
Bewegen in een kring
Voor dit spel ga je met een groepje in een kring zitten of staan. Iemand uit de kring maakt een beweging en de buurman of buurvrouw maakt dezelfde beweging en voegt een nieuwe beweging toe.
Ik was tien jaar oud en ging naar groep zes toen ik bij meester Van Limburg in de klas kwam. Een man met een imposant postuur, dikke krullende haren en een zware lage stem. Zo eentje waar je als kind op je eerste dag doodsbang voor bent. Niets was minder waar.
Op een dag pakte hij zijn gitaar erbij en riep enthousiast: “Zoek een maatje uit! Eentje gaat op zijn knieën kruipen als een hond en de ander loopt met een denkbeeldige lijn er achteraan.” En daar gingen we. Ik tastte met mijn handen de koude vloer af en blafte twee keer heel hard voordat ik begon te dwalen. Tussen de benen van Sanne en de tafel van Roel door. Elke noot van het lied blèrde ik ondertussen uit volle borst mee en ik verloor me in de muziek en het toneelspel. Het moet er echt als een losgeslagen beestenboel uit hebben gezien voor andere leerkrachten die even door het raam keken. Daar trok meester Van Limburg zich gelukkig niets van aan. Hij had lak aan regels en hield van vrijheid.
Inmiddels snap ik wat meester Van Limburg probeerde te doen. Altijd als aan mij wordt gevraagd waarom ik buitenles zo belangrijk vind, denk ik terug aan dit moment. Niet om de buitenlucht – we kropen tenslotte gewoon door het klaslokaal -, maar dan denk ik terug aan het heerlijke gevoel van even vrij kunnen bewegen. En de impact die het bewegen en het ervaren hebben gehad op mijn leerproces. Jaren later kon ik van dit specifieke lied nog altijd de tekst en de melodie moeiteloos nabootsen. ‘Hondje, hondje jij moet aan de lijn, om los te lopen ben je nog te klein …’
Ik blijf me maar verbazen over de vanzelfsprekendheid waarmee nog zoveel leerkrachten blijven vasthouden aan de hele dag stilzitten op een stoel in een muf lokaal. Ik ben niet van de anti-in-de-klas-zitten brigade hoor, maar iets vaker bewegen en naar buiten gaan zou op elke school vanzelfsprekend moeten zijn als je het mij vraagt. Ik gun ieder kind een meester Van Limburg. Van wie ze soms stil moeten zitten en soms op het schoolplein rekensommen mogen maken, terwijl ze een hindernisbaan afleggen.
Wilma is projectleider Buitenlesdag en Gezonde Schoolpleinen bij Jantje Beton. Ook is Wilma tante van twee actieve neefjes en zelf graag in de buitenlucht. Buitenles geeft een heerlijk gevoel van vrij kunnen bewegen, waarbij Wilma altijd weer eventjes terugdenkt aan haar meester Van Limburg uit groep zes.
Voor dit spel ga je met een groepje in een kring zitten of staan. Iemand uit de kring maakt een beweging en de buurman of buurvrouw maakt dezelfde beweging en voegt een nieuwe beweging toe.
Pauze. Een heerlijk fenomeen, waarvan Marlies bij de gedachte alleen al ontspant. Even een stapje terug doen. Daarna weer verder met een frisse blik of nieuwe energie. Helaas wordt de pauze vaak opgeofferd of overgeslagen. Juist terwijl die pauze z’n tijd dubbel en dwars waard is.
Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.
Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.
Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.
Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton