natuur verrekijker
praatje

Laat kinderen de natuur ontdekken met opdrachten

Heerlijk vinden wij het, de natuur in, op ontdekkingstocht. Even op de fiets naar het bos. Gelukkig hebben wij die luxe, maar ook de berm langs het fietspad of het veldje naast de speeltuin zijn prima plekken om de natuur te ontdekken. Hop! De fiets aan de kant en genieten maar. Want dat is iets wat ik mijn kinderen graag meegeef; de schoonheid van de natuur ontdekken. En het is niet alleen mooi, maar ook nog eens super leerzaam én leuk!

Hoe ontdek je de natuur dan?

Wat bij mijn kinderen Mats en Ted goed werkt is een opdracht meegeven. Bijvoorbeeld: ‘Zoek vijf verschillende beestjes’. Onlangs nam ik een bakje, met deksel, mee waar ze de beestjes tijdens de zoektocht in konden verzamelen. Na de beestjes aan een grondig onderzoek te onderwerpen, hebben wij ze natuurlijk weer vrijgelaten, zodat ook zij weer kunnen genieten van de natuur. ‘Zoek vijf dingen in verschillende kleuren’, is ook een optie voor een opdracht in de natuur. Denk hierbij aan blaadjes, takjes, veren en bloemen. Of: ‘Schrijf de eerste letter van je naam op de grond’. Dit kan met takjes, eikels, dennennaalden en natuurlijk met een stokje in het zand. Dit is ook een leuke opdracht om met grotere kinderen te doen. Zij kunnen dan een route of puzzeltocht maken met de pijlen van natuurlijke materialen!

Vrij spelen in de natuur

NATUURlijk moet je de kinderen, vooral op de leeftijd van Mats (4) en Ted (3), nog even op weg helpen. Maar al snel zijn ze zelf boomstammetjes aan het omdraaien op zoek naar pissebedden en duizendpoten. En met een beetje geluk kan de schattenkoffer weer aangevuld worden met mooie veren of prachtige dennenappels. En je zult het zien, na de opdracht verzinnen ze zelf de leukste spelletjes of zien ze de kleinste dingetjes als grootse schatten.

Ook als ouder genieten van de natuur

En ik? Ik ga, als de kans zich voordoet, even rustig zitten; bewonderen, luisteren, kijken, en genieten. Bewonderenswaardig kijken naar een dennenappel die zich als een roos ontvouwt, genieten van de kinderen die springen van boomstam naar boomstam en mijzelf kostelijk vermaken hoe ze proberen een katapult te maken van takjes.

Over Irene

Irene is 33 jaar, getrouwd met Maarten en heeft twee zoons; Mats van vier jaar en Ted van drie jaar. Ze heeft van haar hobby fotograferen haar beroep gemaakt. Om prachtige foto’s te maken trekt ze graag (hoe kan het ook anders) de natuur in. Daarnaast zit Irene veel op Instagram, waar ze graag al haar creativiteit samen laat komen in mooie foto’s en blogs. Veel naar buiten gaan is voor Irene een mooie tegenhanger van de schermtijd die ze daarmee doorbrengt.

5158 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Speeltip

Maak een fotografie-wandeling

Neem een oude camera of wegwerpcamera mee op pad en ga samen met de kinderen op zoek naar de mooiste elementen uit de natuur en

237 x gedaan!

De natuur in

Van natuuractivisten naar speelactivisten?

Spelen is leven. Het is de natuurlijke manier van leren, van grenzen verleggen, van jezelf en je omgeving ontdekken. De spelende mens is net zo natuurlijk als de mens die dagelijks in contact staat met planten en dieren. Maar net als de ruimte voor de natuur in Nederland, staat ook de ruimte om buiten te spelen onder druk. Er is te weinig speelruimte, zeker in steden. Ik vind dat het daarom ook tijd wordt voor de eerste speelactivist van Nederland.

1698 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton