Spelen in de stad
praatje

Pas op… stadspiraten!

Vaak vroeg ik mij af of ik mijn kind in de stad wilde laten opgroeien. Toen ons zoontje door kreeg dat naast het speelkleed ook een buitenwereld was om te ontdekken, werd het tijd voor een beslissing. Konden we met deze pionier in de stad blijven wonen?

“Ja, wij blijven in de stad”

Ondanks het wegdromen bij het beeld van een tuin met rozenstruiken en een houten schommel aan de boom, werd het toch een ‘Ja, wij blijven in de stad’. Al was het alleen al omdat ik uit nostalgische kinderliteratuur – Pluk van de Petteflet- begreep dat je als kind in een torenkamertje van een flat heel gelukkig kan zijn. En ook omdat zelfs ík inmiddels verslaafd ben geraakt aan de speelplekken in mijn stad.

Dan heb ik het niet eens over het walhalla: het Griftpark, hét buitenspeelpark van Utrecht, maar juist over de kleine, verscholen binnenspeeltuintjes. Waar die ene boom staat waar je zo heerlijk in kunt klimmen. De hazelnoten en kastanjes voor het oprapen liggen. En het zingen van de vogels mij zo vrolijk stemt dat mijn dag niet meer stuk kan.

Top drie speelplekken in de stad

Als je mijn zoontje om zijn top drie favoriete speelplekken vraagt, ziet dat er net iets anders uit. Op plek nummer drie: turen en eindeloos fantaseren wat de ridders daar doen in het stadskasteel aan de gracht. Op twee: mama zo ver krijgen dat we op de fiets de grote stoere graafmachines gaan bekijken. En dat dan het liefst totdat het donker wordt. En op de eerste plaats: hét wegenwachtautootje voor de ANWB-winkel. ANWB, ik ben heel dankbaar dat jullie winkels ook wel eens dicht gaan. Want niet alleen dat autootje, ook het stapstenenpad in de winkel is té aantrekkelijk voor een 3-jarige om links te laten liggen. En sinds kort is ook jullie servicetelefoon ontdekt. Ja, gewoon in de winkel. Waarmee hij met één druk op de knop jullie kan bellen. Beste ANWB, sorry dat wij jullie zo vaak hebben gestoord.

“Voor een kind begint het avontuur zodra de voordeur opengaat”

Oh ja, wat wilde ik hiermee zeggen? Voor een kind begint het avontuur zodra de voordeur open gaat. Naast de speelplekken en de natuur blijken ook de mensfiguren in de stad een grote ontdekking. Zoals die ene meneer wandelend langs de gracht met een reusachtige, klassieke papegaaienkooi in zijn hand. Zijn geliefde huisdier ging uit logeren.

Ook herinner ik mij het moment dat er bij ons op de stoep een man voorbij strompelde. Hij had een zwart leren pak aan, een grote haardos en donkere ogen waar de fonkeling inmiddels uit was verdwenen. Glurend in de prullenbakken op zoek naar iets te eten. Waarop niet alleen ik – maar ook de meneer – net iets te luid de vraag achter mij hoorde: “MAMA, IS DAT EEN PIRAAT?!”

Over José

José werkt als communicatiespecialist bij Jantje Beton, woont in Utrecht en is moeder van Raf (3). Zij groeide op in de Betuwe, maar woont inmiddels meer dan 20 jaar in de stad. José was als kind van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat buiten te vinden. Zij speelde het liefst het spel buskruit, bouwde met haar broer en zus hutten in de achtertuin en was niet van de schommel af te krijgen.

1669 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Help! Mijn kind wil gamen!

Gamen is niet meer weg te denken uit het leven van kinderen, soms tot wanhoop van ouders. Toch kunnen kinderen met gamen – net als met andere vormen van spel – veel vaardigheden ontwikkelen die belangrijk zijn, zoals samen spelen en problemen oplossen. Daarom geeft Huib Langbroek, psycholoog, game & gamification expert bij IamProgrez antwoord op de meest gestelde vragen over gamen.

2983 keer gelezen

Spelen in de winter

Maar mama, het is zo nat buiten!

Lekker spelen in de sneeuw, want sneeuw levert dikke pret op! Zeker als je kinderen hebt! Sneeuwpoppen- of engeltjes maken, sneeuwballen gooien naar elkaar en de sneeuw rondstrooien als confetti op een verjaardag. Sneeuw is zo mooi!

2038 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton