Speeltuinbende zorgt ervoor dat alle kinderen (met of zonder handicap) samen kunnen spelen

Ieder kind moet samen kunnen spelen, dus ook kinderen met een handicap!

Direct uit school naar de speeltuin rennen om van de grote glijbaan te glijden of de grootste avonturen verzinnen. “Pas op! Er zijn piraten op het klimrek te vinden.” En dat natuurlijk niet alleen, maar samen met je vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Cerunne hield vroeger (en stiekem nu nog steeds) enorm van buitenspelen en vindt het nu nog steeds leuk om avonturen te beleven. Dat komt ook terug in haar werk bij de Speeltuinbende waar ze als Bendeleider werkt om de community (van op dit moment 550 gezinnen) te verbinden, ondersteunen en te inspireren.

Samen het verschil maken

Samen spelen, waarbij ieder kind een rol heeft en kinderen plezier beleven is om te beginnen heel leuk”, vertelt Cerunne enthousiast. “Daarnaast biedt samen buitenspelen op een heel natuurlijke wijze de ruimte om allerlei vaardigheden te oefenen en te leren. In de speeltuin komen alle kinderen bij elkaar en leer je met elkaar om te gaan, samen op te trekken, maar ook om je grenzen aan te geven. Als kind word je tijdens het buitenspelen in alles uitgedaagd!”

Samen spelen voor iedereen

Samen buitenspelen is essentieel voor de ontwikkeling van elk kind. Iedere ouder wil dat zijn of haar kind thuiskomt met een brede glimlach en vertelt over zijn of haar buitenspeelavonturen. “Vandaag ging ik samen met Stijn klauteren op het grote klimrek en hebben we wel drie keer achter elkaar koppeltje gedoken.” Of “Ik heb met Bram een kasteel gebouwd waar de prins en prinses van ‘Loekiestein’ wonen.”

De basisbehoefte van mens, kind of volwassene is om erbij te horen. Als je het gevoel hebt er niet bij te horen en niet mee te kunnen doen, dan is dat schadelijk voor de ontwikkeling. Als een kind consequent buiten de groep valt kan dat bijvoorbeeld veel doen met het zelfvertrouwen.

“Ieder kind moet samen kunnen spelen, dus ook kinderen met een handicap!”

Cerunne: “Helaas is het zo dat veel kinderen met een handicap aangeven niet samen te kunnen spelen. Speeltuinen zijn vaak ontoegankelijk voor kinderen met een handicap. Daarom is het zo belangrijk dat er voor ieder kind, ook met een handicap, goede speelplekken worden gecreëerd. Denk aan rolstoelvriendelijke paden en toegankelijke toiletten. Ga zelf maar na. Is de speelplek in jouw buurt geschikt voor ieder kind?”

Betrek ouders erbij

“Ervaring leert dat het heel belangrijk is om bij de inrichting van een speelplek ouders en kinderen te betrekken”, vertelt Cerunne verder. “Organiseer bijvoorbeeld een bijeenkomst waarin je ze uitnodigt om mee te denken over aanpassingen in de speeltuin. Wat moet je doen om de speeltuin voor nog meer kinderen bereikbaar en bespeelbaar te maken? Ouders en kinderen weten vaak precies wat ze wel en wat ze niet willen. En een speeltuin is toch uiteindelijk voor de kinderen bedoeld?”

Wil je mee spelen?

Niet alleen zijn speelplekken vaak ontoegankelijk voor kinderen met een handicap, deze kinderen worden vaak ook niet gevraagd om mee te spelen. Dit doordat ouders en kinderen niet weten hoe ze een kindje met een handicap moeten benaderen. Cerunne: “Kinderen met een handicap staan dan langs de zijlijn van het speelveld te kijken en dat terwijl ze makkelijk mee kunnen doen en dit graag willen.”

“Iedereen zien als gelijk”

We moeten kinderen met een handicap niet zien als kinderen voor wie we apart iets moeten organiseren. Het moet vanzelfsprekend worden dat ieder kind mee kan doen. Als kinderen met en zonder handicap vaker met elkaar in contact komen, dan weten ze ook beter hoe ze met elkaar om kunnen gaan. Cerunne: “En durf te vragen of een kindje mee wil spelen. Misschien dat het spel dan iets anders gaat, vanwege de (lichamelijke) handicap, maar wie weet wordt het spel er juist leuker en uitdagender op!”

Over de Speeltuinbende

Sinds dit jaar is de Speeltuinbende weer terug als project bij het Gehandicapte Kind, waar het 10 jaar geleden begon. De Speeltuinbende is een stoere club van kinderen met én zonder handicap. Cerunne: “Bij de Speeltuinbende is iedereen welkom en houden we van samen buitenspelen en avonturen beleven. Wij gaan ervoor dat ieder kind met andere kinderen kan spelen in de buurt!”

Over Cerunne

Cerunne is 26 jaar en heeft Psychologie en Pedagogische Wetenschappen gestudeerd. Vóór haar baan als Bendeleider bij de Speeltuinbende heeft ze gewerkt bij Jantje Beton. Cerunne woont samen met haar vriend Bart in Utrecht langs het kanaal. Na het werk vindt ze het heerlijk om in hier in het water te zwemmen.

2491 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Ijsbellen blazen speeltip

IJsbellen blazen

Als het buiten écht koud is, kun je ijsbellen maken! IJsbellen zien er magisch uit doordat er prachtige ijskristallen in verschijnen. En deze gave ijsbellen kun je helemaal zelf maken.

151 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton