Praatje Sherilyn
praatje

Een nieuw seizoen dus nieuwe buitenspeelmogelijkheden!

Alweer te laat voor het avondeten… Oeps! Buitenspelen is ook zo leuk dat je de tijd helemaal vergeet. Als kind speelde ik heel veel buiten en kwam ik regelmatig ‘te laat’ thuis. Ik raakte niet uitgespeeld! Lente, zomer, herfst of winter. Voor mij maakte het niet uit. Zolang ik maar buiten kon spelen. En het liefst in de natuur.

Alles kan buiten tijdens de herfst

Vlak bij ons huis was een lang pad met bomen, bosjes en grasveldjes waar ik als kind vaak te vinden was. Of ik nou gingen skaten, huttenbouwen of verstoppertje spelen. Met alle kinderen uit de buurt of van school verzonnen we altijd wel iets leuks om te doen. Een favoriet? Dat was toch wel stoepranden! Dat kon perfect voor de deur en daar waren we uren zoet mee. Ook gingen we vaak met z’n allen lekker op pad. Gewoon zonder plan, lekker rondstruinen en dan kwam je vanzelf andere kinderen tegen waar je dan ook mee ging spelen.

Samenspelen = the best

Buitenspelen deed ik altijd liever samen dan alleen. Samen kun je altijd wel iets verzinnen om te doen én het is natuurlijk heel gezellig. Maar als ik alleen gingen buitenspelen (omdat niemand uit mijn buurt kon buitenspelen) dan vond ik dat ook prima. Mijn lievelingsspel was dan de Zevensprong met een tennisbal! Dit was heel uitdagend, want soms is het toch lastiger dan dat het lijkt…

Voldoende herfstherinneringen

Als je aan de herfst denkt, denk je aan de blaadjes die verkleuren en uiteindelijk van de bomen vallen. En daar kun je super veel leuke dingen mee doen. Daar kwam ik ook als kind achter. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik eens met buitenspelen een grote stapel had gemaakt van gevallen herfstbladeren waar ik mij vervolgens op liet vallen. Of ik gooide ze allemaal de lucht in. Dat was zó leuk! Tijdens het verzamelen van de herfstbladeren kwam ik ook regelmatig hele mooie of bijzondere bladeren tegen. Die nam ik dan mee naar huis om thuis te laten zien. Deze kon ik dan laten drogen tussen een boek en later weer mee knutselen.

Oh, en een tip van mij: Als je ooit eens jezelf in een stapel herfstbladeren laat vallen, controleer dan daarna altijd even of je niet helemaal onder de spinnen zit… Soms kwam ik er pas bij thuiskomst achter dat er nog ergens een spinnenweb verkleefd zat… iel!

Op avontuur met buitenspelen

Terugkijkend op mijn jeugd besef ik mij hoe belangrijk het sociale aspect is van buitenspelen. Inspiratieloos en wist ik even niet wat ik kon doen met buitenspelen? Dan had ik altijd mijn vriendjes en vriendinnetjes die creatief waren en een (nieuw) spel bedachten om te doen. Daar was ik natuurlijk superblij mee.

Oh ja! Wat mij nu als volwassene leuk lijkt om te doen tijdens het buitenspelen is een blote voetenpad lopen, dat heb ik nog nooit gedaan!

Over Sherilyn

Sherilyn is communicatiemedewerker bij Jantje Beton en weet als geen ander hoe belangrijk buitenspelen is. Helaas is het niet voor ieder kind zo vanzelfsprekend. Daarom is zij heel blij dat ze in haar rol bij Jantje Beton nu zelf kinderen kan stimuleren met tips/ideeën!

1395 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Samen

Een groene speelplek voor kinderen heeft zo veel moois te bieden!

Wat maakt dat een groene speelplek zo belangrijk is voor kinderen? Marc van IVN Natuureducatie legt het uit: “Buitenspelen is super leuk en gezond, maar buitenspelen in een groene omgeving is nog beter! Kinderen kunnen er hun energie kwijt, er is frisse lucht en het daagt uit tot bewegen.”

2859 keer gelezen

Klimmen en klauteren

Je kind kan de boom in!

Zijn de takken niet te glad? Lukt het nog wel om naar beneden te komen? En ohjee, hoor je daar nu iets kraken? Wees niet bang! Met de volgende vier tips wordt jouw kind een klim-expert zonder dat jij bang bent voor een valpartij.

3832 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton