Hutten bouwen is een universele behoefte voor jong en oud
Doe mee

Hutten bouwen is een universele behoefte voor jong en oud

Hutten bouwen is gaaf én goed voor de ontwikkeling van kinderen. Alle oudere huttenbouwers herkennen waarschijnlijk het gevoel van vrijheid en autonomie wel als ze denken aan de tijd dat ze hutten bouwden. Het is belangrijk dat ook de huidige generatie kinderen deze ervaringen op kan doen. Zo kunnen zij ook met plezier terug kijken op die tijd. Met deze gedachte ontstond Palènpa, kinderen weer hutten laten bouwen. Addy Vork, mede-eigenaar Palènpa, vertelt vol enthousiasme over het bouwen van hutten. Volgens hem staat vast dat hutten bouwen een universele behoefte is, want zelfs volwassenen bouwen nog graag hun eigen hut.

Hutten bouwen is zo gaaf!

Het gave van hutten bouwen is dat het altijd aansluit op het niveau en de beleving van de bouwer zelf. Van een hut met kleden in huis als je jong bent tot een boomhut met touwladders als je wat ouder bent. Er zit altijd progressie in het bouwen van hutten. Je loopt niet achter of voor. Het past zich aan aan de gebruiker. Dit is nou het ultieme leerproces volgens Addy. Addy: “Buiten alle meerwaardes die het bouwen van hutten kent, levert het zélf bouwen van een hut een positieve bijdrage aan de eigenwaarde van een kind. Het kind heeft zelf iets gebouwd. Een eigen plek waarin hij of zij zich terug kan trekken of anderen uit kan nodigen. Dit voedt gezond zelfvertrouwen.”

Als leerkracht heeft Addy een bijzondere ervaring gehad met het bouwen van hutten. Hierdoor is hij steeds meer de meerwaarde van hutten in gaan zien. Addy: “Deze bijzondere ervaring was toen ik als groepsleerkracht met leerlingen een hut van pallets bouwde in het speelbos. We waren klaar met de basis van de hut toen een ambtenaar van de gemeente ons verbood verder te gaan. Hij was door een directeur van een andere school gewezen op onze activiteit en ons ‘speeltoestel’ voldeed niet aan de eisen waaraan een speeltoestel in een speelbos moet voldoen. Dus we moesten de hut afbreken en opruimen. Met deze materialen zette ik samen met mijn zoon een basishut neer voor ons huis. Een leeg terrein dat lag te wachten op woningbouw, verscholen vanaf de weg achter woekerende bramenstruiken. De dagen daarna ontspon zich een mooi tafereel. Kinderen uit de buurt hadden als het ware de basishut geroken en liepen af en aan met takken, kleden en pannen. Om de hut uit te breiden naar hun inzichten. Er werd opeens veel meer buiten gespeeld in de wijk. Mede dankzij deze ervaring is het Palènpa concept ontstaan. Kinderen willen áltijd hutten bouwen. Waar dan ook. En dat doen ze tegenwoordig (helaas) veel te weinig.”

“Het zou mooi zijn als het bouwen van hutten een vast onderdeel gaat uitmaken van het curriculum in het basisonderwijs, zodat alle kinderen ermee in aanraking komen.”

Kent hutten bouwen gevaren?

Persoonlijk ziet Addy weinig gevaren bij het bouwen van een hut. Addy: “Kinderen hebben van nature meer verantwoordelijkheidsgevoel dan wij denken. Het is vaak de angst van ons die ertoe leidt dat het weleens fout gaat. Ik pleit ervoor om meer vertrouwen in het kind te hebben. Durf je dit samen met een grotere vrijheid te realiseren, dan ontdek je de niet te onderschatten mogelijkheden van het kind.”

Tips om een goede hut te bouwen

Elke hut is op het moment dat je hem bouwt een goede hut. Je eerste hut zal kwalitatief waarschijnlijk minder zijn dan alle hutten daarna, maar het levert je wel een schat aan ervaring op, geeft Addy aan. Addy: “Onthoud dat hutten altijd tijdelijk zijn. Het gaat niet direct om het resultaat, wel om het proces. Aan de slag met het bouwen van een hut?” Volgens Addy zit dat met deze ultieme huttenbouwtips wel snor:

  1. Kies een bouwplek uit die voor anderen niet goed zichtbaar is. Dit maakt het dan al snel jouw plek.
  2. Zorg ervoor dat je altijd touw bij je hebt. Touw komt namelijk altijd wel van pas. Je hebt er nooit te veel van.
  3. Gebruik materialen uit de omgeving waar je bouwt. Is dit in een nieuwbouwwijk? Gebruik dan je pallets. Is dit aan de rand van een bos? Maak dan gebruik van takken en bladeren.

Over Palènpa

Palènpa staat voor palen en panelen. Deze verbind je aan elkaar met bouten, moeren en ringen. Kinderen bouwen met deze materialen in korte tijd zelfstandig hutten. Palènpa hoopt dat deze ervaring ertoe leidt dat kinderen ook in hun eigen woonomgeving hutten gaan bouwen en volwassenen zich moreel verplicht voelen dit te faciliteren. Door kinderen te voorzien van spullen en door risico’s te durven nemen op het gebied van de veiligheid. Het belang van risicovol spel voor de ontwikkeling van kinderen is veel groter dan algemeen wordt geacht.

2985 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Kom in actie – taartjes bakken en verkopen

Je kunt op allerlei manieren geld ophalen voor spelen. Bak bijvoorbeeld heerlijke taartjes. Versier ze met glazuur en sprinkles. Verkoop je taartjes tijdens de braderie, buurtfeest of rommelmarkt. Ga jij op deze manier geld ophalen?

1251 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton