Spelen in de stad

Stokhasselt omgetoverd tot ultiem speelparadijs

Wie kan het zich nog herinneren? Bij elkaar langs de deur om samen te spelen in de wijk, plein of openbare ruimte. Busjekruit, voetballen of verstoppertje spelen. Je maakte contact en kennis met de buurt. Tegenwoordig zitten de meeste kinderen vastgeplakt aan hun ‘tv-schermpjes’ en gaan ze steeds minder naar buiten. En dat terwijl buitenspelen zo goed is voor de ontwikkeling van kinderen in de breedste zin van het woord. Dus hoe nodig je kinderen uit om van de bank af te komen en naar buiten te gaan, met name in de grote stad? Helmy van Ingen, wijkregisseur bij Gemeente Tilburg: “Door ze een speelwijk te geven waar ze (veilig) kunnen buitenspelen.”

Speelwijk in de stad

Spelen kinderen in het dorp meer buiten dan in de stad? En is het lastiger om buiten te spelen wanneer je in de grote stad woont? Helmy: “In een stad is er minder openbare ruimte dan in een dorp. In een dorp is er veel meer groen en ruimte genoeg om vrij buiten te spelen. Ook is het natuurlijk een stukje veiliger aangezien er minder grote autowegen zijn. Desondanks dit alles kun je in een stad ook zeker buitenspelen! Het is voor een ontwerper of wijkregisseur juist een grote uitdaging om van minder ruimte een goede speelplek te creëren. Belangrijk hierbij is om goed te kijken en op zoek te gaan naar de kansen en mogelijkheden.”

Speelwijk Stokhasselt

In 2010 heeft Jantje Beton in samenwerking met Gemeente Tilburg de speelwijk Stokhasselt gecreëerd. Deze wijk is een voorbeeld en inspiratiebron voor andere wijken, waar kinderen dagelijks veel speelplezier beleven. Toch was Stokhasselt in het begin geen ultiem speelparadijs. “Qua bouw is Stokhasselt een aparte mix van hoge en lage flats, rijtjeswoningen met garageboxen en steegjes plus een paar bungalows met carport. Ook de brede autobanen nodigen uit om hard te rijden. Dus trokken we met een hele groep kinderen door de straten,” vertelt Helmy. “Waar was het onveilig? Wat is belangrijk voor een leuke speelplek? We luisterden naar wat de kinderen te vertellen hadden. Zo hebben we de speelwijk ook gerealiseerd; de wensen van de kinderen zijn vertaald naar een heuse speelplek.”

“De wensen van de kinderen zijn vertaald naar een heuse speelplek

Helmy: “Voorheen koos de gemeente voor geijkte speeltoestellen, omdat de leverancier die nu eenmaal in het assortiment had.” Nu liggen er dikke boomstronken, staat er een waterpomp verstopt tussen wilgentakken en mogen de kinderen klimmen op gestreepte neushoorn speeltoestellen. Er zijn begroeide bospaden en struiken vol eetbare zwarte bessen. “Ook kwamen er in de wijk veilige looproutes naar school,” vertelt Helmy, “gemarkeerd met oranje vlaggen en vrolijk geverfde elektriciteitskasten. Levensgrote Jantjes Beton borden – oranje met de vuist omhoog – waarschuwen automobilisten dat ze een oversteekplaats en speelplek naderen.” 

Hoe kun je spelen in de stad bevorderen?

Helmy: “Mijn advies is om kinderen meer ruimte te geven. Ouders zijn erg geneigd om hun kinderen minder vrij te laten. Dikwijls gebeurt dit vanuit angst en dat is wat mij betreft een slechte raadgever. Ze durven hun kinderen niet op pad te sturen, ook al is het naar een veilige speelplek. Als ik terugkijk op mijn jeugd waren er weinig speelwijken en lieten mijn ouders mij los. Ze accepteerden dat je groot wordt door te vallen en weer op te staan. Ondanks hier en daar een bult of schaafplek, leidde dit tot de mooiste avonturen. Ik snap dat het lastig is om je kinderen los te laten. Ga daarom als ouder mee naar buiten met je kinderen. Neem ze mee naar een (veilige) speelwijk of plek in de stad en ontdek hoe kinderen plezier hebben in het buitenspelen.”

Over Helmy

Helmy van Ingen is wijkregisseur bij de Gemeente Tilburg, getrouwd met Helly en heeft drie kinderen: Juul, Suus en Mathijs. Hij is opgegroeid in het dorp Udenhout en speelde vroeger veel buiten. Hoewel er in zijn dorp weinig speelplekken waren, was er in zijn kinderjaren toch voldoende ruimte om een eigen speelplek te creëren.

1840 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton