Vies worden is tof

Heerlijk rennen door de modder en modderkoekjes maken

Enthousiast rent hij over het terrein naar de grote, donkere plas. Hij kijkt stiekem over zijn schouder. Ziet iemand mij? Zonder hier verder over na te denken, springt hij in de plas met modder. Giechelend stampt hij er met zijn regenlaarzen een paar keer in. Overal vliegen spetters modder in het rond en zijn kleding is verre weg van schoon te noemen. Hij giert het uit van het lachen. En daar doen we het toch voor?!

Lekker buitenspelen en vies worden

Elke: “Het is zo belangrijk dat kinderen lekker vrij kunnen spelen en ook vies mogen worden. Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit.” Helaas spelen steeds minder kinderen regelmatig buiten, geeft Elke aan. “Slechts 14 procent van alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar speelt dagelijks buiten. De schermtijd in deze leeftijdsgroep neemt juist snel toe.”

“Kinderen bedenken hun eigen spelletjes.”

Modder zet eigenlijk automatisch aan tot vrij spel, zegt Elke. “Het valt mij op dat zelfs met alleen een plas water en een hoop zand leidt tot enorm veel speelplezier bij kinderen. Kinderen bedenken vaak snel hun eigen spelletjes.”

Een dag helemaal in het teken van modder

International Mud Day is ontstaan in Nepal en Australië om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te vergroten. In 2013 is ModderDag voor het eerst georganiseerd in Nederland. Elke: “IVN Natuureducatie vindt het belangrijk om ModderDag te blijven organiseren. Juist nu. Kinderen komen steeds minder in aanraking met de natuur, terwijl de tijd dat ze gamen of video’s te bekijken op de telefoon of iPad stijgt. Sommige ouders hebben ook liever dat ze niet vies worden. Terwijl lekker buiten spelen zoveel brengt.”

“IVN Natuureducatie vindt het belangrijk om ModderDag te organiseren. Juist nu.”

Ieder kind speelt met modder op zijn of haar eigen manier. Van actief, lekker rennen door de modder of stampen in plassen tot meer ingetogen. Elke: “Tijdens ModderDag vorig jaar was ik langs bij een grote kinderopvanglocatie. In het midden van het zanderige terrein lag een enorm grote plas water. Terwijl veel kinderen heerlijk aan het spetteren en stampen waren, zat een jongetje gewoon lekker midden in de plas zijn eigen spel te doen. Hij zat heel rustig modderkoekjes te maken en ging daar helemaal in op. En grote glimlach op zijn gezicht, meer had hij niet nodig.” Het is een dag voor ieder kind en ze kunnen het allemaal op hun eigen manier beleven.

Over IVN Natuureducatie

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doet IVN door het organiseren en uitvoeren van natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. IVN heeft vrijwilligersafdelingen door het hele land en in iedere provincie een kantoor met werknemers. IVN brengt voor iedereen en in elke levensfase de natuur dichterbij.

Over Elke

Elke woont in Amsterdam West met haar hond Morris en is bijna 4 jaar werkzaam bij IVN Natuureducatie als senior marketing communicatieadviseur. In haar functie bij IVN is Elke verantwoordelijk voor diverse landelijke campagnes, zoals ModderDag. Af en toe gaat hond Morris ook gezellig mee naar kantoor en hij is dol op spelen in de modder.

Beeldbron: IVN Natuureducatie

1568 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

De hele dag buitenspelen met KinderVakanties

De hele dag buitenspelen bij KinderVakanties!

Tijdens de schoolvakantie kun je als kind de hele dag door spelen. Dat deed Froukje (mede-oprichtster Steunpunt KinderVakanties) vroeger ook, zeker tijdens de schoolvakantie ging zij de hele dag naar buiten. Vaak ging ze met haar familie op vakantie, maar tijdens haar middelbareschooltijd ging ook een keer op zomerkamp. Helaas kan niet ieder kind mee met zo’n vakantiekamp… Daarom is Steunpunt KinderVakanties in het leven geroepen!

1917 keer gelezen

De kracht van spelen

Spelen is het belangrijkste en leukste onderdeel van een gezond leven. De kracht van spelen is groot. Power of Play laat 20.000 kinderen op scholen en BSO’s in Rwanda en Nederland de kracht van spelen ervaren. Bekijk het filmpje.

2610 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton