
Pac-man
Ken je nog het klassieke computerspelletje Pac-Man? Teken met krijt een doolhof van lijnen op de grond en leg hier ‘bonussen’ op.
Veruit de meeste vragen op ouderavonden en Mediaopvoeding.nl gaan over schermtijd. Van gamen tot socialmediagebruik. Volwassenen maken zich daar zorgen over: is mijn kind – of kleinkind – niet veel te veel daarmee bezig? En wat zijn andere manieren om zich te vermaken?
Lastige vraag! Want: “adviezen over schermtijd zijn achterhaald,” volgens hoogleraar Patti Valkenburg. Maar toch blijven zulke rapporten verschijnen. Zoals het recente rapport van de WHO. Aan adviezen over schermtijd heb je als ouder dus niet zoveel. Het levert meestal ruzie op en het maakt nogal wat uit wat kinderen met hun beeldscherm doen. Niet alles is slecht. Een computer of smartphone is immers ook in te zetten voor school, voor het instrueren van zieke klasgenoten (wat was het huiswerk?) of gewoon voor ontspanning en plezier. Niks mis mee, toch?!
Maar wat is nu normaal en wat niet? Nederlandse kinderartsen en jeugdartsen adviseren: maximaal 2 uur per dag in de basisschoolleeftijd. Mediaopvoeding.nl en Bureau Jeugd & Media splitsen het meestal op per leeftijd:
Maar uiteindelijk blijft het een kwestie van gezond verstand. En goed naar je kind of kleinkind blijven kijken, om te zien wat ze wel en niet aankunnen.
Wanneer kinderen eenmaal gewend zijn geraakt aan gamen, vinden ze het vaak lastig om zichzelf op andere manieren te vermaken. Daar dien je ze dus een handje bij te helpen. Het basisprincipe is dat kinderen in de basisschoolleeftijd de buitenwereld moeten leren kennen. Dat willen ze zelf ook meestal wel, maar hoe dan?
Zie ook: Mels (8) en Jelle (11): ‘Het is leuker en beter om niet zo vaak te gamen’ die in de Volkskrant vertelden wat ze gingen doen, bij hun ‘No Game Challenge’.
Blijf in ieder geval praten, toon belangstelling, laat ze uitleggen wat er zo leuk is aan gamen, ga er eens naast zitten, en vraag wat je kind aan het doen is. Probeer dingen samen te doen, in plaats van te brommen of te mopperen. Op die manier voorkom je dat het een gevecht wordt, en valt er makkelijker te praten over het beperken van de gametijd.
Henk Boeke is medewerker van Bureau Jeugd & Media en eindredacteur van Mediaopvoeding.nl. Mediaopvoeding.nl is dé vraagbaak voor ouders en professionals voor vragen over media en mediagebruik van kinderen.
Ken je nog het klassieke computerspelletje Pac-Man? Teken met krijt een doolhof van lijnen op de grond en leg hier ‘bonussen’ op.
Gamen, vrijwel ieder kind doet het. Hierdoor zitten ouders vaak met de handen in hun haar, want waarom zitten ze nou de hele dag op hun kamer te gamen? Dit roept veel frustraties op. Koen, professionele gamer, geeft 10 tips aan ouders om de relatie met je gamende kind te herstellen, behouden of versterken.
Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.
Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.
Spelen is belangrijk voor een gezonde hersenontwikkeling van kinderen. Het helpt kinderen bij experimenten en probleem oplossen en draagt bij aan de ontwikkeling van het geheugen. Bron: Ginsburg 2007, Bento & Dias, 2007
Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!
Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton
Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.
Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton