Op avontuur bij Fête de la Nature!

Fête is een grassroots natuurfestival. Dat houdt in dat iedereen een feestelijke natuuractiviteit kan organiseren: van een picknick met kruiden uit de natuur tot een muzikaal natuurfeestje en van een voedselbosfeest tot yoga in het groen. De enige voorwaarden zijn dat de activiteit feestelijk is, voor iedereen toegankelijk, een link heeft met de natuur en dat de natuur geen schade ondervindt. Myrte, interne communicatiespecialist bij IVN Natuureducatie, vertelt de charme van het festival.

Hoe is Fête de la Nature ontstaan?

Fête de la Nature is in 2014 naar Nederland gehaald door Anne Leeflang. Zij zag hoe succesvol dit initiatief – gestart in Frankrijk – was in andere landen. Daarom wilde zij dit ook in Nederland starten. Het aanbod van Fête is zo divers dat het (nieuwe) mensen op een unieke manier bij de natuur kan betrekken. Via kunst en cultuur, muziek, sport, eten, survival: je kunt het zo gek niet bedenken, zolang er maar een link met de natuur is.

Anne Leeflang: “Wat is er mooier dan iedereen in Nederland uit te nodigen om op zijn of haar manier een feest te organiseren in, voor of met de natuur? Juist in tijden van biodiversiteitsverlies, stikstofdebatten, polarisatie en negativiteit is het belangrijk om te vieren wat er wél is. En dan niet opgelegd van bovenaf maar juist van onderaf, uit eigen beweging. Met Fête werken we aan een positieve verbinding met de natuur. Want waar je je mee verbonden voelt, daar ga je voor zorgen.”

Waarom is buitenspelen in de natuur zo belangrijk?

Myrte: “Het is zo belangrijk dat kinderen buitenspelen. Lekker weg van het scherm en naar buiten met andere kinderen om de wereld te ontdekken. Juist de combinatie van bewegen, vrij spelen, onbevangen de natuur ontdekken en buiten zijn is supergezond en belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zowel van zintuigen en motoriek als sociale vaardigheden en creativiteit.”

Bij Fête komt dit belang van buitenspelen zeker terug. Het is een uitnodiging om op een laagdrempelige, feestelijke en positieve manier de natuur te vieren en daarvan te genieten. Myrte: “Het is een moment voor gezinnen om samen iets te ondernemen en aandacht te hebben voor elkaar en de natuur. Er zijn verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo wordt er in Enschede drie dagen lang een festival voor gezinnen georganiseerd met een workshop koken op het vuur en gezellig rond het kampvuur zitten. En in Nieuwkoop kunnen kinderen lekker dansen tijdens een muzikaal natuurfeest.”

Kijken met grote ogen

Verwondering. Dat is wat ouders en kinderen denken over de natuur tijdens Fête, vertelt Myrte. “Dat is zo mooi om te zien. Hierbij denk ik aan de wildpluk high tea van vorig jaar. Zowel volwassenen als kinderen waren verrast over de bloemen en planten die in de natuur te vinden zijn. Hier kun je vervolgens de lekkerste thee mee maken. Een andere activiteit die heel leuk was, was een watersafari waarbij kinderen op zoek gingen naar waterdiertjes. Als je dan al die ontzettend blije gezichtjes van de kinderen ziet is dat wel iets wat blijft hangen. Kinderen leggen vol trots aan hun ouders uit hoe je een waterdiertje kunt determineren. Daar doe je het toch voor?”

Meer weten over Fête de la Nature? Ga naar het feestoverzicht op de website om te zien waar het grootste grassroots natuurfestival van Nederland bij jou in de buurt plaatsvindt of meld zelf een activiteit aan.

Over Myrte

Myrte is 28 jaar en woont in Utrecht in een gezellig studiootje met zo’n 40 planten, een ware jungle dus bij haar thuis. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om te wielrennen, wandelen, kamperen en reizen. Ook gaat ze graag (als het weer kan) naar feestjes en festivals. Sinds begin vorig jaar is ze werkzaam bij IVN Natuureducatie, waar Fête de la Nature onderdeel van uitmaakt.

2158 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Kastanjes te koop!

Wist je dat je (tamme!) kastanjes kan zoeken om daarna te verkopen? Ga eerst op zoek naar tamme kastanjes. Let op: neem niet meer dan

238 x gedaan!

Speeltip

Jeu de boules met dennenappels

Niet gewoon Jeu de boules spelen, maar Jeu de boules met denneappels. Gooi jij met je denneappel het dichts bij het steentje?

361 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton