Gezonde Buurten: samen een speel- en ontmoetingsplek in de wijk creëren!

Gezonde Buurten: samen een speel- en ontmoetingsplek in de wijk creëren!

Opgroeien in een fijne omgeving. Dat wil ieder kind. Gezellig met de buurtkinderen naar de speelplek een paar straten verderop, waar ook de (groot)ouders tijdens het buitenspelen van de kinderen even kunnen bijkletsen. De buurt moet een plek zijn om elkaar te ontmoeten. En daarom werken Jantje Beton, IVN Natuureducatie en diverse gemeentes in opdracht van het ministerie van VWS samen aan het project Gezonde Buurten.

Gezonde Buurten… wat zijn dat nou precies?

‘Is dat een buurt waar iedereen alleen maar gezond eet?’ Nee, in Gezonde Buurten werken kinderen, volwassenen, lokale instanties én de gemeente samen om een gezellige, speelse en natuurlijke buurt te realiseren. Van jong tot oud. Iedereen uit de buurt denkt mee hoe hun eigen buurt nóg beter kan worden. Aan de ene kant willen de ouderen in de buurt misschien een bankje om te zitten en elkaar te ontmoeten of een pluktuin om zelf kruiden te verbouwen. En aan de andere kant hebben kinderen behoefte aan een fietscrossbaan of een plek waar ze boomhut kunnen bouwen.

Gezonde Buurt Sterrenburg in Dordrecht

Sterrenburg is een heel gemengde woonwijk aan de rand van de stad Dordrecht met veel actieve bewoners die graag de handen uit de mouwen steken. Marlies Bouman werkt vanuit Jantje Beton als projectleider van de Gezonde Buurt Sterrenburg. Marlies: “Het park Sterrenburg in Dordrecht kampte met waterproblematiek. Zodra het had geregend, bleef het water langere tijd staan in het park. Hierdoor werd het park vrijwel niet gebruikt. Zonde natuurlijk, dus kwam de wijk in actie. Studenten, bewoners, scholen en de gemeente zijn gaan kijken naar de kansen van het park en besloten om een natuurlijke speelplek aan te leggen waarbij het water juist wordt gebruikt. Vanaf dit moment kwamen Jantje Beton en IVN Natuureducatie om de hoek kijken. We hebben het idee van de natuurlijke speelplek als uitgangspunt genomen en gekeken wat hieraan toegevoegd kon worden.”

“Dat zorgt voor verbinding in de wijk.”

Zodra de natuurlijke speelplek was opgeleverd, kon Marlies – als projectleider namens Jantje Beton – samen met de buurt en de gemeente aanvullende plannen maken. Marlies: “Met onze expertise hebben we gekeken naar wat er was en hoe we deze Gezonde Buurt met details en randvoorwaarden konden aanvullen. Zo is het basketbalveld opnieuw geasfalteerd, zijn er overal bankjes en vuilnisbakken geplaatst, zijn speel- en beweegroutes uitgezet, zijn verkeersdrempels voor ouderen verlaagd en hangen er zelfs vleermuizenkastjes! Het is echt een park van de buurt geworden. De eerste keer dat ik rondliep in het park was het, op een verdwaalde fietser en iemand die z’n hond aan het uitlaten was na, uitgestorven. Nu zijn er altijd kinderen aan het spelen of mensen aan het wandelen. Op welk moment dan ook, zelfs als het regent. Doordat er veel meer kinderen in het park spelen, is het ook gelijk een fijnere plek voor ouderen geworden. Dat zorgt voor verbinding in de wijk.”

Benieuwd naar de Gezonde Buurt Sterrenburg in Dordrecht? Je leest er alles over op deze website!

Meer ruimte om te spelen, ontmoeten en natuur

Jantje Beton en IVN Natuureducatie willen dat kinderen opgroeien in een fijne omgeving. Een plek waar buren elkaar ontmoeten en kinderen kunnen spelen. Jantje Beton werkt samen met IVN Natuureducatie aan het Gezonde Buurten project, welke wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Wil je meer weten over dit project? Op deze website lees je meer informatie.

2081 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Power of Play speeltip

Maak je eigen DJ set

Word jij de nieuwe Armin van Buuren of Martin Garrix? Met je eigen geknutselde DJ set kun je alvast oefenen. De DJ set is heel makkelijk te maken!

273 x gedaan!

Maak je buurt speelvriendelijk met deze 10 tips!

Maak je buurt speelvriendelijk met deze 10 tips!

Het valt Miranda Verburg, programmaleider speelruimte bij Jantje Beton, op dat veel speelplekken in de buurt ingericht zijn voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Kinderen die niet in deze leeftijdsgroep vallen worden niet uitgedaagd om in de buurt te spelen. Merk jij dit ook in jouw buurt? Tijd om daar verandering in te brengen!

2582 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton