(Klieder)speeltips
Doe mee

Top 5 (klieder)speeltips

Het is soms best moeilijk om als ouder te bedenken wat je samen met je kind kunt doen. Een iPad is niet (altijd) het beste antwoord, maar wat dan wel? Wat is leuk om te doen en is net even anders? Wij zetten een aantal (klieder)speeltips voor je op een rijtje! Oh en… ja je wordt hier een beetje vies van, maar dat is juist tof!

Lekker kliederen en vies worden

“Mijn jongens komen meestal de dag niet schoon door”, vertelt Maaike – oprichtster van Kliederen.com. “Ook ik denk dan; ‘Oh had je niet even wat voorzichtiger kunnen zijn’. Toch neem ik het voor lief. Kinderen leren vooral met hun hele lijf en door het gewoon te doen. Een vieze broek vol met vlekken mag daarin niet de beperking zijn, dat lossen we wel op. Ook vies worden tijdens het spelen hoort bij de ontwikkeling van een kind. Het is juist belangrijk om kinderen de ruimte te geven en hun eigen ervaringen op te laten doen. Laat ze zelf achter komen wat handig is en wat niet. En ja, daar hoort spelend vies worden bij.”

Vijf toffe speeltips om mee te kliederen

Maaike: “Ik ben juist voorstander om tijdens het spelen materialen te gebruiken zonder vaste vorm. Materialen waarmee je de fantasie van het kind prikkelt en waar ze heerlijk mee kunnen kliederen. Zonder einddoel. Juist het niet hebben van omlijnde kaders maakt kliederen leuk. Niets is verkeerd, alles mag. Maar wat zijn dan leuke kliedertips, vraag je je af? Hier mijn top 5!”

Maak je eigen moddersoep

Trek de potten en pannen uit het keukenkastje of koop een paar oude bij de kringloopwinkel. Zoek vervolgens in het bos, het park of de tuin (natuurlijke) ingrediënten die je kunt gebruiken voor je soep. Denk bijvoorbeeld aan gras, zand of oude bladeren. Stop ze allemaal in de pan en roeren maar!

Kliederen met scheerschuim

Een grote favoriet is spelen met scheerschuim. Gebruik hiervoor een gladde ondergrond of een stuk karton, want dat is wel zo makkelijk om het scheerschuim op te spuiten. Laat auto’s door het scheerschuim rijden, knikkers door het schuim rollen, maak een kunstwerk of brouw een lekker ‘soepprutje’. Tip! Als je een beetje eetbare kleurstof of limonadesiroop toevoegt, krijgt het ook nog een heerlijk kleurtje. Succes gegarandeerd!

Herfstkunstwerk

Zoek leuke herfstmaterialen, denk aan kastanjes, eikels, dennenappels of blaadjes. Leg een vel wit papier in een bak (afwasbak) en laat je kind verschillende klodders verf op het papier spuiten. Pak dan samen de bak op en rol de herfstmaterialen door de bak heen. Er ontstaat een gaaf kunstwerk die jullie samen gemaakt hebben. Hoe tof is dat?!

Tie dye T-shirt

Een grote hit op dit moment! Je wikkelt een elastiek om een wit T-shirt heen en bedruppelt het met speciale verf. Het kan ook met andere materialen, zoals een hydrofiele doek en gewone (plakkaat)verf aangemengd met water. Het uitlopen van de verf, het mengen van de kleuren en het zien van de verwondering als je het elastiek verwijdert… WAUW!

Wonderlijke proefjes

Proefjes… we houden ervan. Wat heb je nodig? Baking soda, natuurazijn, pipet en kleurstof of verf. Doe een paar druppels verf of kleurstof in een bakje. Meng hier baking soda doorheen. Besprenkel het goedje met natuurazijn. Doe dit met behulp van een pipet of theelepeltje. Voordat je dat doet, vraag eerst aan je kind wat hij denkt dat er gaat gebeuren. Voorspellen is een onderdeel van lerend onderzoeken, dus die pak je dan ook gelijk even mee.

Nog meer kliedertips? Bekijk dan de website van Kliederen.com. Of ga naar onze pagina met toffe speeltips.

Over Maaike

Maaike (36) is moeder van twee stoere jongens (3 en 5 jaar) en is al 19 jaar samen met haar man Michiel. Ze is haar carrière gestart als lerares in Rotterdam. Na een aantal jaar is ze overgestapt naar coach en trainer. Vijf jaar lang kwam Maaike op honderden basisscholen door heel Nederland om training en cursussen te geven. Toch wilde ze meer. Na flink heroverwegen, nadenken en resetten besloot ze haar baan als coach/trainer op te zeggen en haar eigen bedrijf Kliederen.com te starten. En met succes!

Over Kliederen.com

Maaike: “Bij Kliederen.com helpen we ouders bij het tijd doorbrengen met hun kinderen en laten we bij onze kliederlabs zien hoe dit kan. Hier staan kliedertafels vol met materialen waarmee ieder kind allerlei ontdekkingen kan doen door te kliederen, spelen en te proberen. De materialen die de kinderen gebruiken zijn alledaags en overal te vinden. Op deze manier hopen wij ouders te inspireren om thuis samen door te kliederen. En ja… door te kliederen worden we vies. Met Kliederen.com proberen we ouders een andere kijk te geven op ‘vies worden’. We willen laten zien dat vies worden gewoon heel erg tof is, je kind hier plezier aan beleeft en dat het, als klap op de vuurpijl, ook nog een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling.”

3460 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Speeltip

Spetter, spetter: lekker verfrissend

Zoek verkoeling met een zelfgemaakte watersproeier. Hoe je dat maakt, lees je in deze speeltip. Gegarandeerd waterpret en lekker verfrissend!

202 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton