praatje

Mama je hoeft niet meer mee!

Ben jij weleens verhuisd met (kleine) kinderen? Dan herken je het vast wel. Van een druk kwebbelend meisje veranderde mijn Evy in een stil en verlegen meisje. Een nieuwe buurt en een nieuwe school met allemaal onbekende mensen was in het begin best spannend voor haar.

Duwtje in de rug

Naar speelafspraakjes ging ik in het begin altijd mee en dat bouwden we langzaam af. Eerst met z’n allen in de woonkamer, daarna speelden Evy en haar vriendinnetjes alleen boven op hun kamer en een paar weken later hoefde ik al niet meer mee naar haar speelafspraakjes. Ik vind het belangrijk dat ze ook met andere kinderen speelt. De één speelt misschien ruwer dan de ander, en kent andere gedragsregels, maar daar leert ze alleen maar van.

Toch blijft de balans altijd lastig. Wanneer geef je een duwtje in de rug en wanneer zorg je voor veiligheid? Ik herinner me nog goed dat ik op het schoolplein klaar stond om mee te gaan naar een speelafspraakje en dat ze glunderend zei: “Oh nee mama, je hoeft niet meer mee!”. ’s Avonds stortte ze uitgeput neer op de bank. Moe, maar voldaan. En vooral trots dat ze voor het eerst in haar nieuwe buurt helemaal zelf bij anderen is gaan spelen.

Buurthuis zonder dak of muren

Ook in onze straat proberen we haar te stimuleren om andere kinderen te ontmoeten. Ze mag zelf aanbellen bij de buren om te vragen of de kinderen komen buitenspelen. En ja, heel af en toe gooi ik gewoon even een appje in de WhatsApp groep met andere ouders om te vragen wie er komt spelen. Wel zo makkelijk!

“Ook ouders zoeken elkaar op. Spelen verbindt.”

Als kinderen samen buiten gaan spelen, zoeken ook ouders elkaar vaak op. Spelen verbindt. Dat doet mij denken aan ons project ‘Verloren Landjes’. We zoeken braakliggende stukjes land en daar maken we samen met de buurt een natuurspeelplek van. We fleuren de plek op met activiteiten voor alle leeftijden. Denk aan moestuinen, een kampvuurplek en activiteiten als hutten bouwen en bodembeestjes zoeken. Met als resultaat: een buurthuis zonder dak of muren! Een bruisende plek waar jong en oud elkaar ontmoeten. Het is de bedoeling dat bewoners zelf activiteiten gaan organiseren, met een lokale welzijnsorganisatie als aanjager, die blijft motiveren en zorgt voor continuïteit.

Mooie resultaten ‘verloren landjes’

De eerste verloren landjes zijn we nu aan het omtoveren tot speelplek van de buurt. In Leiden zijn we al bijna klaar. En dat gaat hopelijk veel moois opleveren. Een verhaal dat mij het meest is bijgebleven, is dat een voormalig alcoholist als vrijwilliger de moestuinen is gaan beheren bij een soortgelijk project in Rotterdam. Dankzij dit project staat hij weer met beide voeten in de maatschappij. Niet alleen kinderen, ook volwassenen kunnen elkaar motiveren en van elkaar leren!

Ik gun elke buurt zo’n plek. Waar samen buiten gespeeld wordt. Niet alleen door kinderen, maar ook door volwassenen. Oh… en Evy? Die heeft inmiddels helemaal haar draai gevonden en gaat maar al te graag zonder papa en mama spelen bij de buren!

Over Miranda

Miranda (40) is senior projectleider bij Jantje Beton en moeder van Evy (5) en Rowan (3). Ze is opgegroeid in Zeeland waar ze genoot van de ruimte en vrijheid tijdens het buitenspelen op en rondom het strand. Tegenwoordig woont ze met haar gezin in de randstad, waar ze samen met haar kinderen vaak te vinden is bij avontuurlijke natuurspeelplekken om daar lekker buiten te spelen.  

PS: Zelf iets organiseren voor je buurt? Kijk hier voor speeltips en doe ook mee aan Burendag!

1743 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Praatje erik

Minder gamen om je hersenen fit te houden

Steeds minder kinderen hebben dagelijks lichamelijke inspanning. Buitenspelen heeft plaats gemaakt voor gamen… Daarom zet Erik Scherder, Nederlands hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zich in om de hersenen van de mens fit te houden.

3517 keer gelezen

Spelen in de winter

Kom op! Lekker naar buiten en spelen in de sneeuw

“Mam, mam, het is helemaal wit buiten!! Het heeft gesneeuwd!” Snel spring ik uit bed en spiek door het gordijn. Er ligt inderdaad een flink pak sneeuw. Mijn hart maakt een sprongetje. “Kom op, we gaan naar buiten!” Nog geen tien minuten later staan we buiten en spelen we in de sneeuw.

2350 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton