Maandagdaandag Speelbeweging Vies Worden
praatje

Tot je navel in de modder, dit is het seizoen voor smeerkezen!

Zo, BAM! Ineens sta je na die heerlijke nazomer met je regenlaarzen en dikke trui de eerste herfststorm te trotseren. De pantoffels staan weer bij de kapstok om moddervoeten door het hele huis te voorkomen. Sjaals, handschoenen, regenpakken liggen weer voor het grijpen.

“In de herfst betekent buitenspelen vies worden”

Nu is Maantje Piet eigenlijk ‘vies’ van vies worden. Zij loopt liever lángs de plassen, neemt een tas mee voor haar herfstschatten en kan met lichte schoenen naar het bos gaan en er vervolgens met schone schoenen weer uit het bos komen. Gelukkig heeft ze een heel vieze broer die geen modderplas mist, nat worden een noodzakelijk goed vindt en zakken vol zand, stenen, dode én levende beestjes mee naar binnen sleept. Lekker in balans dus.

“Omtoveren tot een echt Floddertje”

Wolf is ook een grote charmeur en lolbroek dus hij krijgt het gelukkig vaak genoeg voor elkaar om onze ‘Mevrouw Helderder’ Maantje Piet tot een echt ‘Floddertje’ om te toveren. Inclusief blond hondje dat zwart terug komt. Rivierklei is de beste verf om je hele lijf mee in te smeren. Zitten er geen modderspetters in je gezicht na het plassen stampen? Dan heb je niet goed genoeg je best gedaan.

Smeerkezen buitenspeelseizoen

De herfst is eigenlijk hét buitenspeelseizoen voor alle smeerkezen. Speelgoed ligt voor het oprapen; van dennenappels maak je zwierezwaaiers, de mooiste stokken worden omgetoverd tot zwaarden om hele riddergevechten, of in ons geval Star Wars gevechten, mee na te spelen. Kilo’s kastanjes worden naar huis gesleept om mee te knutselen. Maar vooral lekker veel modder! Wij zijn er van overtuigd dat Wolf in een vorig leven een zeer gelukkig varkentje is geweest.

Grote broer Rover, die liever gamet dan buiten komt, lokken we naar buiten met een vlieger. We kochten op onze laatste waddenreis een serieuze vlieger die je met twee handen moet temmen. Lekker uitwaaien op het strand en drie keer raden wie er tot zijn navel toe nat terug naar huis gaat?!

Meer weten over Maandagdaandag?

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over: ‘Let op! Zeer besmettelijk spel: Parcours’.

2805 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Spelen als rode draad door het leven

De eerste zonnestralen en daar ging ik al. Korte broek en T-shirtje aan en op zoek naar kindjes in de buurt om te spelen. Ik was verontwaardigd als ik door mijn moeder weer naar binnen werd gehaald om in ieder geval een trui aan te trekken. Het was januari, ik was 3 jaar en een écht buitenkind.

1163 keer gelezen

Spelen in de winter

Sneeuw is de absolute winterbuitenspeeldroom

Rode blossen, tintelende vingers en natte handschoenen aan touwtjes uit je mouw. De muts op en weer af, want het is veel te warm na een kwartier rennen en springen. Buitenspelen in de winter is zo lekker!

1854 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton