praatje

Van natuuractivisten naar speelactivisten?

Volgens IVN, de samenwerkingspartner van Jantje Beton, is natuur hartstikke gezond. Natuur is goed voor onze creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming. Maar net als met buitenspelen het geval is, maken weinig Nederlanders er gebruik van. En dat terwijl de natuur dé plek is om heerlijk buiten te spelen! Ik denk dat dit extra het geval is voor de mensen die in de grote steden wonen. Voor hen ligt de natuur in de vorm van een bos, duinen of strand niet binnen handbereik. Nederland verstedelijkt en met de krappe woningmarkt kiest een projectontwikkelaar vaak toch liever voor een paar extra koopwoningen en parkeerplaatsen, dan voor een flinke bomenpartij. De pracht van de natuur legt het zo af tegen de macht van het geld. Tenzij we ons hiertegen verzetten!

Geef de natuur meer ruimte

De afgelopen jaren is de kwaliteit van de natuur achteruit gegaan“, zei oud-minister en commissievoorzitter Johan Remkes op 25 september jl. Niet alleen door de commissie-Remkes, maar ook door andere ontwikkelingen zal Nederland moeten kiezen om de natuur letterlijk en figuurlijk meer ruimte te geven en ook echt te beschermen. We willen de aarde namelijk in goede staat achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen, zodat ook zij hier gelukkig en gezond kunnen opgroeien en leven.

Natuur- en milieubewust leven

Mensen, jong & oud, worden in de komende jaren geconfronteerd met meer natuur in hun leef- en woonomgeving. Nederlanders zullen zich in de toekomst veel meer bezighouden met natuur- en milieubewust en –verantwoord leven. Denk bijvoorbeeld aan de scholieren die bekendstaan als ‘klimaatstakers’, omdat ze zich hard maken voor verduurzaming en vergroening van de economie, de energie en de maatschappij. Zij zijn een heel inspirerend voorbeeld! Jonge klimaatactivisten, zoals de Zweedse Greta Thunberg, verdienen mijn waardering en respect. Vechten voor je recht op een gezonde, groene wereld. Vechten voor je recht op een schone, pure en mooie natuur. Hulde!

Spelen verbindt mensen

Als de mens in de komende jaren meer in contact komt met de externe natuur is datzelfde uiteraard ook mogelijk voor de interne natuur van de mens: ‘homo ludens’ (de spelende mens). De mens is van nature, ongeacht zijn of haar culturele achtergrond, geneigd tot spelen. Spelen is leven. Het is de natuurlijke manier van leren, van grenzen verleggen, van jezelf en je omgeving ontdekken. Spelen verbindt mensen, van jong tot oud, met elkaar. Het maakt je gelukkig en ontspant in drukke tijden. De spelende mens is net zo natuurlijk als de mens die dagelijks in contact staat met planten en dieren. Maar net als de ruimte voor de natuur in Nederland, staat ook de ruimte om buiten te spelen onder druk. Er is te weinig speelruimte, zeker in steden. Ik vind dat het daarom ook tijd wordt voor de eerste speelactivist van Nederland! De vleesgeworden versie van Jantje Beton, het fictieve jongetje uit 1968 dat zijn recht op een veilig en gezonde speelruimte met gebalde vuist opeiste. Misschien iemand uit de huidige groep milieu- en natuuractivisten? Aangezien beide thema’s zo met elkaar verbonden zijn. Op mijn steun kan hij of zij rekenen!

Over Dave

Dave is vader van een dochtertje van negen maanden. Spelen met haar doet hij nu alleen nog in de box en in bad. Hij kijkt uit naar de dag dat zijn dochter kan lopen en lekker kan genieten van buitenspelen, zoals hij zelf als kind ook deed! Daarnaast is Dave directeur van Jantje Beton.

1780 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Fete de la Nature

Op avontuur bij Fête de la Nature!

Fête is een grassroots natuurfestival. Dat houdt in dat iedereen een feestelijke natuuractiviteit kan organiseren: van een picknick met kruiden uit de natuur tot een muzikaal natuurfeestje en van een voedselbosfeest tot yoga in het groen. De enige voorwaarden zijn dat de activiteit feestelijk is, voor iedereen toegankelijk, een link heeft met de natuur en dat de natuur geen schade ondervindt.

2117 keer gelezen

‘Tik tik, voel je één of twee stokjes op je rug?’

De zintuigen prikkelen is goed voor de ontwikkeling van een kinderbrein. Vooral buitenspelen in de natuur is heel goed voor het lichamelijk bewustzijn: de tastzin. Erik Scherder benadrukt het belang van de tastzin. En hoe kun je de tast trainen? Met dit leuke spelletje!

Wees de eerste die dit gaat doen!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton