Misschien heb je het weleens gezien in de stad: jongens en meisjes die opeens heel snel langs je rennen en tegen verschillende muren oplopen en over obstakels springen. En dit alles terwijl ze ook nog gave trucs laten zien. Dat heet freerunning! Yendor Lambrechts is een freerunner en deelt graag alles over de wereld van freerunning.
Wat is freerunning?
Freerunning is een mix van Parkour en andere acrobatische sporten, zoals gymnastiek, breakdance en tricking. Parkour is een sport die ontstaan is vanuit een ontsnappingsmethode bedacht door een Franse militair om zijn troepen zo snel mogelijk uit vijandelijk gebied te krijgen. Freerunning komt uit Frankrijk. Parijs om precies te zijn. De zoon van de Franse militair ging de technieken van Le Parcours (Parkour) gebruiken in combinatie met zijn turn achtergrond. Hierbij probeerden de jongens elkaar, maar vooral zichzelf, uit te dagen in een urban omgeving. Yendor: “Freerunnen is een mix van Parkour en andere sporten. Bij freerunning is de insteek ook ietsje anders dan bij Parkour. De focus ligt namelijk meer op creativiteit, maar de sporten worden ook veel door elkaar gebruikt. Veel technieken worden samengevoegd en hierbij probeer je in de omgeving een uitdaging voor jezelf te vinden. Deze uitdaging kan zitten in het heel creatief omgaan met de omgeving, maar ook door zo ver mogelijk proberen te springen.”
“Ik weet niet precies wat het was met freerunning, maar iets had me te pakken.”
Yendor is zelf begonnen met freerunnen in 2009. “Ik ben begonnen met freerunnen doordat ik een YouTube filmpje in de eerste klas van de middelbare school had gezien en dit buiten samen met mijn vrienden ben gaan proberen. Ik weet niet precies wat het was met freerunning, maar iets had me te pakken. Ik gok dat het wat te maken heeft met de vrijheid die het je geeft. Zowel mentaal als fysiek. Mentaal ben je met niets anders bezig dan met de beweging die je wilt uitvoeren, wat zeer rustgevend is. Fysiek is geen muur of hek te hoog.”
Freerunning in de stad
In principe kun je freerunning eigenlijk overal doen, geeft Yendor aan. “Maar het is uitdagender om meer obstakels te hebben. Aparte architectuur zie je vaker in de stad en daar zien freerunners veel mogelijkheden in.” Soms zijn er in de stad geen obstakels, maar dat is geen probleem voor freerunning. Yendor: “Hier komt dan de creativiteit om de hoek kijken. Hier zie je dat Tricking, freerunnen maar dan gefocust op salto’s en trappen, meer de overhand neemt. Dit kun je namelijk ook goed doen op open stukken gras.”
Ook beginnen met freerunning?
In eerste instantie wordt freerunning vaak gezien als iets gevaarlijks, maar freerunning heeft zoveel verschillende voordelen. “Zo leren kinderen op een uitdagende manier hun grenzen kennen, leren ze handige ontsnappingstechnieken om te gebruiken in een noodsituatie, blijven kinderen fit, overwinnen ze eventuele angsten en leren ze in mogelijkheden denken in plaats van beperkingen,” zegt Yendor. “En dat gevaarlijke aspect, dat verdwijnt naar de achtergrond, want als kinderen de sport leuk gaan vinden, zijn ze voorzichtig en voeren ze sprongen risicoloos uit. Door de combinatie van het leren kennen en het risicoloos oefenen van de sport en ook het feit dat de sport in je eentje wordt beoefend, maakt deze sport één van de veiligste sporten ter wereld.”
“Ik ben van mening dat een bewegende ouder elk kind stimuleert.”
Zet de eerste stap richting freerunning met je kind door samen inspirerende filmpjes op YouTube te bekijken, geeft Yendor aan. “Eigenlijk zoals ik ook ben begonnen. Er is zoveel te vinden op YouTube en ga daarna naar buiten om samen een aantal sprongen uit te proberen. Het samen uitproberen is écht belangrijk, want ik ben van mening dat een bewegende ouder elk kind stimuleert.”
Over Yendor
Yendor Lambrechts is 24 jaar, woont in Amersfoort en is dag in dag uit bezig met zijn allergrootste hobby: freerunning. Op zijn Instagram account plaatst hij vaak freerunning video’s waarbij hij op diverse plekken door het hele land (en ook in de stad) zijn skills laat zien.