Eerste hulp bij gamen

Je favoriete game wordt werkelijkheid, beleef het zelf!

Meer buitenspelen en minder gamen. Dat is wat de meeste ouders graag zouden willen zien. Maar is gamen dan ook zo slecht voor een kind, zoals ouders denken? Wim, oprichter van House of Esports, denkt hier anders over. Wim: “Ik geloof in de combinatie van buiten en binnen. Oftewel, een goede balans tussen buitenspelen en gamen. Van het een niet meer en van de ander niet minder.”

De digitale schijf van vijf

Hoe zorg je voor een goede balans tussen gamen en meer buitenspelen of bewegen? Wim: “Dat kan met de digitale schijf van vijf. De schrijf richt zich op de onderdelen: Sport, Recreatie, Welzijn, Gezondheid en Gamen. Al deze onderdelen moeten met elkaar in balans staan. Wij zeggen: Wil je een goede gamer worden? Dan moet je juist voldoende slapen, gezond eten, lekker bewegen en sociaal zijn met je vrienden.”

Binnen gamen en buiten spelen

Gamen kannibaliseert niet op bewegen, maar kan juist helpen om kinderen aan het bewegen te krijgen. Hoe? Wim: “Door de beweegelementen in de gamewereld ook in realiteit toe te passen. Met GameGym hebben wij een concept ontwikkeld waar dit kan. Wij organiseren activiteiten waar we (binnen) gamen combineren met (buiten) spelen.”

“Game beleven in het echt”

Wim: “We beginnen met binnen te gamen, waarbij we ook iets vertellen over de digitale schijf van vijf. Nadat de kinderen hun favoriete e-sport game hebben gespeeld, is het tijd om naar buiten te gaan en de game in het echt na te spelen. Letterlijk. Op de fiets of lopend een Mario Kart circuit af leggen. Wel op passen dat je niet geraakt wordt door een ‘schild’. Met ballen of een pijl en boog als wapens elkaar af te ‘schieten’ en zoals in Fortnite proberen als laatste te overleven. Of je FIFA skills oefenen in de pannakooi. De kinderen zijn laaiend enthousiast. Een game wordt op deze manier werkelijkheid en beleef je nu in ‘het echt.’ “

“Voor hen lijkt het net alsof ze in Fortnite zitten of aan het racen zijn in Mario Kart.”

“De spellen die we buitenspelen zijn varianten van de bekende, simpele spellen als apenkooien, voetballen of trefballen. Maar doordat we de gamewereld eromheen creëren met diverse attributen zien kinderen het niet als een ‘simpel’ spel. Voor hen lijkt het net alsof ze in Fortnite zitten of aan het racen zijn in Mario Kart.”

Kijk mee, wees geïnteresseerd en (als het kan) speel mee

Gamen is een onderdeel geworden van de lifestyle van kinderen. Wim: “Belangrijk is dat ouders interesse tonen in deze ‘hobby’ en het niet zien als iets negatiefs. Stel vragen, kijk hoe de game werkt en probeer mee te spelen. Mario Kart kan iedereen leren of speel samen een spelletje op de mobiele telefoon. Daarna kun je het geleerde spel in de praktijk oefenen.”

Over House of Esports

House of Esports is ontstaan vanuit de behoefte van diverse stakeholders in de esportsmarkt om meer draagvlak te creëren in Nederland voor esports (games) als sport en als onderdeel van de maatschappij. Inmiddels is het bedrijf de thuisbasis voor esports in Nederland en beweegt zich op het snijvlak van overheid, onderwijs, welzijn, bedrijfsleven, de community en de esports stakeholders.

Over Wim

Wim is 65 jaar, vader van 13 kinderen waarvan 6 pleegkinderen en opa van 3 kleinkinderen. Hij is erg op sport gericht. Vroeger speelde Wim als kind dan ook altijd buiten. Denk aan voetballen, knikkeren en stoepranden. Games waren er in zijn tijd nog niet. Pas toen hij 20 jaar was kwam de eerste game (Pong) uit. Drie jaar geleden heeft hij samen met zijn zoon Nolan House of Esports opgericht, waar ze bouwen aan een community voor de gamer die geaccepteerd wordt en voorziet in hun behoeftes.

2013 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Koen Parents of Play Game challenge ouders kind

Zo versterk je als ouder de band met je gamende kind

Als oprichter van Parents of Play en oud professional gamer heeft Koen flink wat ervaring met gamen en wat gamen met kinderen (en de band met hun ouders) doet. Hoe ga je als ouder om met een gamend kind? Koen heeft drie tips om een rijtje gezet!

306 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton