plassen stampen
praatje

Het is leuk om samen te spelen, zelfs bij slecht weer

“Mam, kijk uit een haai!” roept mijn dochter van ver. Ik klim snel in de touwladder het piratenschip op. Daar staan mijn drie ‘piraatjes’ op de uitkijk. “Het stormt!”, roepen ze luidkeels. Het stormt echt. Regen en wind raast om onze oren. We houden het roer stevig vast. Het onstuimige weer vormt een mooi decor voor ons spel. Op de haai na is het verder helemaal leeg in de speeltuin…

“Kom, we gaan naar buiten!”

Een half uur eerder… Dikke regendruppels tikken tegen het raam van de woonkamer. Ik zit met een kop thee in mijn handen bij de warme kachel. Naast mij ligt een grote stapel tekeningen en andere knutsels. Mijn kinderen hebben hard hun best gedaan met krijt, verf en kleurpotloden. Picasso is er niks bij! Nu de laatste lijmpotjes en scharen worden opgeruimd, zie ik ze verlangend kijken naar de televisie. “Mam, mogen we een filmpje kijken?” vraagt mijn dochter. En hoe verleidelijk het ook is (1. ik zit net lekker met mijn kop thee, 2. het regent en 3. ze hebben net al lief gespeeld), toch antwoord ik enthousiast: “Kom! We gaan naar buiten!”

“Wie zou het verste over de plas kunnen springen?”

Eerst sputteren ze een beetje tegen. Het regent… het is saai… ”Wat moeten we dan doen?” wordt er gevraagd. Ik help ze op weg en geef wat ‘prikkels’. “Hadden we niet nog ergens een paar paraplu’s staan?” vraag ik aan ze. “Wie zou er het verste over de plas kunnen springen?” En voor ik het weet, begint hun fantasie te stromen en staan ze in de gang hun laarzen aan te trekken.

Spelen is plezier maken

Hoe meer betrokken kinderen zijn bij het spel, hoe intenser zij spelen. Dat wil zeggen dat een kind helemaal op gaat in een spel, dat het geboeid is en de tijd vergeet. Een basisvoorwaarde om betrokken te raken bij het spel is vrijheid. Als iemand steeds zegt wat je moet doen, kun je alleen maar ‘nadoen’. Het is moeilijk om dan betrokken te raken, omdat het niet jouw spel is. Maar wanneer er veel vrijheid is, is het voor kinderen makkelijker om er hun eigen spel van te maken. Ze bepalen zelf wat ze spelen, hoe lang ze spelen en met wie ze spelen. Zo blijven ze het meest geboeid en dat levert het meeste plezier op.

Buitenspelen is een avontuur

Mijn zoon blijkt een goede ‘waterplassen-verspringer’ te zijn. Mijn jongste dochter de beste ‘kijk hoeveel spetters ik kan maken’-springer en mijn oudste dochter probeert als Mary Poppins weg te vliegen met haar paraplu. En voor we het weten, zijn we al springend, rennend en vliegend in de speeltuin aangekomen. Niet alleen mijn kinderen hebben er plezier in, ook ik krijg er een hoop energie van. Het is leuk om samen te spelen, zelfs bij slecht weer. Eenmaal in de speeltuin begint een nieuw avontuur. Oh… ik moet uitkijken, want er zit een haai achter me aan die mij wilt pakken!

Over Pleun

Pleun (38) is projectleider bij Jantje Beton/NUSO, woont in Utrecht en is moeder van Mara (7), Ties (5) en Juul (2). Ze groeide op aan de rand van het bos, bouwde graag hutten of speelde verstoppertje. Nu geniet ze van nieuwe speelavonturen met haar kinderen. En laat zich graag door hen meeslepen in hun rijke fantasie.

1985 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Power of Play speeltip

Maak je eigen stoomtrein!

Heb jij weleens met een trein gereisd? Leuk is dat hè! Maak nu heel gemakkelijk jouw eigen stoomtrein met lege drinkpakken en oude flessendoppen. Word de conducteur en bepaal van welk spoor jouw trein vertrekt!

278 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton