Spelen in de winter
praatje

Met koud weer geen zin om buiten te spelen? Compromis sluiten helpt!

Spelen als de ijzige wind je rond de oren slaat. Klinkt niet aantrekkelijk he? En als het jou niet prettig in de oren klinkt, dan zeker je kinderen niet. Althans, ik heb thuis twee hele verschillende kinderen als het daarover gaat. Hazel heeft een regenjas dus dan hoor je er eigenlijk mee door de regen te lopen, toch? Nou, lopen is geen goed woord; banjeren. Ze stampt in de plassen en zingt nog net niet ‘Singing in the rain’. Het deert haar niet, ze gaat er vol voor! Zeker nu ze van Sinterklaas een paraplu met Minnie Mouse heeft gekregen, wacht ze júist het natte weer af om lekker buiten te denderen.

Een echte huismuts

Onze zoon Fos is gesneden uit ander hout, merken we. Die vindt binnen spelen, met zijn Lego, fijner. Hij is een huismuts, net zoals zijn moeder. In de zomer is hij graag buiten, dan speelt hij het liefst de hele dag in de speeltuin en rent hij rondjes met zijn vader achter zijn geliefde voetbal aan op het nabij gelegen voetbalveld. Lekker zichzelf in het zweet werken!

“Maar ook hij moet toch ook echt soms even naar buiten”

Maar, in de winter dus niet. Nou, al vanaf september niet ongeveer. Meneer heeft het snel koud, ziet de aantrekkingskracht van het Nederlandse winterweer gewoon niet zitten. Maar ook hij moet toch ook echt soms even naar buiten.

Hop naar buiten!

Moeder Compromis komt dan om de hoek zetten. Want buitenspelen gebeurt op dagen dat ze naar de opvang en school gaan écht genoeg. Daar zorgen zij wel voor. Ik heb niet de behoefte ze dan ook nog in het half donker de speeltuin in te slepen na een lange dag. Maar op alle andere dagen merk ik dat ze het nodig hebben om naar buiten gewieberd te worden. En daar komt Moeder Compromis dus vandaan. Fos is nu op een leeftijd dat hij begrijpt groente eten, bewegen en buitenspelen goed voor je is. Leuk is anders wellicht, maar snappen doet hij het wel. Ik speel daar een beetje op in, tezamen met de wetenschap dat hij liever binnen Lego bouwt. Dus volgt het compromis; nu even naar buiten om te wandelen, fietsen of om de geitjes te aaien om af te sluiten met een oliebol en Lego aan tafel en de kachel op standje ‘hittegolf’. Deal? Deal!

“Zo makkelijk kan het ouderschap zijn”

En Boris gaat wel met Hazel in de regen dansen, ik pas.

Over Elise

Elise Joanne is een lifestyle- en moederblogger en vlogger. Ze is van oorsprong Zeeuws en woont samen met haar man Boris, haar kinderen Fos (4), Hazel (2) en de derde op komst en het poezenbeest Bobbi in Zwolle.

Lees meer verhalen van Elise Joanne op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog: ‘Is gamen ook spelen?

1105 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

video gamen kinderen

Beeldschermgeneratie

Kinderen vertellen over wat zij vinden van veel op het beeldscherm kijken. Is het voor hen een probleem of maken volwassenen zich te druk?

1927 keer gelezen

Samen speelt beter

Leuk samen spelen ondanks het leeftijdsverschil?

Kun je samen spelen ondanks een leeftijdsverschil? Gaat dat straks wel goed als de baby wordt geboren? Vinden die twee – of straks drie – elkaar wel? Is er aansluiting? Moet ik als ouder een opening creëren of gaat dit vanzelf? Gedachten en vragen die bij Elise opkwamen toen ze met haar kinderen in de speeltuin was. Wat denk jij? Moet Elise zich zorgen maken?

1895 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton