binnen spelen

Laarzen aan, muts op en naar buiten gaan

Buitenspelen is heerlijk! Ieder kind houdt ervan. Lekker rennen, springen, klimmen en klauteren. Of gewoon struinen door het bos, spelen in het zand en vies worden in de modder. Bij slecht weer is de drempel om naar buiten te gaan hoger, maar hé, er bestaat alleen slechte kleding toch, geen slecht weer!?

“Buitenspelen is heel belangrijk”

Als jeugdarts zie ik dagelijks hoe belangrijk (buiten)spelen is. Bewegen zorgt voor de ontwikkeling van je motorische vaardigheden. Oefening baart kunst. Vallen en opstaan. Niet iedereen wordt een balletdanser(es). Hiermee wil ik zeggen dat, het ene kind meer houdt van bewegen dan het andere kind en ook soepeler is. Dat is prima. Toch blijkt uit onderzoek dat kinderen anno nu minder goed zijn qua souplesse, kracht en coördinatie dan 30 jaar geleden. Dat komt ook omdat we steeds meer zitten. Daarom stimuleer ik om meer te bewegen vanaf een jonge leeftijd: tummy time en met de peuters naar buiten!

Invloed van beeldschermen op ontwikkeling

De laatste tijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de invloed van beeldschermen op de ontwikkeling van het zicht van kinderen en jongeren. De uitkomsten zijn niet gunstig. Steeds meer kinderen hebben slechtere ogen door veel beeldschermgebruik. Of door een gebrek aan buitenspelen, zo zou je het ook kunnen zeggen. Jeugdartsen, oogartsen en kinderartsen hebben een advies ontwikkeld dat samen te vatten is in de 20-20-2 regel: na 20 minuten beeldschermgebruik moet je 20 seconden in de verte staren en minstens 2 uur per dag buitenspelen!

“De paden op, de lanen in!”

Dit alles maakt duidelijk dat buitenspelen heel belangrijk is. Hierbij is het belangrijkste ook het goede voorbeeld geven. Dus ook als ouders moeten we meer naar buiten! De paden op, de lanen in! Voor de ene ouder is dit makkelijker dan voor de ander. Toch is maar even naar buiten gaan beter dan helemaal niét naar buiten. Voorleven is dus het belangrijkste, en dat is soms lastig zat!”

Over Henrike

Henrike ter Horst is jeugdarts en werkt op een consultatiebureau. Zij is actief lid van de AJN, de vereniging van jeugdartsen. Ook is zij moeder van drie jongens.

1518 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Buitenspelen in de regen

Buitenspelen in de regen

Wanneer kinderen lekker buitenspelen hebben zij geen last van de regen. Het is vooral hoe wij (de volwassenen) er mee omgaan. Met een lekkere warme trui, regenpak en laarzen aan kun je met gemak een half uur tot een uur buitenspelen! Oh… en trouwens! Wist je dat je met een regenbroek aan extra snel van een glijbaan gaat als het regent?!

1197 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!

Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton