binnen spelen

Laarzen aan, muts op en naar buiten gaan

Buitenspelen is heerlijk! Ieder kind houdt ervan. Lekker rennen, springen, klimmen en klauteren. Of gewoon struinen door het bos, spelen in het zand en vies worden in de modder. Bij slecht weer is de drempel om naar buiten te gaan hoger, maar hé, er bestaat alleen slechte kleding toch, geen slecht weer!?

“Buitenspelen is heel belangrijk”

Als jeugdarts zie ik dagelijks hoe belangrijk (buiten)spelen is. Bewegen zorgt voor de ontwikkeling van je motorische vaardigheden. Oefening baart kunst. Vallen en opstaan. Niet iedereen wordt een balletdanser(es). Hiermee wil ik zeggen dat, het ene kind meer houdt van bewegen dan het andere kind en ook soepeler is. Dat is prima. Toch blijkt uit onderzoek dat kinderen anno nu minder goed zijn qua souplesse, kracht en coördinatie dan 30 jaar geleden. Dat komt ook omdat we steeds meer zitten. Daarom stimuleer ik om meer te bewegen vanaf een jonge leeftijd: tummy time en met de peuters naar buiten!

Invloed van beeldschermen op ontwikkeling

De laatste tijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de invloed van beeldschermen op de ontwikkeling van het zicht van kinderen en jongeren. De uitkomsten zijn niet gunstig. Steeds meer kinderen hebben slechtere ogen door veel beeldschermgebruik. Of door een gebrek aan buitenspelen, zo zou je het ook kunnen zeggen. Jeugdartsen, oogartsen en kinderartsen hebben een advies ontwikkeld dat samen te vatten is in de 20-20-2 regel: na 20 minuten beeldschermgebruik moet je 20 seconden in de verte staren en minstens 2 uur per dag buitenspelen!

“De paden op, de lanen in!”

Dit alles maakt duidelijk dat buitenspelen heel belangrijk is. Hierbij is het belangrijkste ook het goede voorbeeld geven. Dus ook als ouders moeten we meer naar buiten! De paden op, de lanen in! Voor de ene ouder is dit makkelijker dan voor de ander. Toch is maar even naar buiten gaan beter dan helemaal niét naar buiten. Voorleven is dus het belangrijkste, en dat is soms lastig zat!”

Over Henrike

Henrike ter Horst is jeugdarts en werkt op een consultatiebureau. Zij is actief lid van de AJN, de vereniging van jeugdartsen. Ook is zij moeder van drie jongens.

692x gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Kerstig schilderwerk

Tijd om je huis te versieren! Wist je dat je erg makkelijk kerstversiering en sneeuw op je raam kunt schilderen? Neem een kopje bloem, een

410x gelezen

Doe mee!

Vijf speeltips om creatief bezig te zijn

Wat is nu leuk om te doen als je binnen wilt spelen omdat het buiten slecht weer is? Joyce Guliker, online marketeer bij Havo b.v. deelt haar favoriete speeltips met onder andere stoepkrijt, klei en verf. “Creatief bezig zijn heeft een grote overlap met spelen. Daarnaast ondersteunt het onder meer de motoriek en het creatieve denkvermogen van kinderen”, aldus Joyce. Ga aan de slag met deze inspirerende en creatieve binnen-speeltips.

140x gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

1164x792_icoon_Winkelwagente_blauw

JANTJES WINKEL

Koop het leukste speelgoed en help Jantje Beton met iedere aankoop om meer spelen bij meer kinderen te stimuleren.

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton

HERSENONTWIKKELING

Spelen is belangrijk voor een gezonde hersenontwikkeling van kinderen. Het helpt kinderen bij experimenten en probleem oplossen en draagt bij aan de ontwikkeling van het geheugen. Bron: Ginsburg 2007, Bento & Dias, 2007

Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!

Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton