Tijdens risicovol spelen testen en verleggen kinderen van nature hun grenzen. Kinderen vinden deze beweeglijke ontdekkingstocht heel erg leuk omdat ze opwinding en spanning ervaren, risico’s leren inschatten en ze trots zijn op zichzelf. Soms gaat het wel eens mis, dan loopt je kind een schaafwond op of een bult. Dat hoort bij risicovol spelen! Maar wanneer is je kind klaar voor dit spel? Mieke van VeiligheidNL legt het uit.
Jong geleerd is oud gedaan!
“Elk kind is anders,” vertelt Mieke. “We kunnen dan ook niet zomaar een leeftijd noemen waarbij je kind klaar is om in een hoge boom te klimmen of wild over een glijbaan te glijden. Totdat je kind anderhalf tot twee jaar oud is, is het vooral belangrijk om goed op je kind te letten en maatregelen te nemen als dat nodig is. Een kind kan dan nog niet inschatten wat wel en wat niet een risico kan zijn. Pas vanaf twee/drie jaar kunnen kinderen al beter inschatten of iets spannend is en of er een risico bij komt kijken. Jonge kinderen beginnen dan ook zelf met het nemen van een risico in hun spel. Lekker uitproberen en experimenteren; daar leren ze veel van. Als ouder zoek je een goed balans tussen vrijheid geven en beschermen. Dat is een kwestie van uitproberen en opbouwen.”
Elk kind is anders
“Het gaat dus niet zozeer om leeftijd, maar het gaat er om wat voor type kind je hebt”, legt Mieke verder uit. “Hoe jij als ouder reageert en er mee omgaat. Het ene kind zit zo in de hoogste boom, terwijl een ander kind voorzichtig naar de eerste tak klimt.” Maar ook jij als ouder bent uniek. Waar sommigen hun kind stevig vasthouden als het kind voor het eerst zonder zijwielen fietst, geven anderen hun kind een zetje met de kans dat ze een keer omvallen.
“Eerste keer loslaten is best spannend”
Veel ouders kampen met een gevoel van bezorgdheid als hun kind buiten speelt. Mieke: “Ik heb zelf ook kinderen en ik deel dit gevoel van ouders. De eerste keer loslaten is best spannend. Ik kan mij nog goed herinneren dat die van mij voor het eerst, alleen en zonder mijn toezicht, buiten gingen spelen in het speeltuintje in onze wijk. Ik keek om de vijf minuten waar ze waren en of ze nog lief aan het spelen waren. Op een gegeven moment werden die vijf minuten langzamerhand steeds langer. Maar dat ging natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Zoiets doe je stap voor stap.”
Doe de test!
Hoe gaat dit bij jullie? Klimt je kind niet snel in een klimrek en kijk jij meestal toe? Dan kun je hem of haar stimuleren om een klein stukje het klimrek in te klimmen. Zit je kind juist heel snel bovenin het klimrek en waarschuw je snel? Dan kun je proberen om tot 10 te tellen voordat je ‘pas op’ roept. Doe de test met de Groeiboom van VeiligheidNL en kijk hoe jij en je kind reageren tijdens het spelen. Je krijgt daarna spelletjes en tips, zodat je samen het avontuur aan kan gaan.
Over Mieke
Mieke werkt al twaalf jaar bij veiligheid NL en is zelf moeder. Bij VeiligheidNL is Mieke onderzoeker en daarnaast ook projectleider van het project: Risicovol spelen.