Buurtsportcoach Jesper
Doe mee

Minder aantrekkelijk om naar buiten te gaan in de winter? Nee joh!

Bewegen is zeer belangrijk, óók in de winter. Het kan soms lastig zijn om de motivatie te vinden om in de winter naar buiten te gaan. Het koude weer is toch niet zo aantrekkelijk als het schijnende zonnetje in de zomer… Om mensen, kinderen maar ook volwassen, in diverse wijken te stimuleren om wel naar buiten te gaan, zijn er in allerlei wijken in Nederland buurtsportcoaches. Jesper Holdijk is een van deze coaches in Apeldoorn en vertelt hoe hij ervoor zorgt dat de mensen in zijn wijk lekker naar buiten gaan, ook in de winter!

Wat is een buurtsportcoach?

Jesper: “In Apeldoorn is de naam ‘buurtsportcoach’ vervangen door ‘Sport- en Beweegregisseur’. Als Sport en Beweegregisseur heb ik de taak een verbindende rol te vervullen in mijn wijk. Samen met diverse partijen probeer ik in mijn wijk te kijken naar de behoeften van verschillende doelgroepen om zoveel mogelijk mensen in Apeldoorn in beweging te krijgen. Hoe mooi is het als je naar buiten kijkt en veel mensen buiten in het park aan het bewegen zijn. Daar word ik enthousiast van en motiveert mij om nog meer te kijken naar wat bepaalde doelgroepen zouden willen.”

Onder de aandacht brengen

In Apeldoorn heeft iedere wijk zijn of haar eigen Sport- en Beweegregisseur. Maar hoe vind je nou zo’n Sport- en Beweegregisseur in jouw eigen buurt? Jesper: “Wij zorgen ervoor dat iedereen ons makkelijk kan vinden. Zo zijn wij bekend bij verenigingen, scholen en jongerenwerkers. Eigenlijk zijn wij constant bezig om ons netwerk te vergroten om zo nog meer mensen in de buurt te bereiken.” Via de website, sociale mediakanalen en directe contacten vanuit onze vakdocenten die werkzaam zijn op veel basisscholen in Apeldoorn brengt Jesper sport- en beweegactiviteiten onder de aandacht.

“Niet alleen wij proberen dit onder de aandacht te brengen, ook onze samenwerkingspartners moeten dit doen. Het is belangrijk dat we vanuit een gezamenlijk doel werken om zoveel mogelijk doelgroepen te bereiken en in beweging te krijgen.”

Activiteiten in de winter

Als het lekker weer is spelen er over het algemeen meer kinderen buiten, vertelt Jesper. “Wij merken dat de buitenruimtes dan drukker bezet zijn vergeleken met de wintermaanden. Hierbij speelt het weer een rol, maar ook de omgeving. Zodra een vriendje of vriendinnetje naar buiten gaat, zal jouw kind ook veel sneller naar buiten gaan. Mocht dit niet het geval zijn, dan kijken wij met diverse partijen in de omgevingen hoe we de buitenruimte uitdagend en aantrekkelijk kunnen maken.” Zo zijn er onlangs twee wijken in Apeldoorn voorzien van QR Bootcamp paaltjes. Iedereen kan de QR-code op de paaltjes scannen en dan krijg je direct de oefening te zien. Zodra je die oefening hebt gedaan, kun je door naar het volgende paaltje. Zo heb je na de route een volledige workout gedaan.

“Om mensen nóg meer naar buiten te krijgen tijdens de winter, proberen wij te kijken naar de behoeften van bijvoorbeeld kinderen en de trends van dat moment.” Jesper geeft aan dat kinderen het leuk vinden om bij de activiteiten aanwezig te zijn, omdat…

  • het een gevarieerd aanbod is van de beweegactiviteiten die in Apeldoorn worden aangeboden. Kinderen hebben veel keuzemogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld een sport van de maand.
  • vakdocenten die normaal gesproken gym geven aanwezig zijn bij de activiteiten. Dit zijn herkenbare personen voor kinderen.
  • de activiteiten de kinderen ook iets kan opleveren. Van uitstroom naar een sportclub, een betere leefstijl, hoger energieniveau en natuurlijk een grote glimlach op hun gezicht.

Jesper: “Deelnemers kunnen zich bijvoorbeeld inschrijven voor clinics. Deze passen wij aan op het seizoen en zorgen dat ze zoveel mogelijk toegankelijk zijn voor diverse doelgroepen. Van skeeleren tot volleybal en atletiek. Bij de jongste jeugd gebruiken we bijvoorbeeld Binky. Binky is een vrolijk varkentje op de kinderboerderij en deze koppelen wij aan beweegpleintjes. Zo is er Binky’s speurtocht waarbij wij proberen de motorische vaardigheden op deze leeftijd onder de aandacht te brengen.”

Met een grote glimlach naar huis

Een gezonde leefstijl begint een steeds grotere rol te spelen in ieders leven. Van volwassenen tot kinderen. Vanuit het project COOLO55 proberen ze kinderen en ouders hiervan bewust te maken. Jesper: “Dit doen wij door ze te leren over gezonder eten, bewustwording en behouden van een gezonde leefstijl in het gezin en ze uit te laten stromen naar een sportclub. Zo was er afgelopen maand een jongen uitgestroomd die heel graag naar een sportclub wilde, maar het lastig vond om iets te vinden wat hij echt leuk vond. Uiteindelijk vond hij zijn sport en was hij hier helemaal enthousiast over. Hij vertelde mij over zijn ervaringen bij de verschillende training en wat hij het leukste vond. Door zijn enthousiasme, werd ik ook helemaal enthousiast. Ik gun het hem dan ook zo dat hij kan sporten, iets doen wat hij leuk vindt en met andere kinderen kan samen spelen. Dat is zo belangrijk.” Het streven is voor Jesper dan ook om een kind lachend binnen te laten komen en met een grote glimlach weer naar huis te laten gaan.

Over Buurtsportcoach Jesper

Jesper is 36 jaar en woont samen met zijn vrouw Tessa in Eerbeek. Naast zijn werk als Sport- en Beweegregisseur in Apeldoorn, is hij gek op voetballen en fitnessen. Ook is hij vaak in zijn vrije tijd te vinden bij zijn vrienden.

2517 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Spelen in de winter

Met koud weer geen zin om buiten te spelen? Compromis sluiten helpt!

Spelen als de ijzige wind je rond de oren slaat. Klinkt niet aantrekkelijk he? En als het jou niet prettig in de oren klinkt, dan zeker je kinderen niet. Toch is het goed om even een frisse, winterse neus te halen. Dus ik wat ik altijd doe: compromissen sluiten: nu even naar buiten om te wandelen, straks bij de kachel met de lego spelen.

1333 keer gelezen

Boompje verwisselen

Is het buiten koud? Geen probleem! Met dit spel komen je kinderen lekker in beweging en zullen ze snel warm zijn. Lees in deze speeltip hoe!

383 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton