Praatje

Spelen in speeltuinen: een groot avontuur, net als vroeger

Veel jonge kinderen ontdekken aan de hand van hun moeder, vader, opa of oma de wonderen van een speeltuin. Voorzichtig op de schommel en al rondkijkend leren ze snel de omgeving kennen. Eenmaal de omgeving te hebben opgenomen, vliegen ze van de glijbaan naar het spannende klimtoestel en weer terug naar de zandbak. Wie bouwt het grootste zandkasteel?

De baas van alle speeltuinen

Mijn neefje van vijf jaar heeft de weg gevonden naar de speeltuin en papa gaat ook mee. In het weekend gaan ze geregeld met de bakfiets naar ‘de grote speeltuin’. Dit is een speeltuin in de buurt waar een vriendelijke meneer in een huisje zit en altijd schepjes en emmertjes heeft voor in de zandbak. Allemaal heel vertrouwd…

Tot op een zaterdag naast die man ook opeens oom Leon in het winkeltje zat. Dat was een verrassing! Ik moest direct ook mee om samen met papa te gaan spelen.  En al allereerste moesten we dan naar het speelhuisje. Zo hebben wij ongeveer de hele middag door de speeltuin gelopen, onder begeleiding van mijn neefje.

Spelen in ‘de grote speeltuin’ zo noemden we de speeltuin van vroeger

Mijn broer en ik halen samen tijdens het spelen herinneringen op van de speeltuinvereniging. Hier gingen wij vroeger naar toe en dit noemden wij zelf ook ‘de grote speeltuin’. “Weet je nog dat wij hem ome Kees noemde?”, de man die nu alle schepjes aangeeft. De speeltoestellen nu zijn wat innovatiever en uitdagender en bieden meer bewegingsvrijheid, maar hebben nog steeds dezelfde warmte en gastvrijheid als vroeger. Alleen de familieschommel missen we.

Bij het verlaten grapte de gastheer dat oom Leon de baas was van alle speeltuinen. Sindsdien sta ik bij heel wat neefjes en nichtjes bekend als de baas van álle speeltuinen. Hier maak ik handig gebruik van door af en toe te vragen of ze mee willen om een speeltuin te controleren en te testen of er wel echt goed gespeeld kan worden. Die taak nemen ze heel serieus. Ieder speeltoestel en hoekje wordt voorzien van een uiterst deskundig oordeel met vaak hele originele en verrassende uitkomsten. Zo is de glijbaan helemaal niet saai omdat hij rood is en is dat oude, versleten afgedane speelhuisje het kasteel wat aangevallen is door piraten.

Soorten speeltuinen

Speeltuinen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Van klassieke speeltuinen met de bekende en bijna beruchte wipkip, glijbaan en schommel tot een interactieve combinatie van speeltoestellen waar samen spelen wordt bevorderd. Ook het risicovol spelen en het natuurlijk spelen zijn weer helemaal van deze tijd. Het is zo belangrijk dat er voldoende speeltuinen zijn in de wijk. Gevarieerd van kleine speeltuinen waar kinderen, bijvoorbeeld op weg naar de supermarkt, samen met moeder of vader even kunnen spelen tot de speeltuinvereniging. Wat mij betreft is een speeltuin ‘de vindplaats’ voor de wijk waar kinderen veilig en onbezorgd kunnen spelen.

Over Leon

Leon Kloos (33) is consulent voor NUSO bij Jantje Beton en heeft zijn hart aan speeltuinen verpand. Leon is heel blij met het geluk dat hij heeft gehad met de prachtige openbare  speelplaats dicht bij zijn huis. Hier is genoeg informele speelruimte om te ravotten. Dat zou er standaard moeten zijn voor alle kinderen. Helaas is dat niet altijd het geval.

Over NUSO

Voldoende, kwalitatief goede speelruimte is super belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Als branchevereniging maakt NUSO zich hard voor het behoud van speeltuinen die in beheer van de buurt zijn. Ook spreken we ons als NUSO en Jantje Beton uit in de politiek.

2547 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Speeltips voor nu

Buitenspelen op gepaste afstand

Hoe combineer je energierijke kinderen – die elke dag naar buiten moeten – met de opdracht om thuis te blijven? En valt deze combinatie überhaupt te maken? Elise: “Dat kan zeker, zolang je snotneus-vrij en met gepaste afstand tot andere mensen je buiten beweegt.”

2329 keer gelezen

Samen speelt beter

Leuk samen spelen ondanks het leeftijdsverschil?

Kun je samen spelen ondanks een leeftijdsverschil? Gaat dat straks wel goed als de baby wordt geboren? Vinden die twee – of straks drie – elkaar wel? Is er aansluiting? Moet ik als ouder een opening creëren of gaat dit vanzelf? Gedachten en vragen die bij Elise opkwamen toen ze met haar kinderen in de speeltuin was. Wat denk jij? Moet Elise zich zorgen maken?

2152 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton