Kinderen stimuleren om buiten te spelen? Ga zelf mee!

“Mama… mag ik de tablet om een spelletje te spelen?” of “Ik heb niks te doen, mam!” zijn uitspraken die voor veel ouders wel bekend in de oren klinken. Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld dat kinderen uit school direct naar buiten gingen om te spelen met alle kinderen uit de buurt. Dat gebeurt nu steeds minder… Maar hoe kan dat? En hoe stimuleren we ouders om hun kinderen meer buiten te laten spelen? Daar heeft Jantje Beton onderzoek naar gedaan. In dit artikel lees je alles over de interessante uitkomst van het onderzoek.

Onderzoek buitenspelen

Jantje Beton stelde circa 1000 ouders vragen over ‘het samen buitenspelen met je kind’. Wat blijkt? Slechts drie op de tien ouders vinden dat hun kind al voldoende buitenspeelt uit zichzelf. Mobiele telefoons en tablets spelen hierin een grote rol. Er is namelijk zoveel keus qua games en video’s, waardoor kinderen urenlang vermaakt worden door op de bank te blijven zitten. Maar de meeste ouders geven aan dat ze het wel degelijk belangrijk vinden dat hun kinderen niet op de bank blijven zitten, maar ook naar buiten gaan om te spelen.

Wist je dat… 70% van de ouders hun kinderen stimuleert om meer buiten te spelen? En dat 30% van de ouders uit zichzelf voldoende buitenspelen?

Drie tips van ouders om buitenspelen te stimuleren

Om kinderen daadwerkelijk meer buiten te laten spelen, zijn er een aantal tips die ouders delen om het buitenspelen te stimuleren, namelijk:

  1. Tegenwoordig heeft bijna ieder kind wel een telefoon of tablet die zij kunnen gebruiken om te gamen of video’s te bekijken. Door de tijd die zij hierop besteden te limiteren (wat 62% van de ouders doet), kunnen de kinderen in de resterende vrije tijd buitenspelen en hun fantasie in de vrije loop laten gaan. Misschien leidt dit wel tot het bedenken van nieuwe spelletjes…
  2. 40% van de ondervraagde ouders sturen hun kinderen naar buiten, wat natuurlijk ook een optie is. Zodra de kinderen buiten zijn, gaan ze op zoek naar buurtkinderen of vrienden en vriendinnen om mee op pad te gaan.
  3. Om kinderen écht te stimuleren om buiten te spelen, is samen met je eigen kind buitenspelen een top idee! 59% van de ouders doet is dit weleens. Dit vinden kinderen heel gezellig en versterkt ook nog eens de band tussen ouder en kind.

Buitenspelen is leuk voor iedereen. Voor jong én oud!

Wat je ervoor terugkrijgt om samen met je kind buiten te spelen? Van een grote glimlach tot een stuk positiviteit, een fijne sfeer en veel energie, zo blijkt uit het onderzoek. Ook ervaart ruim 55% van de ouders een vrolijk en ontspannen gevoel wanneer zij buitenspelen. Tijdens het buitenspelen vergeten ouders de zorgen van bijvoorbeeld hun werk en kunnen ze zich volledig focussen op het buitenspelen met hun kind.

Buitenspelen net zoals vroeger

Door de jaren heen is buitenspelen niet veel veranderd. Daarom kan buitenspelen ook nostalgisch worden ervaren door ouders. Misschien spelen hun eigen kinderen wel vaak spelletjes die hun ouders vroeger speelde. 72% van de kinderen speelt weleens verstoppertje, 61% tikkertje, 32% touwtjespringen, 29% flessenvoetbal en 25% knikkeren. Allemaal spelletjes die ouders vroeger ook vaak speelde! Dat wordt dus een mooie uitdaging als ouders het tegen hun eigen kind opnemen tijdens één van deze spellen…

4507 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Eerste hulp bij gamen

Minder gamen, meer spelen

Volwassenen maken zich steeds meer zorgen over gamen: is mijn (klein)kind niet veel te veel daarmee bezig? En wat zijn andere manieren om zich te vermaken?

3762 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton