Eerste hulp bij gamen
praatje

Is het nou eigenlijk wel zo erg dat kinderen vandaag de dag veel gamen (ten opzichte van vroeger)?

Herinner je je die ‘goeie oude’ tijd nog? Een tijd zonder iPad, mobiele telefoon, computer en PlayStation waar kinderen nu tegenwoordig urenlang spelletjes op spelen? Waar technologie eigenlijk een vreemd woord was? In mijn jeugdjaren bestond het spelen achter een beeldscherm nog niet. Spelen deed je buiten in de natuur en genieten van de frisse lucht. Maar is het dan erg dat kinderen vandaag de dag veel gamen?

“Vroeger toen ze klein waren pakten ze eerder een gamecontroller dan een bal”

Mij kun je een sportmens of een buitenwezen noemen. Niets is er fijner dan even uitwaaien of lekker een balletje trappen. In mijn vrije tijd train ik dan ook samen met een goede vriend de G-Jeugd bij voetbalvereniging CJVV. Dit is voor jongens en meisjes met een beperking. We gaan dan lekker een uurtje voetballen. Mijn jongens zijn meer van het voetballen op een scherm, oftewel het bekende gamespel: FIFA. Ook vroeger toen ze klein waren pakten ze eerder een gamecontroller dan een bal. Dat is inmiddels ook al een paar jaar geleden. En dat terwijl toen de Wii, Nintendo Switch en alle mobiele apps nog niet eens geboren waren.

Samen buitenspelen met je kind

Omdat ik zelf ook gek ben op spelletjes kan ik het mij best voorstellen. Ik snap het wel. Lekker in een uitgezakte hangstoel je highscore verbeteren of de wedstijd winnen van een vriend. Ik betrap mijzelf ook op het spelen van een spelletje op mijn telefoon. Wat dacht je van andere ouders? Ook die pakken in hun vrije tijd de iPad om te netflixen.

Toch is het belangrijk dat je dit beperkt doet en ook even de benenwagen in actie zet. En ga dan vooral samen. Ouder en kind. Toen mijn jongens nog op de lagere school zaten gingen we vaak op zondagochtend naar de Amersfoortse Dierentuin. Lekker wandelen door het park, koffie voor papa, terwijl mijn jongens gingen klauteren in de speeltuin. Daarna uitgeblust en wel een filmpje kijken op de bank.

Buitenspelen en gamen tegelijkertijd? Dat kan!

Ondanks dat de maatschappij waar we nu in leven er anders uitziet dan mijn oude tijd, is en blijft het belangrijk om volop buiten te genieten en te spelen. Een gezonde levensstijl met veel sporten en bewegen is voor zowel lichaam als geest heel belangrijk. De laatste tijd zijn er nogal wat apps ontwikkeld die gamen en buitenzijn met elkaar combineren. Hoe goed is dat?! Je gaat met aanwijzingen op je mobieltje bijvoorbeeld op zoek naar de schat. Zo zag ik laatst een jong stel wandelen in het bos met hun mobiel in de hand. De app op hun mobiel bepaalde voor hun een puzzelroute en de uiteindelijk bestemming van hun wandeling. Zo wordt een wandeling extra leuk, want misschien kom je op een plek terecht waar je nog nooit eerder bent geweest.

Over Eelco

Eelco komt uit het Noord-Hollandse Bennebroek, de plaats waar (nog steeds) de grootste speeltuin van Nederland staat: De De Linnaeushof. Eelco heeft twee zonen (21 en 25 jaar) en houdt enorm van sporten (ook passief), motorrijden, muziek, tuinieren en puzzelen. Hij werkt als relatiemanager van de collecte bij Jantje Beton. Samen met ongeveer 1500 groepen, denk aan Scouting, Buurtwerk, maatschappelijke organisaties en sportverenigingen, sturen ze elk jaar in maart heel veel collectanten op pad om geld op te halen waarvan de helft naar de clubkas van de vereniging gaat en de helft naar de projecten van Jantje Beton. Zo zorgen ze er samen voor dat meer mensen, meer kunnen spelen.

2207 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Zoek de Verschillen

Zoek de verschillen

Wie kent het spelletje niet? Zoek de 10 verschillen tussen de twee plaatsjes. Wist je dat je dit spel ook buiten kan spelen? Zoek een

703 x gedaan!

Welkom in de club

Wat is er leuker dan je eigen clubhuis? Zoek een ‘geheim’ plekje in de buurt: achter een struik, bij een verlaten boom of aan het einde van je straat…. Gebruik simpel materiaal om je clubhuis op te bouwen: een oud laken, stukken hout, karton. Verzin een naam voor je clubhuis en nodig vriendjes uit.

194 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton