Kom je buitenspelen… of eh buiten chillen?
praatje

Kom je buitenspelen… of eh buiten chillen?

Jari is een enthousiaste buitenspeler die zich graag inzet voor De Buitenspelers van Jantje Beton. Als kind was hij bijna elke dag buiten te vinden, en nu als tiener is hij nog steeds veel op straat met zijn vrienden. In plaats van dat hij bij hen aanbelt, belt hij ze nu op. Ook al willen sommige leeftijdsgenoten niet meer ‘buitenspelen’, omdat ze dat wat kinderachtig vinden, Jari vindt het juist belangrijk om buiten te ontspannen. Waarom? En hoe hij dat nu doet als 15-jarige? Dat lees je hieronder in zijn eigen blog!

Buitenspelen maakt sociaal & gezond

Als je ouder wordt, dan verandert de manier van ‘buitenspelen’ wel een beetje. Eerst belde je aan bij je vrienden en vroeg je of diegene kwam buitenspelen. Nu ik 15 jaar ben, bel ik vaak mijn vrienden op om te vragen of ze zin hebben om buiten iets te doen. Dan ontmoeten we elkaar op een centraal punt en gaan we van daaruit de buurt verkennen. Het fijne aan samen buiten zijn is dat je een goed gesprek kan voeren en tegelijkertijd de buurt ontdekken. Mochten mijn vrienden andere plannen hebben, dan ga ik alsnog naar buiten. Vaak ben ik dan aan het voetballen vlak bij mijn huis. Zo ben ik toch lekker buiten en kom ik aan mijn beweging.

“Ga lekker naar buiten!”

Het valt mij op dat andere vrienden toch vaak binnenblijven om te gamen. Aan hen merk ik dan ook gelijk dat ze minder sportief zijn en een slechte conditie hebben. Naar buiten gaan is dus niet alleen goed voor het sociale aspect, maar het is ook gewoon gezond voor je. Je spreekt elkaar ook op een andere manier. Je kijkt elkaar in de ogen en als je gamet kan dat niet.

Onderdeel van De Buitenspelers

Net zoals Tessa en Milou maak ik onderdeel uit van De Buitenspelers. Ik vind het zelf heel leuk om buiten te zijn dus eigenlijk was het voor mij 1 + 1 en heb ik mezelf aangemeld voor De Buitenspelers. Ik zou het iedereen aanraden om lid te worden van De Buitenspelers, want we delen allemaal dezelfde passie: naar buiten gaan. Ook vind ik het leuk dat we op verschillende plekken in Nederland samenkomen. Het gaafste wat we tot nu toe met De Buitenspelers hebben gedaan is denk ik naar de buitenspeeltuin in Utrecht met z’n allen. Dit was een leuke en vooral hele nieuwe speeltuin die wij mochten ontdekken.

Anders naar speelplekken kijken

Ik heb samen met De Buitenspelers in de jury gezeten voor de Meest Speelvriendelijke Gemeente van Nederland. Hiervoor ging ik samen met mijn moeder naar Utrecht. Wij kwamen als eerste aan, dus toen iedereen langzaamaan binnenkwam hebben we elkaar gedag gezegd en even bijgepraat. Zodra iedereen aanwezig was, gingen we kort naar buiten om te bespreken wat we op deze dag zouden gaan doen. Na een frisse neus te halen was het tijd om aan tafel plaats te nemen en met elkaar de filmpjes van de gemeentes te bekijken. Almere, Apeldoorn en Leiden maakten kans om zichzelf de Meest Speelvriendelijke Gemeente van Nederland te noemen. Als we een filmpje hadden bekeken, moest iedereen voor zichzelf drie vragen beantwoorden. Deze gingen over creativiteit, speelvriendelijkheid en ruimtelijkheid. Hierna ging ik met Tessa, Milou en Izaiah bespreken welke antwoorden we allemaal hadden gegeven en eigenlijk zaten we heel goed op één lijn.

“Ik ben anders naar speelplekken gaan kijken”

Door in de jury te hebben gezeten voor de Meest Speelvriendelijke Gemeente van Nederland ben ik wel anders gaan kijken naar speelplekken! Eerst keek ik alleen maar naar de speeltoestellen, maar nu ook naar de ruimte en hoe dit is ingedeeld. Ik denk dat dit kwam door de filmpjes van de gemeentes meerdere keren te bekijken. Maar ook doordat je van de andere juryleden hoort hoe zij tegen speelplekken aankijken. Iedereen had andere ideeën en ervaringen met speelplekken. Dat vond ik interessant om te horen, want dan let je toch iedere keer op een ander onderdeel van de speelplek. Als ik nu zelf met vrienden op pad ga, valt het mij ook op als een speelplek nét even anders is dan alle andere speelplekken.

In deze video zie je nog meer van de dag dat Jari en de andere Buitenspelers de Meest Speelvriendelijke Gemeente van Nederland hebben gekozen:

2419 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Estafette quiz

Leer elkaar beter kennen door de estafette quiz. Maak samen een lijstje met vragen die je elkaar zou willen stellen. Dit lijstje leg je op

245 x gedaan!

Prehistorisch jeu de boules

Samen met andere speelkameraadjes, jong en oud kun je dit spel doen. Alle spelers zoeken buiten stenen in één eigen kleur. Daarnaast heb je nog

244 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton