Gun jezelf een (speel)pauze!
praatje

Gun jezelf een (speel)pauze!

Pauze. Een heerlijk fenomeen, waarvan ik bij de gedachte alleen al een beetje ontspan. Even een stapje terug doen. Weg van waar je mee bezig was, uitpuffen of op adem komen. Daarna weer verder met een frisse blik of nieuwe energie. Helaas wordt de pauze vaak opgeofferd of overgeslagen. Juist terwijl die pauze z’n tijd dubbel en dwars waard is.

Tijd voor pauze?

Veel mensen zijn niet zo makkelijk in een pauzestand te krijgen. Het is iets waarvan het nut een beetje wordt onderschat. Vaak roep je wel dat je echt even pauze nodig hebt, maar vervolgens werk je toch nog maar even door. Het is blijkbaar tijd die je jezelf moet gunnen, waarvoor je toestemming of een duwtje in de rug nodig hebt. Hoe vaak hoor je iemand wel niet zeggen: ‘Gaan jullie maar vast, ik maak dit nog even af’? Driftig druk je de melding van je Fitbit, Workpace of Ommetje weg omdat je daar nu écht even geen tijd voor hebt. Het afmaken van je werk of een specifieke taak heeft prioriteit en de pauze wordt verwaarloosd.

Lunchpauze opgeofferd

Ik kan me herinneren dat ik op de middelbare school een tijd lang Nederlandse les had vlak voor de lunchpauze. Een schat van een lerares, maar genadeloos als het neerkwam op het dictee. Elke les startten we weer opnieuw met 10 eindeloze zinnen vol met woorden als ‘geurrillastrijders’, ‘kop-hals-rompboerderij’ of ‘hoge resolutie-CT-scan’. Eén fout mocht je maken, daarna was het over met de pret en moest je het de volgende les opnieuw proberen. Na een aantal pogingen zat nog steeds 80% van de klas te ploeteren en werd de lunchpauze opgeofferd. Ik geloof dat het een paar maanden heeft geduurd voordat iedereen z’n lunchpauze op donderdag weer terug had verdiend. Nu, zo’n 20 jaar later, klaag ik nog steeds met vrienden over hoe wreed dat wel niet was. We lachen er natuurlijk om, vooral omdat we nog steeds dezelfde spelfouten maken.

Pauze is een belangrijk ontspanmoment

Hoewel het bovenstaande voorbeeld wat extreem lijkt, zie je vaker dat de pauze voor kinderen en jongeren wordt opgeofferd. Ook wordt de pauze vaak als beloning ingezet, maar dan wel pas als een taak hélemaal is afgerond. Er zijn genoeg voorbeelden uit de Verenigde Staten waar de speelpauze op school geheel is ingewisseld voor meer instructietijd. Vaak zijn kinderen die net wat minder meekomen het grootste slachtoffer. Die moeten binnenblijven terwijl de rest wordt ‘vrijgelaten’. Vergeet niet dat die pauze, naast een belangrijk ontspanmoment, ook zorgt voor het verwerken van de zojuist binnengekregen informatie en dat beweging goed is voor het brein en je geluksgevoel versterkt. De pauze is essentieel!

Vaker jezelf een welverdiende pauze gunnen

Wat ook opvalt is dat er van die momenten zijn waarop er een soort pauzewind door Nederland waait. Neem bijvoorbeeld begin februari. Nederland was bedekt onder een flink pak sneeuw en er werd volop geschaatst en gesleed. Ineens vond iedereen het prima dat kinderen éérst een sneeuwpop maakten in plaats van hun rekenhuiswerk. Ook de volwassenen hadden plotseling wel tijd om hun taken even neer te leggen en bij de sloot naar het schaatsen te kijken. In kranten wordt er over de sneeuwpret gesproken als ‘een gezonde dosis afleiding’ en ‘mentale zuurstof’. Zouden we onze kinderen én onszelf dat gevoel niet wat vaker moeten gunnen?

Over Marlies

Marlies is 32 jaar, werkt als programmaleider Spelend Leren bij Jantje Beton en woont met haar vriend en kat in Rotterdam. Sinds het thuiswerken loopt ze elke dag minstens 1x een flink stuk buiten of wordt er fanatiek getafeltennist op de eettafel bij slecht weer. Verder speelt ze graag een (digitaal) spelletje met vrienden, probeert ze alle hoekjes van de wijk te ontdekken en houdt ze zichzelf zoet met het klusprojecten, het maken van illustraties en muziek.

2004 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Wolken kijken

Een typische Hollandse lucht bestaat uit wolken die prachtige vormen kunnen aannemen en voor je ogen kunnen veranderen. Van het ene in het andere figuur. Kijk maar eens!

323 x gedaan!

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton