Speelkameraden voor het leven! Maandagdaandag
praatje

Speelkameraden voor het leven!

Met vier kinderen zit je niet snel zonder speelkameraad. Thuis én op vakantie. Maar nu de twee oudsten echt groot worden, zien de vakantie er wat betreft samen spelen inmiddels toch anders uit. Vorige zomer boekte ik een blokhutje voor mij en de twee jongsten. Achter een boerderij, fijn beschut, gezellig basic, precies avontuurlijk genoeg voor deze niet doorgewinterde kampeerder. Een beetje barbecueën, vuurtje stoken, zwemmen in het door de boer van hooibalen gebouwde zwembad, dat tevens ook nog ijskoud was. Dolly de hond mee, een stapel spelletjes, een voetbal en een boxje voor de avonddisco.

Overal vrienden maken

We waren ons aan het installeren en al snel piepten twee net iets oudere meisjes nieuwsgierig over de heg. Maantje Piet giechelde verlegen, Dolly liet zich aaien en Wolf dacht: “Mooi! Dat wordt voetballen.” Na het avondeten gingen de vier op avontuur. Telefoonzaklamp aan en Dolly mee. Er werd gedanst en ik hoorde ze zelfs zingen vanaf het veldje verderop.

Overdag gingen we met z’n vieren op pad; wandelen in de bossen, zwemmen in de rivier en naar de theetuin voor een vakantietaartje. Met grote broer Wolf durfde Maantje Piet zich wel in te smeren met de riviermodder en zelfs Dolly waagde zich aan een stukje zwemmen. Zo tegen het einde van de dag vroegen de twee: “Zouden de meisjes al terug zijn bij de blokhut?”

Samen spelen met jong & oud

Gelukkig vonden de grote meisjes het net zo leuk om samen te spelen. Al snel hadden de lieve grietjes bij hun ouders geregeld om de ‘moeder van Wolf en Maantje Piet’ uit te nodigen voor de borrel. Zelf ben ik ook meer van de verlegen soort en graag op mijzelf, maar ik ging gewoon mee in de flow en het enthousiasme van de kinderen.

Een mooi cadeau!

De borrel in het gras mondde al snel uit in het verslepen van stoelen en tafels uit de twee blokhutjes. De koelkasten werden geleegd en zo scharrelden we een heerlijke maaltijd bij elkaar. De blokhutburen hadden nog soep, wij brood en kaasjes. We zagen het donker worden. De kaarsjes gingen aan en de gitaar werd erbij gepakt. De kinderen renden rond alsof ze elkaar al jaren kenden. Zo leerde ik van mijn twee ‘kleintjes’; samen speelt beter! Wat een zomer cadeau.

Meer weten over Maandagdaandag?

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over: ‘Kom! We gaan op avontuur in de natuur

2471 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Buiten spelen gaat boven alles!

Buitenspelen gaat boven alles!

“Lekker buiten gespeeld?” vraagt Rita aan Damian. “Jaaah..” roept hij vrolijk terug. Ook al heeft Damian maar een klein uurtje buiten gespeeld, hij straalt van oor tot oor. “Ik zie dat hij meer energie krijgt en lekkerder in zijn vel gaat zitten,” vertelt Rita.

2353 keer gelezen

Spelenderwijs Nederland racisme vrij maken

Spelenderwijs Nederland racisme vrij maken

Kinderen die willen buitenspelen, hebben vriendjes nodig met dezelfde speelinteresse en enthousiasme – niet met dezelfde huidskleur. Toch wordt er helaas nog veel gediscrimineerd. Laten we racisme, vooroordelen en discriminatie de wereld uit krijgen door samen door buiten te spelen. Speel jij met mij mee?

3311 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton