Olympische Waterspelen

Olympische Waterspelen

Wat doe je zodra het mooi, zonnig weer is? Naar buiten natuurlijk! Dat vindt Steffi, programmaleider Collecte & Loterij bij Jantje Beton, altijd een goed idee. Speciaal voor dit soort dagen heeft Steffi een keer de Olympische Waterspelen georganiseerd. Superleuk om in de straat of in de speeltuin te doen als het buiten lekker warm is, zodat iedereen kan afkoelen.

Voordat de Olympische Waterspelen beginnen…

Tijdens de echte Olympische Spelen strijden landen tegen elkaar. Tijdens deze Olympische Waterspelen heb je daarom ook teams nodig. In totaal zijn er 5 teams en ieder team bestaat uit 2 tot 5 spelers. De spellen duren allemaal 5 minuten, dus houd de tijd goed in de gaten… Alle teams hebben een lege teamemmer, want aan het einde van de Olympische Waterspelen gaat het erom wie het meeste water heeft verzameld in zijn emmer. Dit team is dan de winnaar!

Waterspel #1: Waterschieten

Vul als team je waterpistool. Op een tafel staat een fles klaar met een pingpongballetje erop. Probeer vanuit een cirkel op ongeveer 4 meter afstand de waterstraal van het waterpistool zo te mikken dat het pingpongballetje van de fles wordt geschoten. Zodra het pingpongballetje is geraakt geeft de speler het waterpistool door en legt het balletje daarna weer op de fles. Heb je na 3 keer schieten het balletje niet geraakt? Dan is de volgende speler aan de beurt.

Hoe verzamel je dan water in de emmer van jullie team? Voor ieder pingpongballetje dat van de fles is afgeschoten krijgt het team 1 bekertje water in de emmer.

Waterspel #2: Sponsloop

Geen sponsorloop, maar sponsloop! Voor de sponsloop wordt er een parcours bepaald met een aantal hindernissen. Denk bijvoorbeeld aan hordes, slalom en een kruiptunnel. Alle spelers staan naast een emmer met water met daarin een spons. Dit is de start van het parcours. Zodra het startsein klinkt, probeert de voorste speler zoveel mogelijk water op te nemen in de spons en loopt daarna het parcours af. Aan het einde staat de emmer van het team en daar wringt de speler de spons helemaal in uit. Hierna rent de speler terug, geeft de spons door en dan gaat de estafette door.

Waterspel #3: Waterdarts

Maak 3 cirkels (in elkaar) met stoepkrijt met daarin een waarde van 1-2-4 punten (de middelste cirkel is 4 punten waard). Nu is het tijd om te darten, maar dan met waterballonnen. Ieder team heeft 12 waterballonnen om vanuit de hoepels het ‘dartbord’ te raken. De afstand van de hoepels kun je zelf bepalen, maar hoe verder de hoepel ligt van de cirkel, hoe meer deze waard is natuurlijk. Hoeveel punten haalt jouw team?

Om water te verzamelen in de teamemmer deel je je aantal verdiende punten door twee. Dit is dan het aantal bekertjes met water die je in de emmer mag gooien.

Waterspel #4: Waterpong

Staat er een pingpongtafel in de buurt? Dan kun je deze heel goed gebruiken voor waterpong! Zet aan de ene kant van de tafel 10 bekers in de vorm van een driehoek. Aan de andere kant gaat het team staan met allemaal twee pingpongballetjes in de hand. Nu is het de kunst om met minimaal 1 stuiter op de tafel het pingpongballetje in het bekertje te krijgen.

Voor iedere rake pingpongbal in het bekertje, mag het bekertje met water worden toegevoegd aan de teamemmer!

Waterspel #5: Waterflipperen

Voor dit spel heb je een lange straat nodig. Iedereen uit het team gaat naar de finish met zwemvliezen aan en een duikbril op (op bijvoorbeeld 10 meter afstand). Bij de finish staat de teamemmer. Met de zwemvliezen aan en duikbril op gaat iedereen uit het team met een kommetje water naar de finish rennen, lopen, rollen of strompelen. Je wilt natuurlijk dat het kommetje zo vol mogelijk aankomt, dus wees voorzichtig! Oh, en achteruitlopen mag niet he…

Eindspel: Watervangen

En… dan zijn we al bij het laatste spel van de Olympische Waterspelen aangekomen! Hiervoor krijgt ieder team 15 waterballonnen in een tas of mand. Deze staat op een van de hoeken van het speelveld (welke jullie zelf kunnen bepalen). Buiten het speelveld staat de teamemmer. Probeer samen met je team de waterballonnen (heel) in de emmer te krijgen door deze over te gooien. In het gebied rond de teamemmer mogen alleen spelers van dat specifieke team komen. Naast de waterballonnen in jullie emmer krijgen, ben je ook bezig met het hinderen van anderen.

Let op! Aangezien dit het eindspel is, duurt dit 10 minuten.

En? Welk team heeft aan het einde van de Olympische Waterspelen het meeste water in de teamemmer? Zij mogen zich de welverdiende winnaar van de Olympische Waterspelen noemen!

227 x gedaan!
Ik ga dit ook doen!

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Buitenspeeldag 2020

Coronaproof buitenspelen

Hoe speel je coronaproof buiten (tijdens de Buitenspeeldag op woensdag 10 juni)? Met deze tips hou jij je aan de richtlijnen van het RIVM en de overheid.

4841 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton