Praatje

Van binnen gamen naar heerlijk buitenspelen in het bos!

De speelplek van onze veertienjarige Rover is het (en suite) kamertje aan onze eetkamer. Zijn spelen bestaat tegenwoordig uit het Fortnite slagveld, bouwen op Minecraft of als zijn vrienden niet online zijn, het Japanse avontuur Naratu. Dat de speelplek zich in onze gezamenlijke ruimte bevindt heeft z’n voordelen. Zo kunnen we het taalgebruik af en toe wat dimmen, weten we wat hij speelt, met wie, hoe vaak en tot hoe laat hij speelt.

Waar gaat zijn hart zo hard van bonzen?

We zien hem, hij zit niet verstopt op zijn kamer en kennen zijn online vrienden bij naam. Het blijft zoeken als ouders. Vrijlaten, grenzen aangeven, streng zijn, geïnteresseerd zijn en soms meespelen om te snappen waar zijn hart zo hard van gaat bonzen. We zien en horen de nukkige puber schaterlachen, sociaal doen en hij voert gesprekken die verder gaan dan het gamen.

Maar… hij zit dan ook uren binnen. Eerst een dag op school en dan zijn vrije uren met een controller in zijn hand. Dan zijn het enkel de korte fietstochtjes van en naar school die een frisse neus opleveren.

Eigen speelplek in de tuin

Onze buurt leent zich niet direct tot een potje voetbal en de tuin is inmiddels een ondoordringbaar oerwoud. Tegen de zomer hopen we daar een speel/hangplek van te maken. Maar dat betekent voor nu een vrijplaats voor de kinderen. Een stoere plek met een half omgewaaide boom en heel veel onkruid. Rover heeft in het midden van de tuin een plek vrijgemaakt en met stoeptegels, een oude ketel en stoelen een vuurplek gecreëerd. Beetje fikkie stoken, daar loopt een veertienjarige wel warm voor. Popcornpan met lange steel, een beetje porren in de as en een dikke marshmallow aan een stokje.

Buitenspelen ontgroeid? Ga naar het bos!

Gelukkig wonen we ook vlakbij de Kralingse Plas en het Kralingse bos. We hebben sinds een half jaar een hondje en dat vrolijke beest is de beste ‘naar buiten lokker’. Uit moet ze toch. Rover is met een ritje naar het bos op de elektrische deelscooter wel om te kopen voor een boswandeling in de natuur. Hond in de draagtas, pijl en boog op zijn rug en een chocoladereep in mijn tas. Het bos blijft de beste speelplek, ook als je denkt dat je het buitenspelen een beetje ontgroeid bent.

Meer weten over Maandagdaandag?

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over ‘slecht weer spelen‘.

3064 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

risicovol spelen video

video – Waaghalzen

Kinderen weten heel goed wat ze kunnen en willen. Spanning willen ze en een beetje gevaar tijdens het spelen. Dan schaven ze maar een knie of vallen een paar blauwe plekken. Nou en! De enigen die zich daar zorgen over maken zijn de ouders. In onderstaand filmpje leggen kinderen het nog maar eens haarfijn uit.

2146 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton