Eerste hulp bij gamen
praatje

Huup huup barbatruc, met een schermpje lok ik ze naar buiten

Hoewel we het proberen te beperken met regels, zoals pas een mobiele telefoon als je naar de middelbare school gaat, hebben we inmiddels een iPad, Nintendo en een Playstation (van de grote broer). Een half uurtje vind ik lang genoeg, hoe schattig ik alle tuintjes en huisjes van Animal Crossing ook vindt.

Wandelen in plaats van scrollen op sociale media

Gelukkig zijn er ook veel interactieve spellen waarbij er gesport, gedanst en samen wordt gespeeld. Maar… allemaal binnen. Ik snap de kinderen wel hoor, want ook ik verdwijn graag in mijn telefoon als ik moe ben. Maar ik heb altijd een ‘pffff’ – momentje. Ik had ook even kunnen wandelen in plaats van dat uurtje oeverloos scrollen op Instagram en Facebook.’

Regels over schermtijd?

Er zijn bij ons een soort vanzelfsprekende regels ontstaan over schermtijd. Uit school mag er op de spelcomputer worden gespeeld of een film/serie worden gekeken. De schooltijden volgen elkaar ook handig op zodat er niet drie schermzombies in huis rondhangen. Maantje Piet is als eerste uit en als Wolf thuiskomt, is het tijd om te stoppen. Wolf mag dan tot het eten op tafel staat en Rover als hij thuiskomt van de sportschool.

Wolf heeft een stappenteller-app geïnstalleerd op zijn telefoon. Om zijn dagelijkse stappen te halen, gaat hij tegenwoordig te voet naar school. Dat zijn toch mooi 7000 stappen per dag. Hij heeft dit idee trouwens van zijn favoriete Rotterdamse vlogger, Boncolor, dus zo slecht is het kijken van vlogs nog niet. In het weekend is het losweken van schermen net wat lastiger. Iedereen is moe van school en het bankhangen lonkt. Maar, huup huup barbatruc, zou oma zeggen; wat als ik ze nou eens naar buiten lok mét een schermpje.

“Naar buiten lokken mét een schermpje”

Ik zocht een mooie wandelroute uit in de buurt. Niet meteen te lang maar waar we wel een paar uur zoet mee zouden zijn. Ik appte de routebeschrijving naar Wolf en ik benoemde hem ‘hoofd spoorzoeken’. De weg zoeken bleek lastiger dan hij in eerste instantie dacht. Goed lezen, goed onthouden én goed opletten. De route was zonder kaart en alleen een beschrijving. Dus het kwam echt aan op bospaadjes tellen. En was het nou voor of na de kerk rechtsaf? We liepen maar één keer verkeerd. Toen we uiteindelijk bij het eindpunt aankwamen, hadden we mooi alle levels gehaald en het spel uitgespeeld.

Nu ga ik mij verdiepen in Pokémons vangen, geocaching en op zoek naar bomen -en vogelnamen apps.

Meer weten over Maandagdaandag?

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over: ‘Tot je navel in de modder, dit is het seizoen voor smeerkezen’.

2044 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Gamen en spelen

Gamen, is het slecht voor je?

Wanneer ligt een gameverslaving op de loer? En is videogamen echt zo slecht voor je? Sander Bakkes- onderzoeker en universitair docent aan de Universiteit Utrecht: “Het is niet zo zwart-wit als veel mensen denken.”

18588 keer gelezen

Koen Parents of Play Game challenge ouders kind

Zo versterk je als ouder de band met je gamende kind

Als oprichter van Parents of Play en oud professional gamer heeft Koen flink wat ervaring met gamen en wat gamen met kinderen (en de band met hun ouders) doet. Hoe ga je als ouder om met een gamend kind? Koen heeft drie tips om een rijtje gezet!

302 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton