Spelen in de stad

Opgroeien in een gezonde buurt

Dromen van een Nederland waarin ieder kind kan opgroeien in een fijne buurt. Waar inwoners, professionals en bedrijven samen ervoor zorgen dat kinderen zorgeloos en veilig kunnen spelen en de kans krijgen om gezonde keuzes te maken. Dromen dat er in elke wijk een speeltuin of een speelveld is om lekker in te spelen en te bewegen. Dat je overal veilig kunt spelen. Dat wil toch iedereen?!

Voldoende speelmogelijkheden in de stad of dorp

“Een fijne buurt met voldoende speelmogelijkheden draagt bij aan een gezonde jeugd. En die gezonde jeugd is waar wij bij JOGG voor gaan”, aldus Marjon Bachra, directeur van JOGG. JOGG zet zich al jaren in om gezond gewoon te maken in samenwerking met beleidsmakers, gemeenten en partners. In 2015 was een kwart van alle gemeenten in Nederland een JOGG-gemeente. Marjon: “Dit zijn gemeentes die de JOGG-aanpak inzetten. Samen proberen we plekken waar kinderen veel komen, gezonder te maken. Zodat ze thuis, op school, op hun sportvereniging meer bewegen en gezonder eten. Zo maken we gezond opgroeien de normaalste zaak van de wereld.” Inmiddels heeft veertig procent van alle gemeenten in Nederland zich aangesloten.

Praktijkvoorbeeld: Vergroenen schoolpleinen

In de gemeente Assen werkt JOGG-regisseur Jort van Straten en zijn teams de afgelopen jaren aan het vergroenen van schoolpleinen en deze openbaar te maken, zodat de kinderen uit de wijk er ook buiten de schooluren terecht kunnen om te spelen en te bewegen. Vier basisscholen hebben gevolg gegeven aan de oproep en hun schoolpleinen getransformeerd. Met groen in plaats van stenen zijn deze plekken nu veel uitdagender geworden. Doel van deze verandering is om een gezonde school te maken door – in dit geval – meer spelen en bewegen in en rondom een school te stimuleren.

Praktijkvoorbeeld: Pas op, the floor is lava!

JOGG gemeenten Leiden en Oldebroek zijn aan de slag gegaan met het thema ‘Gratis bewegen, gewoon doen!’. Om het bewegen in de buitenomgeving te stimuleren hebben zij hinkelbanen en een ‘The floor is lava’ parcours ‘aangelegd’. Kom je een ‘The floor is lava’ parcours tegen in de stad? Dan mag je alleen nog maar de witte stippen op de grond aanraken. Maar wel hinkelend! Tijdens het hinkelen je voet verbrand in lava? Dan begin je weer opnieuw!

De Week voor de Gezonde Jeugd

Een keer per jaar (in 2020 van 16 t/m 20 maart) viert JOGG samen met gemeenten en partners door heel Nederland de Week voor de Gezonde Jeugd met activiteiten door heel het land. Bijvoorbeeld met beweegactiviteiten voor kinderen en inhoudelijke bijeenkomsten voor professionals. JOGG vraagt zo aandacht voor een toekomst waarin iedereen gezond kan opgroeien. Want een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Gemeenten, private partners, maatschappelijke organisaties en vele lokale teams zetten zich deze week extra in. Marjon: “Met de Week voor de Gezonde Jeugd laten gemeenten zien dat ze zich naast deze week ook structureel inzetten voor een gezonde jeugd. Het is belangrijk om onze leefomgeving gezonder te maken en dat kan heel Nederland meemaken tijdens deze speciale week. Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd. Samen maken we gezond gewoon.”

Over JOGG

JOGG is een landelijk netwerk van gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Meer dan 140 gemeenten werken met de integrale JOGG-aanpak aan een gezondere omgeving voor kinderen. Zodat de jeugd gezonder op kan groeien. We hebben hierbij een potentieel bereik van 1,2 miljoen kinderen en jongeren.

Wil je weten of er bij jou in de buurt ook (beweeg)activiteiten worden georganiseerd? Check dan de website www.weekvoordegezondejeugd.nl en doe mee!

1639 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Nooit te oud om te spelen

Bewegen en spelen met plezier voor kinderen én ouders

Kinderen spelen vaak samen met andere kinderen, maar nog leuker is als zij samen spelen met hun eigen (groot)ouders. Dit is niet alleen gezellig, maar ook heel erg van belang. Tanja legt uit waarom en geeft daarnaast een aantal beweegtips!

4795 keer gelezen

Fete de la Nature

Op avontuur bij Fête de la Nature!

Fête is een grassroots natuurfestival. Dat houdt in dat iedereen een feestelijke natuuractiviteit kan organiseren: van een picknick met kruiden uit de natuur tot een muzikaal natuurfeestje en van een voedselbosfeest tot yoga in het groen. De enige voorwaarden zijn dat de activiteit feestelijk is, voor iedereen toegankelijk, een link heeft met de natuur en dat de natuur geen schade ondervindt.

2136 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton