Help jouw buurt spelen!
praatje

Spelen in je eigen buurt! Kan dat?

Ga lekker rennen, fietsen, klimmen, voetballen of touwtje springen! Tijdens het spelen worden kinderen uitgedaagd om hun grenzen te verleggen. Hoewel volwassenen in principe overal naar toe kunnen als ze dat willen, is dat voor kinderen niet altijd het geval. Zeker als ze nog jong zijn. Het is daarom erg belangrijk dat kinderen in de buurt een veilige, eigen speelplek hebben waar ze zelfstandig kunnen spelen. Xandra, programmaleider bij Jantje Beton, vertelt meer.

Waarom is een speelplek in de eigen buurt zo belangrijk voor een kind?

“Als kinderen jong zijn en nog niet zelfstandig de buurt uit kunnen is het belangrijk om een speelplek dicht bij huis te hebben”, zegt Xandra. “Hier kunnen ze gemakkelijk andere kinderen uit de buurt ontmoeten en lekker samen spelen. Zeker de afgelopen maanden hebben we goed kunnen zien hoe belangrijk buitenspelen is voor kinderen.”

“42% van de kinderen speelt meer buiten”

Xandra: “Door het thuisonderwijs zaten de kinderen lang achter hun beeldscherm. Ze misten het bewegen en samen spelen met andere kinderen. Kinderen vonden het heerlijk om na schooltijd lekker naar buiten te gaan om te spelen en deden dat ook massaal. Zo bleek zelfs uit het onderzoek van Mulier Instituut dat 42% van de kinderen meer buiten speelt dan in de periode voorafgaand aan de coronamaatregelen. Ondanks alle narigheid van het coronavirus is dat een mooie ontwikkeling.”

Toch is het voor veel kinderen lastig is om een speelplek in hun eigen buurt te vinden. Xandra: “Als ik naar mijn eigen buurt kijk, is er helemaal geen speelvoorziening. Kinderen spelen veelal in de eigen tuin op of straat, want er zijn geen stoepen. Daarnaast valt mij op dat er in wijken sfeerloze plekjes zijn gecreëerd met alleen een kleine glijbaan en een wipkip. Dan heb je het wel gehad. Waar is de ruimte waar kinderen lekker kunnen ravotten, achter elkaar aan kunnen rennen zonder het gevaar dat er een auto om de hoek steekt?”

Drie tips voor het creëren van een goede speelplek

  1. “Laat als gemeente de standaard inrichting, met bijvoorbeeld simpele speeltoestellen, los. Durf de inrichting aan te laten sluiten bij de speelwensen van de kinderen.”
  2. “Zorg voor variatie. Kijk wat er al in de buurt is aan (natuurlijke) speelplekken. Voor welke leeftijden zijn deze plekken ingericht en voor welke leeftijden niet? Welke elementen, zoals water, zand en losse materialen, staan er al in en welke niet?”
  3. “Veiligheid is erg belangrijk. Zorg dat het kind er veilig kan komen door middel van een veilige route en oversteekplaatsen.”

Project: De Speelkaravaan komt eraan!

De Speelkaravaan’ is een goed voorbeeld van een project waarbij spelen in de eigen buurt wordt gestimuleerd. Xandra is projectleider van De Speelkaravaan. “In Nederland groeien ruim 300.000 kinderen op in armoede. Dit betekent dat er thuis vaak niet voldoende geld is om lid te worden van (sport)clubjes of om deel te nemen aan leuke activiteiten. Deze kinderen zijn daardoor vaak eenzaam en voelen zich buitengesloten. Speciaal voor deze kinderen helpt Jantje Beton in drie jaar tijd op 50 locaties om bijzondere speelactiviteiten te organiseren in en rondom hun eigen buurt. Tijdens de speelactiviteiten leren de kinderen hun talenten te ontwikkelen, doen ze nieuwe vaardigheden op, vergroot hun zelfvertrouwen en spelen ze heerlijk samen met andere kinderen. Het plezier en enthousiasme spat eraf en daar doen we het voor”, vertelt Xandra trots.

 Laatste tip voor (groot)ouders?

Xandra: “Geef als (groot)ouder zelf het goede voorbeeld door regelmatig lekker naar buiten te gaan om te bewegen in je eigen buurt. Dat maakt de boodschap voor je kind ‘’kom ga lekker buiten spelen’’ overtuigender. Zoek een speelplek op, waar je iets samen kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het spel stoepranden of andere balspellen (denk aan fopbal) die leuk zijn om samen te ondernemen. Zo komen jullie beiden in beweging.”

Over Xandra

Xandra is 53 jaar en woont samen met haar man Jeroen, dochter Noa en poes Snoepie in Alphen aan den Rijn. Naast haar werk bij Jantje Beton zijn haar grootste hobby’s kokkerellen met vrienden en familie en een balletje slaan op de golfbaan. Ze groeide op in Uithoorn waar ze op het grote schoolplein en het omringde grasveld lekker vrij kon buitenspelen.

1976 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Ijsbellen blazen speeltip

IJsbellen blazen

Als het buiten écht koud is, kun je ijsbellen maken! IJsbellen zien er magisch uit doordat er prachtige ijskristallen in verschijnen. En deze gave ijsbellen kun je helemaal zelf maken.

139 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton