praatje

Is gamen ook spelen?

Als het gaat om schermtijd, dan vliegen de adviezen je om de oren. Vanaf een bepaalde leeftijd mag je een scherm introduceren en ook voor een bepaalde tijd, daar zijn de wetenschappers het over eens. Als moeder vind ik een scherm ‘heilig’ en geeft mij soms net even de mogelijkheid iets te doen waar kinderhandjes gewoon minder gewenst bij zijn. Of omdat ik even geen zin heb in kleien, kleuren of Duplo torens bouwen.

“Balans, dat is de sleutel”

Ik heb twee kinderen van vier en twee jaar. Wat de wetenschappers zeggen over schermtijd en de lengte daarvan bij die leeftijd weet ik niet. Ik vind het ook minder belangrijk. Ik denk dat je zelf ook best kan bedenken dat een hele dag voor de buis hangen niet handig is. Soms heel erg fijn, maar er zijn pedagogisch verantwoordere opties, toch? Balans, dat is de sleutel. Met eigenlijk alles in het leven, dus ook als het gaat om dat scherm en de tijd die je erachter spendeert. Dat geldt voor kinderen en zeker ook voor volwassenen.

Het scheelt dat mijn kinderen nog jong zijn en ‘gamen’ in wat voor vorm of mate dan ook nog niet zo speelt. “Fortnite, wat is dat?” En dat houd ik graag nog even zo. Die onwetendheid wat er nog meer kan met een scherm en vooral wat voor interactieve mogelijkheden het biedt.

“Ik ben niet anti-gamen”

Ik ben niet anti-scherm en ook niet anti-elektronica of -gamen. Als kind vond ik het ook leuk om RollerCoaster Tycoon te spelen, simpel als dat. En het liefste uren achter elkaar, want als je eenmaal zit dan stop je niet zomaar. Dat park moet af en de gestelde doelen moet ik halen. Mijn ouders vonden dat prima. Zolang die balans maar om de hoek kwam kijken. Huiswerk gedaan? Check. Frisse neus gehaald? Check. Groente gegeten? Check.

Zolang er ook buiten gespeeld wordt, die Lego uit de doos wordt gehaald en er vriendjes op visite komen om onze speelkamer over hoop te halen, mogen mijn kinderen echt wel een spelletje achter een scherm doen. Want ook dat is leuk en vermakelijk. En verbieden levert – althans in mijn geval – ook recalcitrantie op. Want als iets niet mag, is het dan juist leuk(er)?

Balans is en blijft belangrijk

Ik ga je niet vertellen wat voor regels jij moet opstellen binnen je gezin. Immers, ik heb jonge kinderen en van dit onderwerp minder kaas gegeten. Maar als ik wel kijk naar het scherm als geheel en niet naar de individuele mogelijkheden dan blijft mijn adagium hetzelfde; balans. Bekijk per dag of per week wat goed voelt en of het past. Maak afspraken en hou je daaraan.

Want ook ik zou het liefste op een druilerige zondag film na film aanzetten. Geloof mij, dan kom ik met mijn luie kont ook niet van de bank af. Juist dan bedenk ik mij maar hoe belangrijk het is tóch even naar buiten te gaan. Niet alleen om de sleur te doorbreken, maar ook omdat die frisse neus er voor zorgt dat je na je uitje, bij de kippen en de geiten van de naastgelegen speelboerderij, er voor zorgt dat de kinderen met een andere mindset de voordeur weer binnen stappen.

“Wees niet te krampachtig”

Mijn ervaring is, dat de kans groot is, dat ze na het (buiten)spelen iets anders willen doen dan ze die dag al hebben gedaan. En het is mijn taak om ze daarin te sturen. Om bij binnenkomst ons allen – inclusief mijzelf – te werpen op die Duplo bak en alle mogelijkheden van dien. Het spul was duur genoeg dus gebruiken zullen we ‘t!

“Dus hup, laarzen aan en blaadjes verzamelen”

Wees niet te krampachtig. Op sommige dagen wil jij liever ook minder actief zijn en geniet je van meer schermtijd. Dat geldt ook voor je kinderen, maar ook jij knapt op van de buitenlucht en ik geloof dat dit tien keer zo hard telt voor kinderen. Soms moet je, niet alleen als kind maar ook als ouder. Dus hup, laarzen aan en blaadjes verzamelen om later onder het genot van een kop warme chocolademelk ze te beschilderen.

Over Elise

Elise Joanne is een lifestyle- en moederblogger en vlogger. Ze is van oorsprong Zeeuws en woont samen met haar man Boris, haar kinderen Fos (4), Hazel (2) en de derde op komst en het poezenbeest Bobbi in Zwolle.

Lees meer verhalen van Elise Joanne op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog: ‘Springen in de modderplas en lekker vies worden! De Wasmachine draait toch wel’.

2286 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Zoek de Verschillen

Zoek de verschillen

Wie kent het spelletje niet? Zoek de 10 verschillen tussen de twee plaatsjes. Wist je dat je dit spel ook buiten kan spelen? Zoek een

737 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton