Spelen in de winter

Ook buitenspelen in de winter is heel gezond!

“Brrr… het is ijskoud buiten. Geen haar op mijn hoofd dat ik naar buiten ga hoor! Straks vries ik vast aan de grond en word ik ziek!” Toch is het goed als kinderen dagelijks buitenspelen, ook in de winter. Want wist je bijvoorbeeld dat frisse buitenlucht goed is voor de aanmaak van vitamine D, wat weer goed is voor je gezondheid?!

Naar buiten voor een portie vitamine D

Vitamine D is niet alleen goed voor botten en tanden, maar ook belangrijk voor de spiersterkte en het immuunsysteem. Het mooie aan vitamine D is dat het menselijk lichaam het zelf kan aanmaken. Hoe? Door gewoon naar buiten te gaan! Uv-straling, afkomstig van de zon, is namelijk de belangrijkste bron van vitamine D. Helaas staat tijdens de winterperiode de zon lager en is deze minder krachtig dan in de zomer. Veel kinderen blijven binnen en kijken televisie of spelen games op de computer, maar lopen daardoor wel een risico op een tekort aan vitamine D.

“Eén op de drie kinderen van zes jaar heeft een tekort aan vitamine D”

‘Eén op de drie kinderen van zes jaar heeft een tekort aan vitamine D’. “Daarom is het van belang om veel buiten te zijn’’, zegt Gertjan Schaafsma, emeritus hoogleraar voeding en levensmiddelen, in een artikel in het AD. “Dertig minuten je gezicht en handen blootstellen aan zonlicht levert al een flinke hoeveelheid vitamine D op.” Dus hup naar buiten en laat je huid de zonnestralen vol met vitamine D opnemen.

Winterse speeltips

Maar hoe zit het dan met de kou? Daar kan je toch ziek van worden? Het is belangrijk om je in de winter goed aan te kleden. Doe daarom een muts op, want via je hoofd verlies je veel warmte. Ook een sjaal en handschoenen zijn onmisbaar. En vergeet vooral niet om dikke sokken aan te trekken en een heerlijk warme (thermo)broek. Goed gemutst? Dan heb je geen last van de kou. Zeker niet als je lekker beweegt met deze vijf winterse speeltips.

  • Sneeuwballen vangen

Als het sneeuwt, wil iedereen het liefst spelen met sneeuwballen. Daarom is dit een leuk spel om te spelen! Het kan het ook met tennisballen of sokken waar je een bal van maakt. Je hebt nodig: een emmer en iets waarmee je een lijn kan maken. Spreek van tevoren af hoeveel ballen iedereen mag gooien en ga tegenover elkaar staan. De een gooit de sneeuwballen en de ander probeert deze te vangen met de emmer. Zijn alle ballen op? Dan wissel je. Wie vangt de meeste sneeuwballen?

  • Kunstwerk met water

Wat is het heerlijk om buiten te spelen als het heeft gevroren. En weet je wat leuk is? Je kan dan een kunstwerk maken. Wat je nodig hebt? Warm water, een kwast en een tafel of bank die buiten staat. Bedenk van tevoren wat je wilt schilderen en maak van de tafel of bank een mooi winters kunstwerk. Het is ook leuk om allemaal woorden op te verven. Nu mag het, want het verdwijnt vanzelf.

  • Boompje wisselen

Trek je warme jas aan, ga naar buiten en zoek een mooie plek met veel bomen (of paaltjes). Het is misschien nog een beetje koud, maar met dit spelletje blijft iedereen lekker warm! Eén persoon is de tikker en de andere personen gaan allemaal bij een boom staan. Het is de bedoeling dat je steeds van boom wisselt. Tijdens het rennen naar een andere boom kun je getikt worden en ben jij de tikker. Snel rennen dus!

  • Creatief voor vogels

In de winter kunnen vogels wel wat extra voer gebruiken. Jij kunt er wat leuks van maken. Knip een paar wc-rollen doormidden en rol ze door de vogelpindakaas en daarna door het vogelzaad. Prik er een draad doorheen waar je pel pinda’s aan rijgt en waarmee je het op kunt hangen. Hang het buiten op waar je goed kunt zien hoe de vogels ervan smikkelen.

  • Licht in donkere dagen

Donkere, winterse dagen vragen om gezelligheid! Wist je dat je heel eenvoudig een gezellige lampion kunt maken? Neem een oud blikje en maak er met een hamer en een spijker gaatjes in. Dat kunnen er veel zijn, misschien wel in een patroon? Schilder het blikje in een vrolijke kleur en hang er een ijzerdraadje aan. Een lampje erin en klaar! En: als het buiten donker is, kun je ermee gaan wandelen. Wat zie jij buiten allemaal in het donker?

Bekijk nog meer leuke speeltips en tricks. Wedden dat de kinderen met deze tips niet meer naar binnen te krijgen zijn en (ook al is het koud) lekker gaan buitenspelen in de winter?! 

3544 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Gamen en spelen

Gamen, is het slecht voor je?

Wanneer ligt een gameverslaving op de loer? En is videogamen echt zo slecht voor je? Sander Bakkes- onderzoeker en universitair docent aan de Universiteit Utrecht: “Het is niet zo zwart-wit als veel mensen denken.”

18718 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton