waar ze alles weten van oud Hollandse spelletjes is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen waar dit jaar de opening van de Buitenspeeldag plaatsvindt. Standaard hebben ze in het openluchtmuseum oud Hollandse spelletje uitgestald, maar tijdens de Buitenspeeldag van 8 juni zullen ze hier nog meer aandacht aan besteden. Wist je dat tijdens de Buitenspeeldag hier een poging zal worden gedaan tot het verbreken van het record ‘langste hinkelbaan van Nederland’?! Of dat gaat lukken? We zullen het zien. In ieder geval belooft het een prachtige dag te worden die in het teken staat van heerlijk ouderwets buitenspelen.

Bron: Spelletje van vroeger (Uitgeverij Verba, Hoevelaken)

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Slootje springen

Ga met een groepje op zoek naar ondiepe kleine slootjes en ga slootje springen. Je kunt er een wedstrijd van maken door een lange, stevige

196 x gedaan!

Spring er maar in!

Hiervoor heb je een lang springtouw nodig. Twee draaien het touw en een voor een springt er iemand bij. Lukt het om met zijn allen

153 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton