Een groot feest op de Buitenspeeldag!
praatje

Een groot feest op de Buitenspeeldag!

Op 8 juni is het dan zover… de Buitenspeeldag! Op deze dag roepen Nickelodeon en Jantje Beton iedereen op om van Nederland één grote speelplek te maken. Marlies Bouman, programmaleider Spelend Leren bij Jantje Beton, heeft tijdens haar jaren bij Jantje Beton al veel Buitenspeeldagen mee mogen maken. Hoe die er allemaal aan toe gingen? Dat vertelt Marlies hier!

Buitenspeeldag Rotterdam

Ik kan mij nog goed mijn allereerste bezoek aan een Buitenspeeldag herinneren. Dit was bij een pleintje in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. Het pleintje had aan drie kanten muren, aan één kant een hoog metalen hek en er stond niet veel meer dan een verroeste schommel en een pingpongtafel. Op een normale dag zou ik mij er als kind zijnde niet echt tot aangetrokken voelen om daar te gaan spelen. Maar het was geen normale dag: het was Buitenspeeldag! En dus kwamen er tientallen kinderen op het pleintje af om mee te doen aan de (oud-Hollandse) spelletjes die de lokale organisatoren hadden neergezet. Sjoelen, stoepranden, koekhappen en elastieken: simpele spelletjes waar de helft van de kinderen nog nooit van gehoord had. De kinderen vonden het fantastisch!

Het was prachtig om te zien hoe de kinderen door de diverse activiteiten uit hun comfortzone kwamen. Zo gingen de voetballers ook aan de slag met het maken van armbandjes en pakten de fröbelaars toch ook de bal op om het stoepranden eens te proberen!

“Juist de eenvoud heeft tot enthousiasme aangezet!”

Wat mij vooral is bijgebleven is de intense vreugde en het fanatisme van de kinderen bij het spelen van de spelletjes. Niks geen springkussens of andere grote dingen die opgetuigd hoefden te worden, gewoon eenvoudige spelletjes waar je bijna niks voor nodig hebt. Die eenvoud heeft ertoe geleid dat veel kinderen nieuwe spelletjes leerden maar ook veel nieuwe kinderen uit de buurt hebben leren kennen: twee belangrijke dingen waardoor kinderen meer buiten zullen spelen.

Groot spektakel in Amsterdam

De Buitenspeeldagen die ik daarna bezocht vonden plaats in Amsterdam. Eén daarvan was het grote spektakel van Nickelodeon bij de NDSM-werf in Amsterdam. Het contrast tussen de NDSM-werf met Rotterdam had niet groter kunnen zijn. Springkussens, een NERF gun parcours, mega bellenblazen en ga zo maar door: alles werd uit de kast getrokken. Honderden kinderen kwamen uit alle hoeken van Amsterdam en omstreken om mee te spelen.

Ook in de Buitenspeeldag in de Banne (Amsterdam-Noord) was groots opgezet. Het mooie was dat ze hier diverse straten hadden afgesloten met spandoeken en verbodsborden, waarmee de straat voor deze ene dag weer écht van het kind was. Je kon er onder andere smoothies mixen door je suf te trappen op een hometrainer, pijl en boogschieten en meedoen aan theater. De energie en het enthousiasme van de lokale organisatoren spatte ervan af en dat vertaalde zich één op één door naar de kinderen.

Beroepen uitproberen tijdens de Buitenspeeldag

Een Buitenspeeldag die mij ook is bijgebleven is de Buitenspeeldag waarbij kinderen allerlei verschillende beroepen konden ‘uitproberen’. Ze konden bijvoorbeeld mee blussen met de brandweer, kapper spelen, sporten met de fysio en kunstzinnige activiteiten doen waaronder het beschilderen van een echte auto. Door de krachten te bundelen van de buurtbewoners werd van de Buitenspeeldag een écht dorpsfeest gemaakt voor jong en oud.

Kracht in het enthousiasme van de organisatie

Zo zie je dat de Buitenspeeldag vele vormen kent en het eigenlijk voor de kinderen niet zoveel uitmaakt of er eenvoudige spelletjes te doen zijn of dat er grote springkussens en dergelijke worden neergezet. De kracht zit hem vooral in de lokale organisatie die vol overgave voor één dag in het jaar het buitenspelende kind centraal stelt. We hopen dat kinderen en hun ouders juist daaruit de inspiratie halen om ook zonder toeters en bellen lekker vaak naar buiten te gaan.

Over Marlies

Marlies is 33 jaar en werkt als programmaleider Spelend Leren bij Jantje Beton. In haar vrije tijd vermaakt ze zich met haar 4 maanden oude zoontje, maakt ze illustraties en speelt ze graag spelletjes met vrienden en familie. Fun fact: de illustraties die je ziet op de Speelbeweging bij de speeltips zijn door Marlies gemaakt!

2163 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Annemaria koekoek

Kun jij stokstijf stil blijven staan? Dan lukt het je ook vast om de overkant te halen. Probeer het maar eens.

726 x gedaan!

Buitenspelen stimuleren met de gedachte van Speeldernis

Ouders stellen dan vaak de vraag: ‘Hoe zorg ik dat mijn kind meer gaat buitenspelen?’ Ian Mostert, directeur van Speeldernis, heeft het antwoord: “Kinderen spelen niet minder buiten omdat ze het niet leuk vinden, maar omdat de ruimte beperkt is en het vertrouwen van ouders en professionals er steeds minder is.”

4099 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton