praatje

Kom op! Laten we samen spelen

Buitenspelen is superleuk en ook nog eens heel belangrijk. Kinderen willen het liefst de hele dag buitenspelen, zo ook Milou. Milou is 15 jaar en heeft een stofwisselingsziekte waardoor ze in een rolstoel zit, maar hier laat ze zich zeker niet door tegenhouden! Want buitenspelen is voor iedereen, ook voor kinderen met een beperking en daarover deelt Milou haar gedachten in haar eigen blog hieronder!

‘Samen’ is voor alle leeftijden

Buitenspelen moet vanzelf gaan, ook voor kinderen met een beperking. Met naar buiten gaan heb je de mogelijkheid om vrienden te ontmoeten. Vroeger (toen ik klein was) deed ik dit om echt samen te spelen, maar nu ik groter ben ga ik naar buiten om samen te chillen. Het onderdeel ‘samen’ is belangrijk voor alle leeftijden, van 0 tot 100 op allerlei vlakken.

In de korte animatiefilm ‘Ian’ zie je heel goed en mooi weergegeven waarom samen spelen zo van belang is. Ian heeft een hersenverlamming waardoor hij in een rolstoel zit. Het enige wat hij wil is vrienden maken en meedoen, maar door zijn handicap lijkt dat onmogelijk. Hij wordt als ‘raar’ gezien en gepest. Hij mag niet meespelen in zijn geliefde speeltuin. Gelukkig geeft Ian niet op en accepteren de andere kinderen hem uiteindelijk gewoon zoals hij is! Dat vond ik mooi om te zien, want een kind met een handicap kan gewoon meespelen met andere kinderen. Aan het einde van de animatiefilm maak je kennis met de échte Ian, want het filmpje is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Samenspeeltuin idee

Ik vind buitenspelen en samen spelen voor iedereen belangrijk en wilde hier wat mee doen. Toen mijn moeder in het najaar van 2018 een oproep van de burgemeester op Facebook aan mij liet zien, wist ik dat ik hierop moest reageren. In deze oproep stond dat ze op zoek waren naar iemand die buiten de gemeente op school zat en zitting wilde nemen in de Jeugdgemeenteraad. Dit leek mij erg leuk! Op deze manier kon ik mijn stem laten horen voor alle kinderen die door hun beperking ergens anders op school zitten en niet vergeten willen worden.

Tijdens de installatie kregen we de opdracht om voor de eerstvolgende vergadering een plan te bedenken. Mijn plan zat echt meteen in mijn hoofd: ik wil mij graag inzetten voor een samenspeeltuin waar iedereen mét elkaar samen kan spelen. Van kinderen met en zonder beperking, ouders met een beperking en hun kinderen en ga zo maar door.

Een kind is een kind, of het nou een handicap of ander soort beperking heeft of niet. Een kind wil spelen én het liefst zo ‘normaal’ mogelijk zijn.

De mogelijkheid tot buitenspelen is zelfs zo belangrijk dat het recht hierop is opgenomen in het VN-kinderverdrag. Toch zijn er pas in 60 van de bijna 400 gemeenten in Nederland ‘samenspeeltuinen’ waar kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen spelen. Helaas wordt er vaak niet stil gestaan bij kinderen (maar ook volwassenen) met een beperking. Uiteindelijk heeft de ‘grote mensen’ gemeenteraad € 60.000 euro extra in de begroting opgenomen en is de samenspeeltuin er ook echt gekomen!

Onderdeel van de Buitenspelers

Tijdens het ontwikkelen van mijn plan kwam ik in contact met De Buitenspelers van de Buitenspeelcoalitie en heb ik op het jaarcongres 2019 van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de eerste Inspiratiebundel ‘Aan de slag met samen spelen’ uitgereikt. Hierin vinden gemeenten diverse handvatten om inclusief spelen ook in hun gemeente mogelijk te maken.

Toen hierna de vraag kwam of ik bij De Buitenspelers wilde komen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Door mijn stem te laten horen kan ik eraan bijdragen dat bij nieuwe plannen, de kinderen en jongeren met een beperking niet over het hoofd worden gezien. Buitenspelen moet vanzelf gaan, ook voor kinderen met een beperking, dus…

“Come on let’s play!”

Benieuwd naar de korte animatiefilm ‘Ian’? Bekijk ‘m hieronder:

3875 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Samen speelt beter

Drie nijntje beweegtips om samen met je kind te spelen!

Ook nijntje vindt samen spelen en bewegen belangrijk en leuk! Zo belangrijk zelfs dat zij ambassadeur is geworden van het Beweegdiploma. Nijntje hoopt dat kinderen een gezonde levensstijl gaan ontwikkelen. Om dat te stimuleren deelt nijntje drie beweegtips om samen met je kind te spelen!

2581 keer gelezen

Spring er maar in!

Hiervoor heb je een lang springtouw nodig. Twee draaien het touw en een voor een springt er iemand bij. Lukt het om met zijn allen

153 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton