Spelen in de winter

Olympische Speeltuin Spelen in de winter

Binnen een wijk zijn vaak verschillende sportverenigingen, van voetbal tot basketbal en volleybal. Sport is dan ook heel populair en eigenlijk best inclusief. Powerboat, een theatergezelschap dat experimenteert met alternatieve vormen van theater, merkte dat theater en cultuur in een wijk eerder weerstand opleverden, dan enthousiasme. Bas, co-founder van Powerboat: “Aan de hand van deze conclusie zijn wij in gesprek gegaan met buurtbewoners en organisaties in de wijk. We kwamen erachter dat zowel kinderen als ouders behoefte hadden aan beweging én ontmoeting. Men wilde graag hun wijk beter leren kennen, maar ook elkaar. Die combinatie van elementen leidde bij ons tot het idee van de Olympische Speeltuin Spelen.”

“Men wilde graag hun wijk beter leren kennen, maar ook elkaar.”

De wintereditie van de Olympische Speeltuin Spelen

Tijdens de Olympische Speeltuin Spelen worden speeltoestellen in speeltuinen opnieuw uitgevonden. Het doel is om van de buitenruimte een gezellige ontmoetingsplek te maken, het buitenspelen te stimuleren en jong en oud samen te brengen. Kinderen spelen de spellen in teams. De Olympische Speeltuin Spelen richten zich op vijf verschillende elementen: creativiteit, sportiviteit, concentratie, doorzettingsvermogen en samenwerken. Bas: “De Olympische Speeltuin Spelen begonnen we met een warming up. We maakten teams, bedachten een team-yell en gaven aan hoe lang het spel mocht duren. De kinderen kregen een warme muts in de kleur van hun team en mochten deze na afloop houden. Ook hadden we winterlichtjes opgehangen en een mobiel theehuisje neergezet. Hier werd warme thee, koffie en chocolademelk geserveerd. Het belangrijkste is om er écht een evenement van te maken!”

Regen of wind, toch buitenspelen

“De wintereditie van de Olympische Speeltuin Spelen was ook voor ons een proef”, zegt Bas. “Het was afwachten wat de reacties zouden zijn, maar de kinderen en ouderen, de BSO’s in de wijk en ouderenzorginstelling Laurens waren allemaal ontzettend enthousiast. Het regende wel, maar dat deerde niet. Ook de ouderen gaven aan dat ze niet van suiker waren. Iedereen was blij!”

Bas merkt dit ook bij zijn eigen kinderen. Zodra ze als gezin bij hun tuinhuisje zijn, gaan de kinderen met veel plezier buitenspelen. De oudere kinderen gaan vaak sporten, zoals voetballen of hockeyen. Bas: “De jongste leeft altijd in haar eigen fantasiewereld. Het is leuk om te zien hoe ze zichzelf (of met vriendinnetjes) vermaakt. Ik heb dan geen idee waar het over gaat, maar dat hoeft ook helemaal niet. Zolang zij maar geniet van buitenspelen, in haar eigen fantasiewereld of niet.”

Over Bas

Bas is geboren in Groningen, co-founder van Powerboat en getrouwd met Fokka Deelen. Samen hebben ze drie kinderen: twee jongens (16 en 12 jaar) en een meisje (8 jaar). Naast co-founder van Powerboat heeft Bas ook zijn eigen ontwerpbureau (Studio Kortmann) en is hij docent aan de Willem de Kooning Academie (docent Spatial Design en coördinator Toelatingen).

Over Powerboat

In 2001 hebben Bas en Fokka Powerboat opgericht om te experimenteren met nieuwe vormen van theater. Powerboat is een theatergezelschap dat verschillende soorten projecten bedenkt en uitvoert met als uitgangspunt; het creëren van een gelegenheid tot ontmoetingen om zodoende een andere, meer actieve verhouding met het publiek tot stand te brengen.

387x gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Spelen in de winter

Ook buitenspelen in de winter is heel gezond!

“Brrr… het is ijskoud buiten. Geen haar op mijn hoofd dat ik naar buiten ga hoor! Straks vries ik vast aan de grond en word ik ziek!” Toch is het goed als kinderen dagelijks buitenspelen, ook in de winter. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen namelijk de aanmaak van vitamine D en dat is weer goed voor de spieren en het immuunsysteem. Dus jas aan, lekker naar buiten en bekijk bij het lezen van deze blog deze vijf winterse tips.

541x gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

1164x792_icoon_Winkelwagente_blauw

JANTJES WINKEL

Koop het leukste speelgoed en help Jantje Beton met iedere aankoop om meer spelen bij meer kinderen te stimuleren.

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton

HERSENONTWIKKELING

Spelen is belangrijk voor een gezonde hersenontwikkeling van kinderen. Het helpt kinderen bij experimenten en probleem oplossen en draagt bij aan de ontwikkeling van het geheugen. Bron: Ginsburg 2007, Bento & Dias, 2007

Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!

Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton