Weet je nog van vroeger? Samen met je vriendjes naar buiten om in de bomen te klimmen en te klauteren. Wat een lol! Slingeren aan een klimrek is natuurlijk ook super tof, maar er gaat toch niks boven die boom. Ze zijn allemaal anders en ze staan overal! Maar als je eigen (klein)kind weer eens in die boom klautert, sta je misschien toch wat angstiger toe te kijken. Zijn de takken niet te glad? Lukt het nog wel om naar beneden te komen? En ohjee, hoorde je daar nu iets kraken? Wees niet bang! Met de volgende vier tips van VeiligheidNL wordt jouw kind een klim-expert en kun jij met een gerust hart toekijken.
Tip 1 – Regels voor de klimmer
Er zijn twee regels die zorgen dat je kind een klimtalent wordt. En ze maken jou minder angstig, omdat je kind met deze regels veilig omhoog kan klimmen. Bespreek ze dus goed met je kind.
Regel 1: Je kind heeft met twee handen en met twee voeten de boom vast. Wil hij of zij gaan klimmen? Dan houdt je kind steeds met drie van deze vier ledematen de boom vast. Dat betekent twee voeten en één hand, of twee handen en één voet.
Regel 2: Je kind kan het beste met zijn of haar buik naar de stam toe klimmen, zo kan hij of zij goed zien waar die naartoe klimt. Nog een extra tip: Dicht bij de stam zijn de takken het sterkst. Dus klauter en klim vooral op deze takken.
Tip 2 – Stap voor stap
Laat je kind het klimmen eerst dichtbij bij de grond oefenen. Bijvoorbeeld bij een struik of een boom waarbij de takken heel laag zitten. Stap voor stap kan hij of zij dan steeds hoger gaan.
Tip 3 – Help je kind niet
Klinkt misschien gek, maar help je kind niet bij het klimmen. Dus til ze niet van de ene naar de andere tak. Laat ze zelf lekker klimmen. Dan kunnen ze ook altijd weer zelf naar beneden.
Tip 4 – Pas op gladheid
In de herfst regent het vaker en kan een boom sneller glad zijn. Of het is glad door het mos wat op de takken ligt. Laat je kind altijd uittesten of de boom niet te glibberig is om in te klimmen. Anders kan er beter niet geklommen worden.
Moedig aan
De algemene tip bij risicovol spel is: Aanmoedigen! Moedig je kind aan als het iets nieuws probeert en geef het de ruimte om te experimenteren. Grijp alleen in als het écht gevaarlijk is, maar leg dan wel uit waarom je ingrijpt en geef daarbij de bovenstaande tips. Je kunt ook gewoon lekker mee klimmen, net als vroeger!
Wist je dat boompje klimmen één van de voorbeelden is die onder risicovol spelen valt? Lees hier waarom dit spel zo goed is voor je kind.
De herfst is het seizoen van modderige schoenen in de gang, maar ook van blije opgefriste koppies na het buitenspelen. Want wat is het najaar altijd leuk voor kinderen: paddenstoelen zoeken, bladeren op de grond en plassen stampen. eropuit-tips? Lees de vier favorieten van Dionne.
Voortuin als speelplek? Ze vormen de overgang naar het voetpad, de straat en zo ook de buurt en wijk. De voortuin is dus de eerste logische stap voor het ontmoeten van buren en voorbijgangers.
Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.
Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.
HERSENONTWIKKELING
Spelen is belangrijk voor een gezonde hersenontwikkeling van kinderen. Het helpt kinderen bij experimenten en probleem oplossen en draagt bij aan de ontwikkeling van het geheugen. Bron: Ginsburg 2007, Bento & Dias, 2007
Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!
Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!
Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton
JA, IK HOU VAN SPELEN!
Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.
Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton