Doe mee

Dé 10 leukste speeltips voor een actieve Koningsdag!

Yay! Het is (bijna) Koningsdag. Op 27 april viert Koning Willem-Alexander zijn verjaardag en wij vieren die dag graag met hem mee. Alle kinderen in Nederland zijn uitgenodigd. En wat is er nou beter dan lekker naar buiten gaan op Koningsdag? Het is dé perfecte dag om de gekste spelletjes te organiseren in de tuin, straat, speeltuin of op de stoep. Zo maken we samen niet alleen een gezellige, maar ook actieve Koningsdag. Om je wat inspiratie te geven voor spelletjes die je kunt doen met je vrienden, vriendinnen of eigen gezin, hebben wij een top 10 voor je gemaakt. Komt ‘ie:

Speeltip #1: Boter, kaas en eieren

Hollandser kan het bijna niet met boter, kaas en eieren. Iedereen kent dit spelletje en het is dan ook op diverse manier te spelen. Zo kun je aarde of zand gebruiken om in te tekenen. Heb je stoepkrijt? Dan kun je in de kleuren van Koningsdag een mooi boter, kaas en eieren spel maken!

Speeltip #2: Maak je eigen parcours

Zin in een uitdaging? Maak dan je eigen parcours in de buurt, in Koningsdagsfeer! Met stoepkrijt, oranje vlaggetjes en takken kom je al een heel eind. Laat alle kinderen uit de buurt een eigen gedeelte van het parcours maken. Zo maak je het éxtra spannend en moeilijk. Wie komt er als eerste over de finish?

Speeltip #3: Spijkerpoepen

Nog zo’n ouwe gouwe. Je hebt alleen een touwtje, spijker en flesje nodig en je bent ready om te spijkerpoepen!

Speeltip #4: Zaklopen

Een spelletje om te doen in de straat: een zakloop wedstrijd. Je kunt er helemaal een eigen spel van maken door op de af te leggen weg pionnen neer te zetten of obstakels te zetten. Ga zaklopen met 1 tegenstander of maak teams!

Speeltip #5: Koekhappen

Koekhappen, wie is er in Nederland niet groot mee geworden? Jarenlang was het een vast programma op (toen nog) Koninginnedag. Reden genoeg om deze traditie dus ook gewoon op Koningsdag te doen. Doe dit bijvoorbeeld gezellig met het gezin in de tuin. Hang de ontbijtkoeken aan een touwtje in de lucht. Doe de handen op de rug, en probeer zo snel mogelijk een stuk ontbijtkoek van een touwtje te happen. Wie de koek als eerste uit de lucht hapt, is de winnaar. Veel succes, want dit is een stuk moeilijker dan het klinkt.

Speeltip #6: Bliklopen

Nog zo’n leuk spelletje wat we eigenlijk veel te weinig doen. Bliklopen was vroeger heel populair, dus waarom brengen we het niet terug voor Koningsdag? Maar dan wel bliklopen 2.0

Speeltip #7: Estafette quiz

Weet jij alles over Koning Willem-Alexander? Dat kun je testen met een estafette quiz! Laat iemand allemaal weetjes op zoeken over de Koning en maak er een quiz van. Net als bij een estafette ren je om de beurt heen en weer en beantwoord je vragen over de Koning. Leuk toch!

Speeltip #8: Spijkerbroek hangen

Wie blijft er het langst hangen… Een spel geschikt voor in de speeltuin en voor échte krachtpatsers! Maak de broek vast aan een klimrek of schommel zodat jij je aan de broekspijpen kunt vasthouden. Probeer zo lang mogelijk te blijven hangen. Blijf jij het langste hangen dan heb je gewonnen. Hier krijg je gegarandeerd spierballen van!

Speeltip #9: Pimp je fiets

Meestal sta je met je kleedje op de vrijmarkt en maak je een winkeltje én feestje van jouw spulletjes. Maak dit jaar een feestje van jouw fiets en rijdt ermee door de buurt. Dus pimp jouw fiets of step met ballonnen, vlaggetjes, confetti en een gave toeter.

Speeltip #10: Ezeltje prik

Ezeltje prik is een ouderwets spelletje dat het nog altijd heel goed doet. Hiervoor heb je blinddoeken, een poster/afbeelding van een ezel en wat touw vastgemaakt aan een punaise nodig. Het is de bedoeling dat je geblinddoekt de staart (zo dicht mogelijk) op de juiste plek van de ezel prikt. Je kunt het spelletje ook spelen met een dartbord. Probeer de dartpijl dan geblinddoekt in de bullseye te prikken.

Met deze speeltips hopen we je genoeg (speel)inspiratie te hebben geboden om van Koningsdag een geweldige en actieve dag te maken. Op zoek naar nog meer spelletjes? We voegen regelmatig nieuwe speeltips toe!

24458 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Woensdag 10 juni 2020

Buitenspeeldag, laten we vieren dat we mogen spelen!

Tijdens deze unieke periode is het zeer belangrijk voor kinderen om gezond te blijven en buiten te kunnen blijven spelen. Nickelodeon en Jantje Beton hebben daarom besloten om op woensdag 10 juni de Nationale Buitenspeeldag te organiseren. Doe jij mee?

3162 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton