praatje

Kinderen laten spelen is loslaten

Voordat ik vader werd heb ik altijd volgehouden: “Kinderen laten spelen is loslaten”. Vooral in discussies met mijn zusje, als mijn neefje weer eens te hoog klom of was gevallen, was ik hier genadeloos in. Totdat ik zelf vader werd. Als je zelf eenmaal vader bent, in mijn geval van een zoon, dan is dat loslaten toch heel andere koek.

Leren vallen en opstaan

Op dit moment is mijn zoon Morris anderhalf jaar oud en leert hij met vallen en opstaan (onder toezicht uiteraard) wat buitenspelen is. Met het idee dat spelen loslaten is en dat ik daarmee zijn zelfvertrouwen opbouw, kijk ik van een afstand toe hoe hij zaken uitprobeert en dingen ontdekt. Hoe hij op heuvels klimt en trapjes van glijbanen trotseert zonder de helpende hand van zijn vader. Eerlijk gezegd, wil ik ieder moment ingrijpen of zijn hand pakken, maar ik weet dat hij het zelf moet doen.

“Ik wil in ieder geval dat hij dingen probeert.”

Natuurlijk sta ik binnen handbereik om hem op te vangen als hij valt, maar ik wil in ieder geval dat hij dingen probeert. Voor nu met een maximum van drie treden omhoog en niet buiten mijn gezichtsveld, maar ik weet dat dit heel binnenkort ook anders gaat zijn. Dat hij thuiskomt met een schaafwond op zijn elleboog of een flinke bult op zijn hoofd omdat hij de schommel niet zag aankomen. Kinderen laten spelen is loslaten, dat blijkt dan maar weer.

Vallen is niet het einde van de wereld

Ouderwetse vaders zouden zeggen: “Daar wordt hij hard van.” Uit eigen ervaring weet ik dat dit maar ten dele waar is. Wel krijgt hij er zelfvertrouwen van en leert hij dat hij zelf dingen kan doen zonder de hele tijd de beschermende hand van papa in de buurt te hebben. En dat is goed. Tenminste, dat denk ik. Als Morris in de zandbak net even te ver op het randje loopt en ik zie dat het fout gaat, dan grijp ik in mijn hoofd al naar zijn hand om hem bij te sturen. In dat moment neemt mijn verstand het dan over en zegt: “Als hij valt is het ook niet het einde van de wereld. Laat hem zijn eigen fouten maken. Als het misgaat, kun jij er alsnog voor hem zijn.”

“Kinderen moeten kunnen spelen en risico’s durven nemen.”

Buitenspelen is loslaten en voor mij als vader met een lichte dwang om alle touwtjes in handen te houden, is dat moeilijk. Gelukkig niet onmogelijk, want kinderen moeten kunnen spelen en risico’s durven nemen om later sterke volwassenen te worden die kunnen handelen met een bepaalde zekerheid. En als het fout gaat, dan kan ik er voor hem zijn, net als toen bij de zandbak.

Over Rob

Als alleenstaande vader heeft Rob om de week de zorg voor zoontje Morris. Sinds de geboorte van Morris is Rob papablogger.nl begonnen, volledig gewijd aan het vaderschap.

1916 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

(Klieder)speeltips

Top 5 (klieder)speeltips

“Ik ben voorstander om tijdens het spelen materialen te gebruiken zonder vaste vorm. Materialen waarmee je de fantasie van het kind prikkelt en waar ze heerlijk mee kunnen kliederen”, vertelt Maaike. Maar wat zijn dan leuke kliedertips? Hier een top 5!

3503 keer gelezen

Winter maandagdaandag

Dit is mijn wens voor deze winter…

Nu het weer echt serieus koud is en alle handschoenen, mutsen, dikke jassen en warme laarzen weer aan moeten, is er niets lekkerder dan buiten die frisse, knetterende kou opsnuiven.

2229 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton