Geen genoeg van spelen speeltips Speelbeweging Jantje Beton
praatje

Geen genoeg van spelen in de zon

Buitenspelen, wie heeft er geen warme herinneringen aan? Toen Jori een jaar of 7 was kwamen mondjesmaat de eerste telefoons. Maar dit was alleen iets voor volwassenen en de meeste mensen moesten er niks vanaf weten. Offline was de norm en buiten was – zeker met lekker weer – gewoon veel leuker dan binnen. Jori is een voetballer en was soms met kinderen uit de buurt van 10 uur ’s ochtends tot het avondeten aan het voetballen. Helaas gaan tegenwoordig steeds minder kinderen naar buiten toe en missen zij de ervaring hoe fijn het is om buiten te spelen.

Buitenspelen traint je sociale vaardigheden

“Ondanks dat ik zelf geen kinderen heb vind ik het heel belangrijk dat kinderen naar buiten toe gaan. We weten allemaal heel goed hoe belangrijk spelen is in de ontwikkeling van kinderen. Zoals de sociale vaardigheden van kinderen,” vertelt Jori. Hij is zelf steeds meer gaan inzien hoe doorslaggevend sociale vaardigheden zijn voor een leuk leven. Van het krijgen tot een leuke baan, partner en goede vriendschappen. Maar ook het proces van klanten werven als zzp’er bijvoorbeeld. Het helpt in talloze situaties zo ontzettend veel wanneer je sociaal aardig uit de voeten kunt komen. Jori: “In deze tijd met al zijn afleidingen, hoge verwachtingen en vele verplichtingen, maak ik me wel eens zorgen over de tijd die kinderen krijgen om buiten dingen op ongedwongen wijze te ontdekken. Af en toe op je bek te gaan en daarvan te leren.”

Wat maakt spelen in de zomer nou zo leuk?

Zomer, dat betekent extra lang buitenspelen! In de ochtend is het al vroeg licht en schijnt het zonnetje flink. Daardoor kan je in het weekend lekker vroeg naar buiten toe en tot ’s avonds laat doorspelen.

“Als kind was ik met lekker weer altijd buiten. Alleen de regen kon me er wel eens van weerhouden om naar buiten te gaan. Wij gingen altijd voetballen, in de zomer liep je daarna wel met een oververhit en rood aangelopen hoofd rond. Dan dronken we eerst allemaal een liter koud water in de schaduw en vervolgens begon er vrijwel altijd een watergevecht!”

In de zomerzon word je niet weerhouden tot het weer, slechts tot wanneer het licht is. En dan de dag erna gewoon doorgaan waar je bent gebleven.

Hup, naar buiten

Geen vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt die thuis zijn? Dan kan je jezelf buiten in het zonnetje ook prima alleen vermaken. Jori: “Ik weet nog wel uit mijn eigen jeugd dat ik soms wel eens urenlang rondjes op een skelter door de buurt reed. Goed voor je beenspieren en leuk om te kijken wat er in de buurt gebeurt.” Natuurlijk kun je ook altijd ergens afstappen om daar met andere kinderen te gaan spelen. Of probeer je persoonlijke record bal hooghouden, goals maken of springtouwen te verbreken. Daar ben je als kind ook rustig uren zoet mee. “Mijn tip: er zijn buiten altijd genoeg dingen te doen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar stop vooral nooit met spelen. Ik ben nu 30 jaar en voetbal nog steeds buiten met mijn vrienden. Dat is toch heerlijk, helemaal als het zonnetje schijnt!”

Over Jori

Jori is 30 jaar en woont met zijn vriendin in Utrecht. In zijn vrije tijd (zoals je wel kunt raden) voetbalt hij graag, daarnaast houdt hij van fotograferen. Jori werkt bij Jantje Beton als relatiemanager Zakelijke Markt. Oftewel: de samenwerkingen verzorgen van Jantje Beton met het bedrijfsleven.

2053 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Buitenspelen in de regen

Buitenspelen in de regen

Wanneer kinderen lekker buitenspelen hebben zij geen last van de regen. Het is vooral hoe wij (de volwassenen) er mee omgaan. Met een lekkere warme trui, regenpak en laarzen aan kun je met gemak een half uur tot een uur buitenspelen! Oh… en trouwens! Wist je dat je met een regenbroek aan extra snel van een glijbaan gaat als het regent?!

2507 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton