Maak je buurt speelvriendelijk met deze 10 tips!
Doe mee

Maak je buurt speelvriendelijk met deze 10 tips!

Een speelplek is dé plek waar kinderen de ruimte hebben om samen lekker en veilig buiten te kunnen spelen. Hier zijn bijvoorbeeld geen automobilisten of honden én het is de plek om andere kinderen te ontmoeten. Het valt Miranda Verburg, programmaleider speelruimte bij Jantje Beton, op dat veel speelplekken in de buurt ingericht zijn voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Kinderen die niet in deze leeftijdsgroep vallen worden niet uitgedaagd om in de buurt te spelen. Merk jij dit ook in jouw buurt? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen! Miranda deelt graag 10 tips om ook jouw buurt speelvriendelijk(er) te maken voor iedereen.

Speelruimte in de buurt is essentieel

Miranda: “Waar kinderen zijn, wordt gespeeld! Buitenspelen is superleuk. Kinderen worden er blij van en ze ontwikkelen zich er ook nog eens enorm mee. Zo is buitenspelen goed voor je gezondheid, zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en creativiteit.”

“Waar kinderen zijn, wordt gespeeld!”

Een speelplek in de buurt is waar ontmoetingen plaatsvinden. Hier ontmoeten kinderen andere kinderen en maken ze vriendschappen. “En zeg nou eerlijk, samen spelen is veel leuker dan alleen spelen”, zegt Miranda. “Het geeft ze ook vrijheid en een groter gevoel van zelfstandigheid wanneer er een speelplek in de buurt is waar ze zelfstandig naartoe kunnen en mogen gaan.” Daarom geeft Miranda graag 10 tips waarmee ook jij jouw buurt speelvriendelijker kunt maken:

Tip 1: Speelplekken speurtocht

“Loop met alle buurtkinderen eens door de wijk en organiseer een speurtocht; zoek de buurtspeelplekken. Bespreek met elkaar welke speelplekken (niet) leuk zijn en waarom?”

Tip 2: Het ongebruikte schoolplein

“Is het schoolplein na schooltijd gesloten? Ga dan eens in gesprek met de school om te bespreken of zij het schoolplein ook na schooltijd open willen stellen voor de buurt.”

Tip 3: Ontdek informele speelplekken

“Kijk niet alleen naar de formele speelplekken, zoals schoolpleinen en speeltuintjes, maar ook naar de informele speelplekken en het gebruik van losse materialen. Is er een parkje of groenstrook in de buurt? Dan is het misschien juist een gave plek voor kinderen om hutten te bouwen.”

Tip 4: Samen in actie komen voor een speelplek

“Mist jouw buurt een goede speelplek en wil je hier wat aan doen? Zorg dan eerst dat je inzicht krijgt in de behoefte van andere buurtkinderen voor een ideale speelplek. Ga dit na bij andere (groot)ouders, maar bijvoorbeeld ook bij scholen. Daarnaast is het nuttig om in kaart te brengen hoeveel kinderen er in de wijk wonen (via CBS of gemeente) en hoe speelplekken nu worden gebruikt.”

Tip 5: Neem het initiatief

“Ga vervolgens in gesprek met de afdeling ‘inrichting speelruimte’ bij de gemeente. Ga na hoe het beleid voor speelruimte in de buurt eruitziet. Vraag ook direct hoe je als buurtbewoner een plan voor een speelplek bij de gemeente indient. Het komt vaak voor dat de gemeente bewoners stimuleert om een speelplek in beheer te nemen (bewonersinitiatieven), door er bijvoorbeeld geld voor beschikbaar te stellen.”

Tip 6: Schets van de (toekomstige) speelplek

“Van een eerste beeld van de speelplek worden veel mensen enthousiast. Een ontwerp is dus zeker nodig om fondsen te werven. Vraag een ontwerper (soms kan de gemeente hierbij helpen) om een schets te maken met een plattegrond, een beschrijving van de elementen van het plan (met voorbeeldfoto’s) en een globale planning.”

Tip 7: Toegankelijk voor iedereen

“Zorg ervoor dat je de speelplek zodanig inricht zodat deze ook toegankelijk is voor kinderen met een beperking. De Speeltuinbende heeft de afgelopen jaren veel speelplekken getest op (on)toegankelijkheid. Bekijk de wijzer van de Speeltuinbende met een overzicht waar zij tegenaan kunnen lopen en tips hoe jij ervoor kunt zorgen dat ieder kind gebruik kan maken van de speelplek.”

Tip 8: Financiering nodig?

“Begin tijdig met het zoeken naar financiering. Start hiermee wanneer de eerste contacten zijn gelegd. Dus wacht niet totdat de kosten bekend zijn, want dan zijn jullie vaak al te laat! Door de realisatie in fasen uit te voeren heb je meer tijd en dus meer kansen om acties op te zetten. Bekijk hier een aantal handige tips en suggesties!”

Tip 9: Buitenspeelactiviteiten

“Kijk samen met je buurtbewoners of er af en toe een leuke buitenspeelactiviteit voor kinderen georganiseerd kan worden. Tip: Doet jouw buurt al mee aan de Nationale Buitenspeeldag?”

Tip 10: Speelidee voor de buurt

“Hebben de kinderen uit jouw buurt een tof idee voor een leuke buitenspeelactiviteit voor de buurt? Dan kun je hier kijken of je daarvoor bij Jantje Beton subsidie kunt aanvragen.”

Over Miranda

Het is voor Miranda een ‘must’ om te werken voor een organisatie met een maatschappelijk doel. Daarom is haar functie als programmaleider speelruimte bij Jantje Beton perfect. Miranda is 42 jaar en woont het haar man Senne en twee kinderen (Evy en Rowan) in Rotterdam. Vroeger was Miranda vaak met de buurtkinderen buiten te vinden. Van de brandgang waar allerlei knikkerwedstrijden plaatsvonden tot schelpen zoeken op het schelpenveldje bij de bejaardenflat aan de overkant. Nu ze zelf een gezin heeft, ziet ze ook hoe belangrijk buitenspelen en een avontuurlijke speelruimte voor kinderen is. Door haar werk voor Jantje Beton hoopt ze hier met enthousiasme een positieve bijdrage aan te leveren.

2616 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Ijsbellen blazen speeltip

IJsbellen blazen

Als het buiten écht koud is, kun je ijsbellen maken! IJsbellen zien er magisch uit doordat er prachtige ijskristallen in verschijnen. En deze gave ijsbellen kun je helemaal zelf maken.

156 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton