Help jouw buurt spelen!
praatje

Speelmogelijkheden? Attendeer jouw gemeente, ze bijten heus niet!

Ik mag niet klagen als het gaat om de speelmogelijkheden die mijn wijk te bieden heeft. Wij wonen in, wat onze gemeente Zwolle zelf noemt, ‘een levendige wijk’. En verhoudingsgewijs hebben wij dan ook de wijk waar de meeste (jonge) gezinnen wonen. Daar houdt de gemeente zeer goed rekening mee, want in vrijwel elke straat is een speelplaats of speelvoorziening gecreëerd.

Genoeg bomen, hondenvrije veldjes waar kinderen kunnen spelen zonder in die ene drol te stappen met hun gloednieuwe schoenen en tennis-, voetbal-, en basketbalvelden op kruipafstand. Wandel tien minuten en je komt ook tien speeltuintjes tegen in diverse groottes voor diverse leeftijden. Ideaal voor ons met twee kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Fos wilt spelen bij die ene speeltuin met die grote glijbaan. Hazel spendeert liever haar tijd bij de schommels en de kleine houten huisjes om gezinnetje te spelen.

Kleine evenementen voor de buurt

In de lente en zomer worden er kleinschalige evenementen gehouden voor de bewoners, zoals voedselmarktjes waar ook gedacht wordt aan de kinderen. Denk aan, schminktafels, appels-happen en schatkisten grabbelen voor een euro. Fos en Hazel maken hier graag gebruik van! Fos gaat standaard als Spiderman door het leven die middag en Hazel stopt haar kleine hoofdje in de waterton om appeltjes te happen. Dat ik haar help en zorg dat ze niet geheel in de ton valt moet ik er natuurlijk wel bij vertellen, want het liefst baddert ze gewoon in die bak en ziet ze de appeltjes als eendjes. Prima, wat jij wilt. En de veldjes worden opgevrolijkt met dringende, doch speelse bordjes, gemaakt door kinderen uit onze wijk. Op die bordjes staat dat er andere veldjes zijn waar de honden van de wijk mogen spelen.

“Schminktafels, appels-happen en schatkisten grabbelen voor een euro”

Nee, niets te klagen. Vanuit de gemeente krijgen wij genoeg voorzieningen en de bewoners in de wijk maken daar gebruik van. Ook draagt men z’n steentje bij om het op rolletjes te laten verlopen.

Mis jij speelmogelijkheden in je wijk?

Nu klinkt dit heel idyllisch wellicht (of verschrikkelijk, de keuze is aan jou, maar ik kies voor het eerste) en het kan zijn dat jij dit niet hebt in je buurt. Mis jij een groenvoorziening in je wijk? Mis jij meerdere, veilige en schone, speelgelegenheden? Zou je willen dat er meer buiten te ‘doen’ is voor jonge en oudere kinderen? En zie jij graag een voetbalveld of basketbalring verschijnen in je straat? Misschien wil je wel een gezamenlijk speelfestijn organiseren met je straat maar heb je wat meer hulp nodig dan alleen de helpende handjes van andere ouders in de huizen rondom je.  

Laat je stem horen!

Als ik kijk naar mijn eigen stad en gemeente – Zwolle – moedigen zij initiatieven om de buurt te verbeteren, zeer aan. Of dat nou gaat om duurzame opties, milieuvriendelijke suggesties of speelrijke activiteiten voor de jeugd. Wat betreft dat laatste is natuurlijk hetgeen ik op doel in dit artikel. Als inwoner van welke dorp, stad of gemeente dan ook heb jij inspraak en wenst de overkoepelende overheid ook dat je je stem laat horen. Ideeën komen vaak vanuit de inwoners en dus ook ouders zoals jij en ik. De gemeente stimuleert en ondersteunt initiatiefnemers eventueel met kennis, mankracht, materiaal of geld.

“Google is zoals altijd je meest dierbare vriend in het ouderschap, zo ook nu”

Een kleinschalig buurt- of wijkinitiatief is door veel bewoners makkelijk te realiseren. Niet alles kan logischerwijs maar laat dat je niet tegenhouden om een deel van het budget op te eisen en te allokeren naar een concreet idee voor de kinderen in jullie buurt of wijk. Contacteer je wijkagent, de wijkbeheerder of ga aan het Googlen. Het kostte mij echt één minuut om erachter te komen hoe de vork in de steel zat bij ons in de wijk. Ik wist nog geen tien minuten later wat de concrete mogelijkheden zijn qua inzet van die mankracht, materieel of geld. En wat de voorwaarden zijn per budget en per idee.

Google is zoals altijd je meest dierbare vriend in het ouderschap, zo ook nu. De gemeente weet alleen wat er mist als jij ze erop attendeert. Maak gebruik van die vrijheid indien je daar behoefte aan hebt, ze bijten niet! Heus.

Over Elise

Elise Joanne is een lifestyle- en moederblogger en vlogger. Ze is van oorsprong Zeeuws en woont sinds haar studie HBO-Rechten samen met haar twee kinderen Fos (4) en Hazel (1), haar man Boris en het poezenbeest Bobbi in Zwolle.

Lees meer verhalen van Elise Joanne op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog ‘Buitenspelen is chantage! Of toch niet?

1641 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Help jouw buurt spelen!

Spelen in je eigen buurt! Kan dat?

Hoewel volwassenen in principe overal naar toe kunnen als ze dat willen, is dat voor kinderen niet altijd het geval. Zeker als ze nog jong zijn. “Het is daarom erg belangrijk dat kinderen in de buurt een veilige, eigen speelplek hebben waar ze zelfstandig kunnen spelen”, vertelt Xandra.

1985 keer gelezen

Maak je buurt speelvriendelijk met deze 10 tips!

Maak je buurt speelvriendelijk met deze 10 tips!

Het valt Miranda Verburg, programmaleider speelruimte bij Jantje Beton, op dat veel speelplekken in de buurt ingericht zijn voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Kinderen die niet in deze leeftijdsgroep vallen worden niet uitgedaagd om in de buurt te spelen. Merk jij dit ook in jouw buurt? Tijd om daar verandering in te brengen!

2607 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton