Stimuleren om buiten te spelen
Met vierkante ogen zitten ze gekluisterd aan de buis. Je krijgt ze voor geen meter in beweging. Zelfs even naar buiten om te gaan spelen is echt een uitdaging. Geen paniek! Wij geven je een aantal tips en interessante blogs over hoe je jouw kinderen stimuleert om lekker naar buiten te gaan om te spelen!
Stimuleren om buiten te spelen

Buitenspelen is the bomb en dit is waarom!

*trrrrring* De bel gaat. Wie zou er voor de deur staan? Het duurt blijkbaar te lang voordat de deur open wordt gedaan, want door de brievenbus klinkt: “KOM JE BUITENSPELEN?”. Maar natuurlijk! Buitenspelen is het leukste wat er is en wel hierom…

806 keer gelezen

Maandagdaandag buitenspeeluren aanvullen

Tijd om de voorraad buitenspeeluren aan te vullen!

Wat is buiten zijn toch fijn, vindt Daan. Helemaal tijdens de vakantie zijn wij het liefst de hele dag buiten te vinden. Een flinke wandeling, verhalen vertellen rondom het kampvuur of hangen in een kano…

641 keer gelezen

 • Alle blogs
 • challenge
 • doe mee
 • praatje
 • samen
 • speeltips
 • video
 • weetje
Alle blogs
 • Alle blogs
 • challenge
 • doe mee
 • praatje
 • samen
 • speeltips
 • video
 • weetje
Jantje Beton Prijs | Meest speelvriendelijke gemeente Nederland

Dé meest speelvriendelijke gemeente van Nederland? Die wint dit jaar de Jantje Beton Prijs!

Ieder kind vindt natuurlijk zijn of haar speelplek het leukst, maar wat nou als die speelplek in de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland ligt? Dat kan dit jaar met de Jantje Beton Prijs!

1217 keer gelezen

Olympische Waterspelen

Olympische Waterspelen

Wat doe je zodra het mooi, zonnig weer is? Naar buiten natuurlijk! Speciaal voor dit soort dagen heeft Steffi, programmaleider Collecte & Loterij bij Jantje Beton, de Olympische Waterspelen georganiseerd. Superleuk om in de straat of in de speeltuin te doen als het buiten lekker warm is.

5 x gedaan!

5x buitenspelen tijdens de ondergaande zomerzon

5x buitenspelen tijdens de ondergaande zomerzon

Krijg jij geen genoeg van spelen? Dan hebben we goed nieuws: we hebben namelijk 5 speeltips verzameld voor na het avondeten, tijdens de ondergaande zomerzon… Ga bijvoorbeeld aan de slag met schaduwen of slaap gezellig in een tent in je eigen tuin. Kom op! Lekker naar buiten deze zomer totdat de zon ondergaat.

11 x gedaan!

De hele dag buitenspelen met KinderVakanties

De hele dag buitenspelen bij KinderVakanties!

Tijdens de schoolvakantie kun je als kind de hele dag door spelen. Dat deed Froukje (mede-oprichtster Steunpunt KinderVakanties) vroeger ook, zeker tijdens de schoolvakantie ging zij de hele dag naar buiten. Vaak ging ze met haar familie op vakantie, maar tijdens haar middelbareschooltijd ging ook een keer op zomerkamp. Helaas kan niet ieder kind mee met zo’n vakantiekamp… Daarom is Steunpunt KinderVakanties in het leven geroepen!

1195 keer gelezen

Buitenspelen is the bomb en dit is waarom!

*trrrrring* De bel gaat. Wie zou er voor de deur staan? Het duurt blijkbaar te lang voordat de deur open wordt gedaan, want door de brievenbus klinkt: “KOM JE BUITENSPELEN?”. Maar natuurlijk! Buitenspelen is het leukste wat er is en wel hierom…

806 keer gelezen

Waarom vervelen soms zo vervelend is… Jantje Beton onderzoek

Waarom vervelen soms zo vervelend is…

“Maaaaam! Ik verveel me.” Klinkt het bekend in de oren? Al hebben ze bergen met speelgoed, het kan alsnog voorkomen dat ze zich vervelen. Dr. Wijnand A.P. van Tilburg is experimenteel sociaal psycholoog (University of Essex) en doet onderzoek naar diverse situaties en hoe mensen zich daarbij gedragen, waaronder verveling.

1606 keer gelezen

Hop naar buiten! met Maandagdaandag

Hop naar buiten

Hop naar buiten! met Maandagdaandag

Wij van Jantje Beton zijn erg trots om onze nieuwe blogster aan jullie voor te stellen! Vanaf deze maand zal Daan Rot (Maandagdaandag) ons maandelijks meenemen in haar uitdagingen en plezier rondom buitenspelen. Zij woont samen met haar gezin met vier kinderen in Rotterdam.

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel

De grijze, natte en koude dagen stapelen zich op. Ieder spelletje is gespeeld, de Lego kan even niet bekoren en de Rotbende hangt wat onderuit op de bank. Vervelen is soms best lekker maar als het op den duur uitmondt in gemekker en geruzie, is het toch serieus tijd om naar buiten te gaan. De Zweden zeggen zo mooi ‘slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’ dus een lekkere warme trui, wollen jas, handschoenen en voor de zekerheid een paraplu mee.

In mijn hoofd stippel ik een route uit

Er wordt wat gegromd vanaf de bank maar uiteindelijk staan toch twee van de vier beneden klaar om wat te gaan rennen buiten. De belofte van warme chocomelkpauze op café zal daar zeker bij geholpen hebben. Om het nuttige met het aangename te combineren, stippel ik in mijn hoofd een route uit van huis, naar speeltuin 1, via Hofpleintheater waar een leuk basketbalveldje is met trappen waar je lekker over kunt rauzen, naar speeltuin 2, naar de Coolsingel waar ik even wat boodschappen moet doen.

In de ban van freerun

Wolf is in de ban van freerun filmpjes die hij op youtube zag en legt stiekem de afstand drie keer af. Iedere trapportiek wordt genomen, rondjes over plantenbakken, sprongen op stadsbankjes en dan lekker hard landen in plassen met als doel om de hoogste spetters te maken. Maantje Piet ontdekt een rozemarijn struik in het plantsoen naast de speeltuin en verzamelt bladeren om thuis te drogen.

Rode blossen en een leeg hoofd

Alle ruzies zijn vergeten, rode blossen en voor mij een leeg hoofd. Als we weer zijn opgewarmd en een klein hongertje hebben gestild, is het tijd om terug te lopen. ‘Gaan we met de tram terug?’ is een verleidelijk verzoek. Maar als ik de twee de leiding geef over de terugweg willen ze toch liever lopen. Er wordt overlegd; langs het water, binnendoor of de we zien wel route. Zo komen we wel aan onze 10.000 stappen. Wolf heeft de smaak te pakken en haalt bij thuiskomt hondje Dolly op om toch nog even te gaan skateboarden in onze buurt. Nu nog iets verzinnen om de lamlendige pubers naar buiten te lokken.

Meer weten over Maandagdaandag

Lees hier meer verhalen van Maandagdaandag.  Zie haar persoonlijke blog.

2822 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

De kleine Jantje Beton Loterij - Tikkie jij bent hem!

De Kleine Jantje Beton Loterij

Wist je dat buitenspelen voor 1 op de 3 kinderen niet vanzelfsprekend is? Voor kinderen met een beperking bijvoorbeeld is dit helemaal niet zo gewoon.

2016 keer gelezen

Spelenderwijs leren met Juf Merel

Spelenderwijs leren met Juf Merel!

Spelen en leren? Dat is voor Juf Merel dé uitkomst in de klas! Het is de ideale manier om kinderen nieuwe dingen te laten leren en ontdekken. Daar wil Merel zich de komende tijd inzetten en dat komt goed van pas, want… Juf Merel is één van de ambassadeurs van Jantje Beton!

1016 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!

Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton