Spelen in de winter
praatje

Met koud weer geen zin om buiten te spelen? Compromis sluiten helpt!

Spelen als de ijzige wind je rond de oren slaat. Klinkt niet aantrekkelijk he? En als het jou niet prettig in de oren klinkt, dan zeker je kinderen niet. Althans, ik heb thuis twee hele verschillende kinderen als het daarover gaat. Hazel heeft een regenjas dus dan hoor je er eigenlijk mee door de regen te lopen, toch? Nou, lopen is geen goed woord; banjeren. Ze stampt in de plassen en zingt nog net niet ‘Singing in the rain’. Het deert haar niet, ze gaat er vol voor! Zeker nu ze van Sinterklaas een paraplu met Minnie Mouse heeft gekregen, wacht ze júist het natte weer af om lekker buiten te denderen.

Een echte huismuts

Onze zoon Fos is gesneden uit ander hout, merken we. Die vindt binnen spelen, met zijn Lego, fijner. Hij is een huismuts, net zoals zijn moeder. In de zomer is hij graag buiten, dan speelt hij het liefst de hele dag in de speeltuin en rent hij rondjes met zijn vader achter zijn geliefde voetbal aan op het nabij gelegen voetbalveld. Lekker zichzelf in het zweet werken!

“Maar ook hij moet toch ook echt soms even naar buiten”

Maar, in de winter dus niet. Nou, al vanaf september niet ongeveer. Meneer heeft het snel koud, ziet de aantrekkingskracht van het Nederlandse winterweer gewoon niet zitten. Maar ook hij moet toch ook echt soms even naar buiten.

Hop naar buiten!

Moeder Compromis komt dan om de hoek zetten. Want buitenspelen gebeurt op dagen dat ze naar de opvang en school gaan écht genoeg. Daar zorgen zij wel voor. Ik heb niet de behoefte ze dan ook nog in het half donker de speeltuin in te slepen na een lange dag. Maar op alle andere dagen merk ik dat ze het nodig hebben om naar buiten gewieberd te worden. En daar komt Moeder Compromis dus vandaan. Fos is nu op een leeftijd dat hij begrijpt groente eten, bewegen en buitenspelen goed voor je is. Leuk is anders wellicht, maar snappen doet hij het wel. Ik speel daar een beetje op in, tezamen met de wetenschap dat hij liever binnen Lego bouwt. Dus volgt het compromis; nu even naar buiten om te wandelen, fietsen of om de geitjes te aaien om af te sluiten met een oliebol en Lego aan tafel en de kachel op standje ‘hittegolf’. Deal? Deal!

“Zo makkelijk kan het ouderschap zijn”

En Boris gaat wel met Hazel in de regen dansen, ik pas.

Over Elise

Elise Joanne is een lifestyle- en moederblogger en vlogger. Ze is van oorsprong Zeeuws en woont samen met haar man Boris, haar kinderen Fos (4), Hazel (2) en de derde op komst en het poezenbeest Bobbi in Zwolle.

Lees meer verhalen van Elise Joanne op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog: ‘Is gamen ook spelen?

1219 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Spelen in de zomerzon

Een spel voor een zomerse avond? Zevensterren!

Lotte leerde haar ‘buitenspeeltiener’ en ‘leestiener’ dit spel dat je perfect kunt spelen voor zwoele zomeravonden: Zevensterren. Het is leuk om te doen en je hebt er niet veel voor nodig: een kale muur, een tennisbal en een tel-gooipatroon. Lees in deze blog hoe deze speeltip in zijn werk gaat.

3945 keer gelezen

video nooit te oud

video – Te oud om te spelen?

Waarom zou je als volwassene alleen naar buiten gaan voor de boodschappen? De kinderen in het filmpje begrijpen er niets van. Ook als je oud bent moet je blijven buiten spelen. En als er iemand raar van opkijkt, lekker boeiend! Buiten spelen is gezond, je kunt je energie kwijt en het is gewoon leuk voor iedereen.

1466 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton