op zijn kop in de boom

Je kind kan de boom in!

Weet je nog van vroeger? Samen met je vriendjes naar buiten om in de bomen te klimmen en te klauteren. Wat een lol! Slingeren aan een klimrek is natuurlijk ook super tof, maar er gaat toch niks boven die boom. Ze zijn allemaal anders en ze staan overal! Maar als je eigen (klein)kind weer eens in die boom klautert, sta je misschien toch wat angstiger toe te kijken. Zijn de takken niet te glad? Lukt het nog wel om naar beneden te komen? En ohjee, hoorde je daar nu iets kraken? Wees niet bang! Met de volgende vier tips van VeiligheidNL wordt jouw kind een klim-expert en kun jij met een gerust hart toekijken.

Tip 1 – Regels voor de klimmer

Er zijn twee regels die zorgen dat je kind een klimtalent wordt. En ze maken jou minder angstig, omdat je kind met deze regels veilig omhoog kan klimmen. Bespreek ze dus goed met je kind.

  • Regel 1: Je kind heeft met twee handen en met twee voeten de boom vast. Wil hij of zij gaan klimmen? Dan houdt je kind steeds met drie van deze vier ledematen de boom vast. Dat betekent twee voeten en één hand, of twee handen en één voet.
  • Regel 2: Je kind kan het beste met zijn of haar buik naar de stam toe klimmen, zo kan hij of zij goed zien waar die naartoe klimt.
    Nog een extra tip: Dicht bij de stam zijn de takken het sterkst. Dus klauter en klim vooral op deze takken.

Tip 2 – Stap voor stap

Laat je kind het klimmen eerst dichtbij bij de grond oefenen. Bijvoorbeeld bij een struik of een boom waarbij de takken heel laag zitten. Stap voor stap kan hij of zij dan steeds hoger gaan.

Tip 3 – Help je kind niet

Klinkt misschien gek, maar help je kind niet bij het klimmen. Dus til ze niet van de ene naar de andere tak. Laat ze zelf lekker klimmen. Dan kunnen ze ook altijd weer zelf naar beneden.

Tip 4 – Pas op gladheid

In de herfst regent het vaker en kan een boom sneller glad zijn. Of het is glad door het mos wat op de takken ligt. Laat je kind altijd uittesten of de boom niet te glibberig is om in te klimmen. Anders kan er beter niet geklommen worden.

Moedig aan

De algemene tip bij risicovol spel is: Aanmoedigen! Moedig je kind aan als het iets nieuws probeert en geef het de ruimte om te experimenteren. Grijp alleen in als het écht gevaarlijk is, maar leg dan wel uit waarom je ingrijpt en geef daarbij de bovenstaande tips. Je kunt ook gewoon lekker mee klimmen, net als vroeger!

Wist je dat boompje klimmen één van de voorbeelden is die onder risicovol spelen valt? Lees hier waarom dit spel zo goed is voor je kind.

Veel klimplezier!

3734 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

IVN Hartje Winter

Heerlijk naar buiten in en mét Hartje Winter

Wist je dat buitenspelen in de winter niet alleen leuk is, maar ook onwijs goed is voor de gezondheid van kinderen? Daarom start IVN Natuureducatie in samenwerking met Kinderopvang Humankind de landelijke Hartje Winter campagne.

4872 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton