Stimuleren om buiten te spelen
Met vierkante ogen zitten ze gekluisterd aan de buis. Je krijgt ze voor geen meter in beweging. Zelfs even naar buiten om te gaan spelen is echt een uitdaging. Geen paniek! Wij geven je een aantal tips en interessante blogs over hoe je jouw kinderen stimuleert om lekker naar buiten te gaan om te spelen!
Stimuleren om buiten te spelen

Ieder kind moet kind kunnen zijn

Wereldwijd zijn er echt miljoenen mensen op de vlucht voor bijvoorbeeld oorlog. Een groot deel van deze vluchtelingen zijn ook kinderen. Om gevluchte kinderen structuur, stabiliteit en ontspanning te bieden is in 2016 TeamUp ontstaan, een initiatief van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child.

2248 keer gelezen

Kom je buitenspelen… of eh buiten chillen?

Kom je buitenspelen… of eh buiten chillen?

Jari is een enthousiaste buitenspeler die zich graag inzet voor De Buitenspelers van Jantje Beton. Ook al willen sommige leeftijdsgenootjes niet meer ‘buitenspelen’, omdat ze dat wat kinderachtig vinden, Jari vindt het juist belangrijk om buiten te ontspannen.

2511 keer gelezen

 • Alle blogs
 • challenge
 • doe mee
 • praatje
 • samen
 • speeltips
 • video
 • weetje
Alle blogs
 • Alle blogs
 • challenge
 • doe mee
 • praatje
 • samen
 • speeltips
 • video
 • weetje

Wetenschappelijk speelfeitjes in de podcast ‘Jong Geleerd’

Wat zegt de wetenschap over hoe je spel bij kinderen kunt stimuleren? En waarom is juist risicovol- en fantasierijk spel belangrijk voor hun ontwikkeling? In ...
Wij beginnen al af met aftellen…

Wist je dat…

Op woensdagmiddag 8 juni gaat Nickelodeon op zwart… er is dan helemaal niets op deze kindertelevisiezender te zien. Waarom? Omdat het dan de Nationale Buitenspeeldag ...
Webinar ‘Zicht op buiten voor ouders: Help! Hoe krijg ik mijn kind naar buiten?’

Tip: Webinar ‘Zicht op buiten voor ouders: Help! Hoe krijg ik mijn kind naar buiten?’

Kinderen zitten steeds jonger en steeds vaker achter een beeldscherm. Voor gezonde ogen, conditie, gewicht en motoriek is zoveel binnen zitten en beeldschermgebruik niet gezond. ...

Ieder kind moet kind kunnen zijn

Wereldwijd zijn er echt miljoenen mensen op de vlucht voor bijvoorbeeld oorlog. Een groot deel van deze vluchtelingen zijn ook kinderen. Om gevluchte kinderen structuur, ...
Kom je buitenspelen… of eh buiten chillen?

Kom je buitenspelen… of eh buiten chillen?

Jari is een enthousiaste buitenspeler die zich graag inzet voor De Buitenspelers van Jantje Beton. Ook al willen sommige leeftijdsgenootjes niet meer ‘buitenspelen’, omdat ze ...
Een groot feest op de Buitenspeeldag!

Een groot feest op de Buitenspeeldag!

Op 8 juni is het dan zover… de Buitenspeeldag! Op deze dag roepen Nickelodeon en Jantje Beton iedereen op om van Nederland één grote speelplek ...

Hop naar buiten! met Maandagdaandag

Hop naar buiten
praatje

Hop naar buiten! met Maandagdaandag

Wij van Jantje Beton zijn erg trots om onze nieuwe blogster aan jullie voor te stellen! Vanaf deze maand zal Daan Rot (Maandagdaandag) ons maandelijks meenemen in haar uitdagingen en plezier rondom buitenspelen. Zij woont samen met haar gezin met vier kinderen in Rotterdam.

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel

De grijze, natte en koude dagen stapelen zich op. Ieder spelletje is gespeeld, de Lego kan even niet bekoren en de Rotbende hangt wat onderuit op de bank. Vervelen is soms best lekker maar als het op den duur uitmondt in gemekker en geruzie, is het toch serieus tijd om naar buiten te gaan. De Zweden zeggen zo mooi ‘slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’ dus een lekkere warme trui, wollen jas, handschoenen en voor de zekerheid een paraplu mee.

In mijn hoofd stippel ik een route uit

Er wordt wat gegromd vanaf de bank maar uiteindelijk staan toch twee van de vier beneden klaar om wat te gaan rennen buiten. De belofte van warme chocomelkpauze op café zal daar zeker bij geholpen hebben. Om het nuttige met het aangename te combineren, stippel ik in mijn hoofd een route uit van huis, naar speeltuin 1, via Hofpleintheater waar een leuk basketbalveldje is met trappen waar je lekker over kunt rauzen, naar speeltuin 2, naar de Coolsingel waar ik even wat boodschappen moet doen.

In de ban van freerun

Wolf is in de ban van freerun filmpjes die hij op youtube zag en legt stiekem de afstand drie keer af. Iedere trapportiek wordt genomen, rondjes over plantenbakken, sprongen op stadsbankjes en dan lekker hard landen in plassen met als doel om de hoogste spetters te maken. Maantje Piet ontdekt een rozemarijn struik in het plantsoen naast de speeltuin en verzamelt bladeren om thuis te drogen.

Rode blossen en een leeg hoofd

Alle ruzies zijn vergeten, rode blossen en voor mij een leeg hoofd. Als we weer zijn opgewarmd en een klein hongertje hebben gestild, is het tijd om terug te lopen. ‘Gaan we met de tram terug?’ is een verleidelijk verzoek. Maar als ik de twee de leiding geef over de terugweg willen ze toch liever lopen. Er wordt overlegd; langs het water, binnendoor of de we zien wel route. Zo komen we wel aan onze 10.000 stappen. Wolf heeft de smaak te pakken en haalt bij thuiskomt hondje Dolly op om toch nog even te gaan skateboarden in onze buurt. Nu nog iets verzinnen om de lamlendige pubers naar buiten te lokken.

Meer weten over Maandagdaandag

Lees hier meer verhalen van Maandagdaandag.  Zie haar persoonlijke blog.

3914 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Ijsbellen blazen speeltip

IJsbellen blazen

Als het buiten écht koud is, kun je ijsbellen maken! IJsbellen zien er magisch uit doordat er prachtige ijskristallen in verschijnen. En deze gave ijsbellen kun je helemaal zelf maken.

151 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton