Schoolplein take over in Belgische zomervakantie

Met acht tot negen weken zomervakantie is er voor de Belgische schoolkinderen genoeg tijd om buiten te spelen in de zomer. Speeltuinen in wijken en straten in België is nog niet zo ingeburgerd als in Nederland. En dus nemen de kinderen in de zomervakantie massaal het schoolplein over!

Goe Gespeeld, de Belgische Jantje Beton

Tine Bergiers is voorzitter van Goe Gespeeld, de ‘zeg maar Belgische variant’ van Jantje Beton. Goe Gespeeld is een organisatie die al sinds 2008 pleit voor een positief speelklimaat en speelruimte voor alle kinderen in België. De boodschap is simpel: Meer tijd, meer ruimte en meer vrijheid om te spelen. Oftewel, het basisrecht om te spelen volgens artikel 31 van het kinderrecht. “Spelen heeft bij ons minder aandacht op het pedagogische, educatieve of maatschappelijke aspect van spelen. Spelen is vrijheid, vies worden en plezier maken”, vertelt Tine. “Buitenspelen is zo belangrijk voor een kind. Alleen zo leren ze de wereld echt kennen.”.

Buitenspeelgewoontes in België

Ook in België spelen kinderen steeds minder vaak buiten. Al blijkt uit onderzoek wel dat meisjes weer iets meer gaan buitenspelen dan vroeger. Tine: “Vaak spelen kinderen in hun eigen tuin buiten. Er zijn niet veel publieke speelplekken in België. Na de eigen tuin, volgt de straat, daarna een bos of wei en pas op de 5e plek de speeltuin. In de steden spelen kinderen wel meer op straat samen, omdat ze gewoonweg geen tuin hebben. De sociale cohesie in de stad is hierdoor wel groter.”

Worden kinderen na schooltijd opgevangen door opa en oma dan wordt er wel meer buitengespeeld. Gewoonweg omdat opa en oma geen PlayStation of ander interactief speelgoed in huis hebben. “Op nummer 1 wat kinderen doen bij hun grootouders is eten. Op nummer 2 buitenspelen en op nummer 3 een uitstapje maken.”, vertelt Tine.   

Schoolplein wordt in zomer dé speelplek voor kinderen

Alle basisscholen sluiten in juli en augustus hun deuren in België. Een lange zomervakantie staat voor de deur. De scholen en de schoolpleinen zijn dan leeg. Steeds vaker zien we dat lokale organisaties in de zomer allerlei activiteiten organiseren voor kinderen op hun eigen schoolplein. Tine: “Vaak zijn deze schoolpleinen nog traditioneel ingericht met veel tegels en weinig groen. De school, maar ook de ouders, houden de kinderen liever schoon. Gelukkig komt daar verandering in. Er zijn deze maand veel subsidies uitgegeven om schoolpleinen samen met gemeentes interactiever en groener te maken. Maar ook om ze in de zomer open te stellen voor andere initiatieven, zoals een kamp of speelweken. Er zijn al 84 Goe Gespeeld gemeentes in België en we gaan voor nog meer!”

 

“Ouders het is oké om vuil te worden met buitenspelen”

Trends in buitenspelen in de zomer

Heel veel anders dan in Nederland verschillende de trends van spelen niet. Kinderen blijven kinderen. In België zijn deze speeltrends komende zomer weer net zo populair als vorig jaar:

  1. Waterspellen. In 2018 waren in juni alle waterspellen snel uitverkocht door de hete zomer.
  2. Kampen bouwen. Niet thuis, maar in het dorp, op een stuk land of op het schoolplein. In Kortrijk is Wildebras heel populair. Op een braakliggend stuk grond in de stad mogen kinderen lekker ‘wildebrassen’, zoals vlotten bouwen, vliegers maken, kampen bouwen, buiten koken en nog veel meer. Vergelijkbaar is Woodkid in Leuven.
  3. Voetballen. Met een grote groep kinderen uit de buurt lekker een potje voetballen blijft toch het allerleukste.

Over Tine

Tine werkt bij Goe Gespeeld en is zeer betrokken bij allerlei initiatieven in België om kinderen te laten buitenspelen. Zelf zegt ze ook: “ik was vroeger een ranzig kind”. Haar moeder bracht haar schoon en met twee schattige staartjes in haar haar naar school en kreeg haar niet zo proper weer terug. Standaard reed haar moeder met een vuilniszak rond in haar auto om Tine na het buitenspelen weer thuis te brengen en schoon te krijgen. Maar het allerbelangrijkste was dat ze zich geamuseerd had en ‘goe gespeeld’. Als het aan Tine lag, reed iedereen met een vuilniszak rond in de auto om hun kinderen op te halen van buitenspelen.

2462 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER INSPIRATIE

3, 2, 1… lanceer de bal!

3, 2, 1… lanceer de bal!

Toe aan iets anders dan alleen de bal overgooien? Ga dan op zoek naar een laken, leg de bal in het midden, pak met z’n tweeën een kant van het laken vast en lanceer de bal in de lucht.

174 x gedaan!

Superbellen blazen

Wil je ook supergrote bellen blazen? Met deze tip gaat dat zeker lukken. Alle benodigdheden heb je vast al in huis. Nieuwsgierig? Lees dan deze speeltip.

159 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton