
Bloembollen verrassing!
Teken met je vinger of stokje een patroon in de aarde. Bijvoorbeeld een hartje of een driehoek. Dit kan in de tuin, maar ook in
“Vroeger was alles beter” komt wel eens uit de mond van opa of oma geglipt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Tegenwoordig worden speelplekken steeds inclusiever en zijn er heel veel verschillende spellen om te spelen, binnen én buiten of zelfs online. Dus dat roept de volgende vragen op: Welke spelletjes werden vroeger gespeeld? En hoe kun jij deze nu zelf doen?
Voor dit spel heb je alleen een bal en een muur nodig. Iemand begint met zijn of haar gezicht tegen de muur en heeft de bal in zijn of haar hand. Nu gooit deze persoon een bal over de schouder, tegen de muur, naar het groepje wat tegenover de muur staat. Zodra de bal door iemand van het groepje is gepakt, houdt diegene de bal achter zijn of haar rug. De gooier, die nog steeds richting de muur staat, draait zich om en gaat nu raden wie de bal heeft. Je hebt maar één kans dus kijk goed… Wie heeft de bal van goud in handen?
Stoepkrijt was en is nog steeds essentieel voor buitenspelen. Je kunt er lekker mee kleuren op straat, maar ook een spel mee creëren. Denk bijvoorbeeld aan hinkelen! Ook de kinderen van Maandagdaandag hebben hinkelen weer helemaal ontdekt het afgelopen jaar. Gewapend met stoepkrijt gingen ze naar buiten om hartjes op straat te tekenen (wat een glimlach van voorbijgangers opleverde) of een hinkelbaan te maken. Zo hinkel je van A naar B. Hoe leuk!
Bij kaatsballen is het idee om de tennisbal tegen de muur te gooien, de bal op de grond te laten stuiteren en deze dan weer te vangen. Maak het moeilijk voor jezelf door tussendoor te klappen in je handen, op verschillende manier te gooien (onderhands, bovenhands, door je benen) of zelfs meer ballen toe te voegen. Kaatsballen doe je alleen, maar je kunt met meerdere vriendjes en vriendinnetjes bij dezelfde muur gaan staan en elkaar uitdagen. Wie houdt het gooien en vangen het langst vol?
Bij haasje over of bokjespringen is de voorste van een groepje kinderen ‘de bok’. Iedereen staat in een rij achter de bok (die voorovergebogen met de knieën gebogen staat te wachten). Degene achter de bok neemt een aanloop en zet beide handen vlak naast elkaar op de rug van de bok en springt daar in spreidstand overheen. Je weet wel, met de benen gespreid, want je wil niet het hoofd van de bok raken. Een aanloop is dus echt een ‘must’. Daarna wisselen de rollen: de bok wordt de springer en de springer de bok. Dit gaat zo door totdat er steeds één springer is en de rest allemaal bok is. Hilarisch om te doen met een grote groep en mensen van verschillende lengtes…
Trek je jas aan, ga naar buiten en zoek een mooie plek met veel bomen (of paaltjes). Ook al is het misschien nog een beetje koud, met dit spelletje blijft iedereen lekker warm! Eén persoon is de tikker en de andere personen gaan allemaal bij een boom staan. Het is de bedoeling dat je steeds van boom verwisselt. Tijdens het rennen naar een andere boom kun je getikt worden en ben jij de tikker! Snel rennen dus.
En? Was vroeger inderdaad alles beter? Dat kun je pas bepalen nadat je al deze ‘old school’ speeltips hebt geprobeerd. Leuk om te doen tijdens een middag buitenspelen met al je vrienden en vriendinnetjes!
Een plek waar ze alles weten van oud Hollandse spelletjes is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen waar dit jaar de opening van de Buitenspeeldag plaatsvindt. Standaard hebben ze in het openluchtmuseum oud Hollandse spelletje uitgestald, maar tijdens de Buitenspeeldag van 8 juni zullen ze hier nog meer aandacht aan besteden. Wist je dat tijdens de Buitenspeeldag hier een poging zal worden gedaan tot het verbreken van het record ‘langste hinkelbaan van Nederland’?! Of dat gaat lukken? We zullen het zien. In ieder geval belooft het een prachtige dag te worden die in het teken staat van heerlijk ouderwets buitenspelen.
Bron: Spelletje van vroeger (Uitgeverij Verba, Hoevelaken)
Teken met je vinger of stokje een patroon in de aarde. Bijvoorbeeld een hartje of een driehoek. Dit kan in de tuin, maar ook in
Wind, kou en regen zijn niet echt een uitnodiging voor lekker buitenspelen volgens de Rotjes. Ze verlangen dan ook naar de ‘met zonder jas’ lentedagen. Maar hoe krijg je de kinderen zo ver om buiten te gaan spelen als ze net binnen hun eigen bezigheden aan het doen zijn?
Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.
Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.
Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.
Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton